Mangoldikeitto

10.7.2013Meidän perheessämme on syöty mangoldia (lat. Beta vulgaris) aina. Se on ihana helppohoitoinen kasvi, täynnä rautaa, magnesiumia, kaliumia, biotiinia, A-, B- ja C-vitamiinia ja vain 20 kcal per 100g keitettyä ja siivilöityvää mangoldia. Meidän pihalla vuodesta toiseen kasvatetaan valkoista, keltaista ja punaista mangoldia riippuen siitä, mitä siemeniä löytyy kauppahyllystä. Bosniassa se on monivuotinen kasvi, mutta Itä-Suomessa, me emme saa sitä talvehtimaan, vaan istutetaan joka vuosi uudet siemenet.
Mangoldia voi kayttää pinaatin tapaan. Se on oikein hyvää seuranaan kalaa ja perunaa. Se ei vaadi paljon maustamista, vaan tyytyy laadukkaaseen oliiviöljyyn. Jos kuitenkin haluat välttämättä sitä maustaa, valkosipuli sopii oikein hyvin.
Eilen söimme mangoldikeittoa. Se on kevyt ja helppo kesäruoka. En voi sanoa, että se pitää näläntuntoa hallinnassa kauan, mutta on silti oikein sopivan kevyt lounas hellepäivinä.


tarvitset:

1 reilu nippu mangoldia
500 g perunaa (kesäperunat ovat tässä voittamattomia, mutta talvella, kun käyttä pakastemangoldi- lehtiä, tavalllinen peruna kelpaa ihan hyvin)
1 tl suolaa

maustamiseen:

oliiviöljyä (laadukasta, itse käytin croatian Hvar-saaresta tuttavalta ostettua, mmmmmmmm)
mustapippuria
punaviinietikaa

Keitä perunat suolavedessä kypsäksi. Lisä mangoldilehdet ja keitä vielä 5 minuuttia. Valmis! Oliiviöljyn kaadan suoraan lautaselle (älä säästä!). Se on pakollinen! Etikaa ja mustapippuria voi lisäta jos haluaa. Ei ole pakollista...


10 kommenttia

 1. Mangoldia minäkin tykkään kasvatella joka kesä kasvimaalla. Se on yhtä kiitollinen kasvatettava kuin pinaattikin.:) Mangoldi alkaakin olla jo sillä mallilla, että voisi alkaa käyttääkin. Tänään kuitenkin taidan hakea ensimmäiset pinaatit ja tehdä muhennosta.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille pinaatti ei onnistunut. Tulee vain iso kukka ja muutamia pieniä lehtiä. Emme tajunneet mikä meni väärin, vaan annoimme periksi. Mangoldi kelpaa tilalle.

   Poista
 2. Minäkin tykkään mangoldista ja syön sitä paljon etenkin talvella.ihanaa muhenoksissa ja keitoissa:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se käy jokaiseen menoon. Se on ihanaa.

   Poista
 3. ihanan kuuloinen keitto!
  ps kannatta kerätä sitä mangoldia sama mielessä kuin punajuuria tai nokkosta, ei sateisella ilmalla. kostealla ja viileällä ilmalla mangoldissa punajuuren tavoin on enemmän nitraatteja (joita kannatta välttää) kuivalla säällä niitä taas on vähemmän...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä uudesta ja hyödyllisestä tiedosta. En ole ennen kuullut tästä, varmaan silleen kun meidän kesät ovat aurinkoisia ja kuivia. Nyt vain laitoit minulle paineen ja huolen, miten mä saisin niitä pois kasvimaasta, kun meillä sataa melkein jatkuvasti :( Onneksi on luvattu vielä aurinkoisia päiviä elokuussa :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Yes it is! Thank you for visiting my blog :)

   Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.