Näin tehdään filotaikina itse!

25.4.2014


On kulunut aikaa, kun lupasin teille lukijoille opettaa tekemään filotaikinan itse. Ja on kulunut aikaa, kun olen ottanut valokuvia (mikä joskus tekee tästä bloggauksesta myös seikkailuharrastuksen). Ainoa joka on jäänyt tekemättä on postaus itse. Ajan puute on loputon! 
No nyt oli hetki aikaa ja lisäksi aivotkin olivat hereillä, että muistin mitä jäi tekemättä. 
Taikinaohjeesta ei ole paljon puhuttavaa, sillä taikinan teen aina ilman mittausta. 


Tarvitset:
n. 1 kg vehnäjauhoja 
1 tl suolaa
vettä
2-3 dl öljyä


Sekoita vehnäjauhot, suola ja vesi taikinaksi. Taikinan pitäisi olla koostumuksestaan niin kuin pullataikina. Vaivaa oikein hyvin (jos haluatte jonkulaisen ajan arvo, miten pitkään taikinaa pitäisi vaivaa, sanotaan näin: vaivaa taikinaa niin pitkään, kunnes käsi tulee kipeäksi). Sitten jaa taikina neljäksi osaksi ja vaivaa jokainen palloksi. Voitele öljyllä ja anna levätä hetken.  


Kaulintaan tarvitset puhtaan liinan, josta nukka ei lähde pois.
Kauli yksi taikinan pallo kerralla.  


Kun saat oikein ohuen ympyrän, voitele se öljyllä ja anna levätä hetken. 
Laita kädet varovasti taikinan alle, nosta se ylös ja venyttele taikina ilmassa nopeasti, mutta varovasti.Laske se pöydälle ja varovasti vetämällä sormilla, venyttele taikina koko pöydän ympäri.
Katso kulintavideo tästä

Kun kerran saat filotaikinan tehtyä, voit sen täyttää esimerkiksi lihalla, juustolla, pinaatilla...
Älä hermostu jos epäonnistuit. Tämä tekniikka vaatii harjoittelua. 
Meillä opetellaan tätä oikein varhaisessa iässä. 

Vanhan kansan mukaan, tyttö ei voi mennä naimisiin jos ei osaa tehdä filotaikinaa ja keittää hyvää kahvia. Itse olin 23 kun menin naimisiin, enkä osannut tehdä mitään muuta kuin kakkuja. Bosnialaista kahvia en osaa keittää kunnolla vieläkään. Silti mieheni on pysynyt minun kanssani kaikki nämä vuodet. Jos se johtuu siitä, että teen oman miehen mielestä maailman parasta burekpiirakkaa
Elikkä, kaikki sinkut, äkkiä harjoittelemaan! 
19 kommenttia

 1. Mahtavaa Sanja:) Kokeilin joskus vuosia sitten ja mun taikina kyllä hajosi ja tuskastuin! Sun opissa varmaan oppisi tekemään tuota itsekin:toisaalta täällä valmista filoa saa niin helposti kaupoistakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, niitä saa myös tästäkin, mutta maku ei ole sama. Vaikka pakastettuna myydään, niissä on silti jonkulaista säiliöntä ainetta. Epäilen, että siellä on pieniä putiikkeja missä tehdään ja myydään tuoretta filo taikinaa. Sellaisia paikkoja minä täällä kaipaan.

   Poista
 2. WAU!!! Ihailtava taito. Osaispa itse, tulis varmaan hyvä struudeli mitä mieheni rakastaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muu auta kuin kokeilla. Harjoitus tekee mestarin. Sinulla on jo motivaatio: rakkaalle miehelle rakas struudeli!

   Poista
 3. Tätä täytyy tehdä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti! Loppujen lopuksi, se ei ole edes vaikea :-)

   Poista
  2. Kuten isoäitini aikoinaan sanoi, mikään ei ole vaikeaa kun sen osaa. Näyttää mielettömältä. Tulisin vaikka heti oppiin!

   Poista
 4. Olen niin laiska ollut tekemään filotaikinaa...äiti teki hupsis vaan aina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nelli L! Sinun on tehtävä niin kuin äitisi! Unohda laiskuus :-)

   Poista
 5. Wau! Mä muutan teille jos opettaisit mutkin tekemään filoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa milloin vaan, vaikka uskon, että sinun taidolla parjasit ihan varmasti minun kuvaohjeilla :-)

   Poista
 6. 13v tyttäreni innostui tästä. Me ei oltu kumpikaan aikaisemmin nähty filo taikinaa kuin kuvissa. Rohkeasti kokeiltiin. Ajattelin, että onnistumisen ehdoton edellytys on, että taikinaa on vaivattu riittävästi. Tytär ehdotti että laitetaan leipäkone vaivaamaan se taikina. Sekoitin kuitenkin veden ja jauhot sekaisin ensin käsin, ja sitten laitettiin taikina (500g jauhoja) leipäkoneeseen, joka vaivasi sitä 20 minuuttia. Sen jälkeen taikina oli ihanan tasainen ja sileä. Vaivasin sitä vielä 10 minuuttia käsin. Ja me onnistuimme ensimmäisellä kerralla. Laitettiin jauhelihatäyte. Hyvää tuli. Seuraavalla kerralla tehdään isompi annos.

  Ajateltiin, että tehdään esikoisen juhliin burekia itse tehdystä filotaikinasta, mutta emme ehdi sitä juhlapäivänä tekemään. Vaihtoehtoja on kolme: 1 Tehdään etukäteen valmiiksi pakasteeseen ja otetaan juhlapäivän aamuna solamaan. 2 tehdään etukäteen, pakastetaan raakana, ja koitetaan keretä paistamaan juhlapäivänä. 3 Tehdään edellisenä iltana alusta loppuun asti. Mikä vaihtoehdoista olisi paras? Tarkoitus on, että tarjotaan se salaatin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että onnistuitte! Nyt tiedän myös, että ohjeni on selkeä. Kiva kun ihastuitte burekin. En tunne ketään, kuka ei tykkää siitä.
   Burek kestää hyvin pakasteessa ja minä suosittelen, että teet sen etukäteen ja laitat pakastimeen. Juhlapäivänä, kun burek sula, voit kasata kaikki päällekkäin uunipellille, peitä alumiini foliolla ja pitää uunissa 100 asteessa lämpimänä tarjoilu aikana. Voit tuoda pöydälle pienissä erissä jos haluat. Tiivisti peitettynä voi olla uunissa yli tunti, eikä kuivu. Meillä tarjotaan myös kylmänä.

   Poista
 7. Loistava kommentti Tuulalta, että voi siis vaivata leipäkoneessa ! Viimeksi kuin tein "darpana banitsa /burek" eri ohjeella, niin en ilmeisesti jaksanut käsin vaivata enää tarpeeksi, vaikka kädet tuli kipeäksi, ja kaulitsemalla onnistui taikinan ohentaminen silloin, mutta vetämällä ei ollut tarpeeksi sitkoa ja taikina alkoi hajota ja repeillä. Kaikesta huolimatta tuli ihan syötävä juusto-munafilopiirakka (banitsa). Kurpitsafilopiirakan ohjetta kokeilin kanssa samalla takinalla, joka ei ihan onnistunut, ja korvasin kurpistan porkkanalla ja lisäksi kanelia, sokeria ja pähkinärouhetta ja korppujauhoja vähän, niin tuli siitä versiosta oikein hyvä. Vanhana tässä otetellaan vanhoja tekniikoita itse, kun ei ole enää mahdollista oppia isomummolta kaikkea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun on mahdollista oppia mummolta tai äidiltä, tuntuu että aika on rutkasti ja kerkee hyvin. Sitten yhtäkkiä huoma ettei niitä enää ole tässä maailmassa :'(

   Poista
 8. Hei.
  Voiko tätä kyseistä taikinaa tehdä muista jauhoista, gluteeniton pitäisi saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea sanoa, kun en ole itse kokeilut ja tiedän vaan, että sitko on tosi tarkea tahan taikinan. Kävin katsomassa askeen Bosnialaisia ruokablogeja ja sen mukaan, jotkut ovat onnistunut. Laitan sinulle yksi videolinkki, missä rouva teki sen tosi hyvin Schär jauhosekoituksen kanssa. Näytä niin helpolta ja hyvältä, mutta varoitan sinut, että kommenteissa porukka kirjoitti ettei heille onnistunut silti: https://www.youtube.com/watch?v=Cb4uSfVvPqc
   Jos teet, käy sanomassa kuinka kävi. Varmasti monet muutkin haluavat tietä :)

   Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.