Aidot Ranskalaiset briossit

10.2.2020
Hungry Chef Sämpyläjauho

Kaupallinen yhteistyö Lejos Oy

En ole koskaan ennen tehnyt briossia kotona, joten nyt, kun minulla oli kädessä Hungry Chef Ranskalaistyyppinen vehnäjauho heti tuli mieleen leipoa jotain ihana, vaaleaa ja ranskalaista. Päätin tehdä briossileipää.

Hungry Chef, Lejos Oy

Aitojen briossien salaisuus piilee taikinan nesteessä. Minulla oli mieletön onni, että kondiittoriopiskelussa opettajani oli aito ranskalainen leipuri, jonka perheessä oli oma leipomo Ranskassa satoja vuosia. Mies tuli Suomeen rakkauden perään ja nykyään opettaa suklaa- ja leipomosalaisuuksia. Hänen tunneilla olen oppinut monia konditoriajuttuja ja salaisuuksia, joista monista en ollut koskaan ennen kuullut. Yksi niistä on Brioche.



Brioche/briossi on perinteinen Ranskalainen leivonnainen ja sen muoto ja täyte vaihtelee maata pitkin: se voi olla suolainen, makea, täytetty hedelmillä, rusinoilla, suklaalla, pyöreä, leivän muotoinen, kranssin muotoinen… Vain yksi asia ei muutu koskaan: ainoat nesteet, mitkä taikinaan tulevat ovat kananmunat ja voi. Suhteet on helppo muistaa: voita käytetään puolet vehnäjauhon painosta ja kananmunia vähän enemmän (60% vehnäjauhon painosta)

Voi antaa briossille makua ja kananmunat muhkeutta. Ja tuoksu mika leijuu ilmassa paiston aikana on vastustamaton. Joskus luin kiinteistönvälittäjän vinkin, että juuri ennen talon esittelyä kannattaa paistaa leipä uunissa. Tuoreen leivän tuoksu houkuttelee talon ostajia muuttamaan juuri teidän taloon. Jos olen itse  joskus myymässä taloa, aion paistaa briosseja ennen esittelyä juuri tällä ohjeella. Menee takuulla heti kaupaksi!

Minä aioin tehdä tällä kertaa ihan perus leivän muotoisen briossin, mutta viime hetkessä tein vaniljakreemin ja täytin osan taikinasta vaniljakreemillä ja rusinoilla, niin kuin kuuluu tehdä Provencessa jouluna. Ahh miten ihanaa. Ja se, että se on joulubriossi ei haitannut yhtään. Kohta on taas joulu….

Hungry Chef, Lejos Oy

BRIOSSI

1 pussi (750 g) Hungry Chef Sämpyläjauho erittäin hienoa vehnäjauhoa
37,5 g maitojauhetta
450 g kananmunaa (9 kpl M- kokoisia munia)
120 g sokeria
15 g suolaa
30 g hiivaa
375 g voita

Sekoita kaikki kuivat aineet, hiiva ja kananmunat ja vaivaa taikinaksi kunnolla.
Lisää voi pienissä erissä ja vaivaa uudestaan, kunnes taikina irtoaa reunoista.
Anna taikinan kohota huoneenlämmössä pari tuntia. Sen jälkeen siirrä se jääkaappiin yöksi.
Seuraavana päivänä paloittele taikina ja pyörittele pieniä pullia (n. 50 g taikina/ pallo). Asettele leipävuokiin ja anna kohota kunnolla. Paista 200° noin puoli tuntia.

Hunfgry Chef, Lejos Oy

Joulubriossi Provencesta, Hungry Chef, Lejos

JOULUBRIOSSI PROVENCESTA

Joulubriossi Provencesta syntyy, kun kaulit briossitaikinan tosi ohueksi, levität päälle appelsiiniliköörillä maustetun vaniljakreemin, ripottelet päälle Sun- Maid rusinoita tai sekahedelmäkuutioita ja rullat kiinni. Leikkaa noin 3 cm paloiksi ja asettele vuokaan vieri viereen.  Paista 200° noin puoli tuntia.

Vaniljakreemin ohjeen löydät tästä


Tekemääni joulubriossiin käytin ⅓ osaa taikinasta ja ⅓ osaa vaniljakreemiä.

Joulubriossi, Hungry Chef

Hungry Chef, Lejos Oy

3 kommenttia

  1. Kaunein leipä mitä olen tänä vuonna tehnyt. Pitäisi itsekin testata, luulenpa, että mies tykkäisi.
    Ihanaa viikkoa sinulle Sanja <3

    VastaaPoista
  2. Herkullisen näköistä, briossi on niin hyvää.

    VastaaPoista
  3. Nyt on kyllä niin herkullisen näköistä, että mieti josko itsekin uskaltautuisin kokeilemaan tällä ohjeella, elämäni ensimmäisiä briosseja:)
    Aurinkoista perjantaita!

    VastaaPoista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.