Hernekeitto "Bosniaksi"

28.2.2013Torstaipäivä, hernekeittopäivä. Hiihtolomaviikolla lapsille jäisi väliin koulusta ja hoitopaikasta. Ei saisi käydä niin, vaikka kuinka lapset riemastuisivat ajatuksesta. Äiti kyllä tekee tänä torstaina.
Bosnian hernekeiton resepti hieman poikkeaa Suomen tavasta, mutta miedän lapset syövät tätä mielellään. Jos teidänkin perheessä on hernekeittovihollisia, kannattaa kokeilla tätä reseptiä, sillä tämä maistuu ihan erilaiselta ja on yhtä terveellistä.
Tässä Bosnian resepti:

1 sipuli
2 porkkanaa
4 perunaa
600 g pakasteherneitä
3 rkl öljyä
1 tl paprikanjauhetta
½ tl mustapppuria 
1 tl suolaa tai 3 tl Vegetaa

Kuullota sipuli öljyllä, lisää porkkanat, perunat ja mausteet. Lisää vettä ja kun vesi alkaa kiehua, lisää herneet. Keitä noin puoli tuntia. Valmis!
Tällä nopealla reseptillä pääset helpolla kiireellisessä arjeessa. Sitä paitsi nopeasti keitetyissä herneissä vitamiinit säilyvät paremmin.

Onhan se kuulemma paras tapa nauttia herneistä raakana. Sanoin 'kuulemma', sillä kokemusta ei melkein ole. 17 vuotta sitten Joensuun torilla näin ihmisiä syömässä pavusta jotain meidän herneen näköistä. Lähestyin varovasti, vakoilin ja poimin maasta yhden hernekuoren tutkittavaksi. Kyllä se oli samaa kuin meidän herneet. En vaan voinut uskoa, että herneitä voi syödä raakana. Tuumasin:"Sen on pakko olla joku muu laji".
Vuosien jälkeen, kun opin vähän kieltä, huomasin, että torilla luki: 'sokeriherne'. Olin niin ylpeä itsestäni! Vihdoinkin vahvistui, että olin oikeassa→ eri laji. Sitten kun olin etsimässä 'tavallisia' herneitä tätä keittoa varten, sain tiedoksi, etten sittenkään ollut oikeassa. Samahan herne se oli.
Kaikkien näiden vuosien aikoina, maistoin vain kerran raakaa hernettä, enkä osannut verrata sitä 'meidän' herneen kanssa. En ole ikinä syönyt 'meidän' herneitä raakana. Keitossa ne maistuvat samalle.
Ja arvatkaa mitä: en ole koskaan Bosniassa kenellekkään maininnut, että Suomessa syödään raakoja herneitä. Pelkään, ettei kukaan usko minua. Ei olisi ihme. En itekkään uskonut, vaikka näin omilla silmilläni.

4 kommenttia

 1. Anonyymi1/3/13 11:18

  Tämä oli hauska tarina, lisää tällaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tulossa joskus :)
   Kulttuurishokki oli niin suuri, että tarinoita riittää...

   Poista
 2. Minäkin tulin kommentoimaan, että hauska tarina. En tiedä Bosniasta oikeastaan mitään, joten on mukava lukea juttujasi bosnialaisesta ruoasta ja kulttuurista.

  VastaaPoista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.