Vegeta-mauste

16.2.2013

Haluaisin esitellä teille kaikille meidän yleisimmän mausteseoksen Vegetan. Se on suola- ja kuivakasviksien sekoitus ja se on mauste, joka antaa leiman kaikkiin Bosnian ruokiin. Vegeta on Bosnialaisen naisen (professori Zlata Bartl) keksintö, vuodesta 1959.

Sitä on hyvin saatavana melkein kaikista etnokaupoista ja siitä saa monenlaisina erikokoisina pakkauksina. Kilohinta vaihtelee 7.00-10.00€, kaupasta ja pakkauksen koosta riippuen. Aikoihin (v.-09) sitä oli myyty Mikkelin K-Citymarketissa, 250g maksoi 3.99€, se oli 'piilossa' alimmaisessa maustehyllyssä, eikä sitä oltu mainostettu ollenkaan, eikä ilmmeisesti mennnyt myyntiin, kun sitä ei ole myytävänä enään. En ole itsekkään ostanut Vegetaa Citysta kertaakaan, koska etnokaupoissa silloin kilo maksoi n.5€.
Ruotsissa sitä myyvät melkein kaikki elintarvikekauppaketjut kuten Ica, Willy:s, City Gross, Coop...
Länsi-euroopassa sitä saa jopa elintarvikekioskilta.

29.08.2009, Citymarket, Mikkeli
Itse käytän Vegetaa suolan tilalla melkein kaikissa ruoissa. Sitä käyttäessä pitäisi muistaa, että Vegeta on mauste, mikä tulee suolan TILALLE ei suolan lisänä! Se on voimakas, suolainen (56% suolaa) ja itse käytän sillä osuudella, että korvaan 1 tl suolaa kahdella teelusikalla Vegetaa.
Vegeta sisältä:
56% suolaa
15,5% kuivattuja kasviksia (porkkanaa, persiljaa, selleriä, sipulia, palsternakkaa)
aromivahvenne (mononatriumglutamaatti) max. 15%
sokeria
maissitärkkelystä
väriä (riboflaviini)
maustetta

Keräsin muutaman linkkiä, mistä saatte viralliset Vegeta-tiedot, mutta myös Suomalaisten palutetta tuotesta.
VAROITUS!
Vegeta on hyvin koukuteeleva. Jos maistat sitä kerran, et parjä enää ilman! :-)


Vegeta Wikipediassa


Vegeta on Europan eniten käytetty mauste. Se sopii kaikentyyppiseen ruoanlaittoon. Esimmerkiksi, väin Ruotsissa myy 1000kg Vegetaa päivittäin (lähde: Plivit Trade AB, Ruotsin johtava etelä-eurooppalaisten elintarviketuotteiden tukkumyyjä)

suomi 24:
Vegeta on mausteseos; jotakin meidän kasvisliemikuution tapaista, eli jossa on kuivattuja vihanneksia, mausteita ja suolaa. Tämä on ollut hyvä lisäys kaikkiin keittoihin, patoihin ja kastikkeisiin

Kotikokki.net:
 1 kg 7,95.
Tätähän ei todella voi aromisuolaan verrata, aromisuola on pelkkää suolaa. Vegeta on todella yleinen baltian maissa. Mies tätä sloveniasta viime vuonna toi ja nyt on pakko saada lisää

periferia.biz         
Minä tuon aina Virosta tullessani kotiin ja tuliaisiksi Vegetaa. Se on kroatialaista kasvisliemijauhetta, jota saa varmaankin kaikista muista Euroopan maista, muttei Suomesta. Sopii kaikkiin ruokiin ja myös tuoreiden kasvisten päälle, eikä ainakaan meillä enää juuri suolaa tarvita. Sieniliemikuutiot ovat myös hyvä tapa maustaa melkein mitä vaan keittoja ja kastikkeita. Tuon Vegetan käyttö tulee kaiken lisäksi bonuksena paljon edullisemmaksi kuin kasvisliemikuutiot.

10 kommenttia

 1. Anonyymi5/3/13 17:43

  Vegeta on hyvää!

  VastaaPoista
 2. Zlata Bartl oli kroatialainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Zlata Bartl
   From Wikipedia, the free encyclopedia


   Zlata Bartl
   Zlata Bartl (20 February 1920 - 30 July 2008) was a Bosnian Croat scientist and is the creator of Vegeta.[1]
   She was born in Dolac, Kingdom of Yugoslavia (which is in present-day Bosnia and Herzegovina) and died in Koprivnica, Croatia.
   Bartl finished school in Sarajevo and went to Zagreb to study natural sciences, engineering, medicine and health, biotechnical sciences, social sciences, and humanities.[clarification needed]
   In 1955 she began working as a chemical technician in Podravka, Croatia.[1] It was there in 1959 that she created Vegeta, which would become one of the most popular Croatian brands. She has since then received numerous recognitions and awards, including the Order of Danica Hrvatska.
   There is a scholarship foundation set up in her name for graduate students studying science in Zagreb.[2]

   Poista
  2. From Podravka's official page:
   http://www.podravka.com/media/news/professor-zlata-bartl-head-of-the-team-that-invented-vegeta-dies

   "...Zlata Bartl was born in February 1920 in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. She finished elementary and grammar school in Sarajevo and in 1938 she enrolled at was then the Faculty of Philosophy in Zagreb. Upon graduation she worked as a teacher in Sarajevo, although, as she would state she had other interests: "I was attracted to inorganic chemistry, but life always somehow managed to take me further away from it".
   As chance would have it, in 1955 Prof. Bartl went on a business trip to Zagreb where due to bad weather, as heavy snow that year blocked all the roads, she had to stay longer than expected. She spent her time in studying technical journals and publications and looking for job vacancies in newspapers. At that time, Podravka was searching for a chemical technician for lab work and Prof. Bartl applied. Two days later she was informed that she was accepted for the job at Podravka..."

   Poista
 3. En tiedä luetko enää näitä kommentteja. Itse ostin puolikiloa vegetaa ja mietin kuinka sitä käyttäisin? Herbamare on lähes jokapäiväisessä käytössä. Onko vastaava tuote?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luen säännöllisesti 😊
   Vegetalla voit korvata suola jokaisessa ruuassa. Se on kaikista lähein kasvisliemi kuutiolle. Esimerkiksi keittämällä 1 l vettä ja 2 tl Vegeta saat tosi hyvä kasvi liemi.

   Poista
 4. Ok, eli vastaava tuote kuin herbamare. Kiitokset vastauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan! Kiitos kun vierailet blogissa. Ihanaa viikoa, t. Sanja

   Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.