Bosnian pata / Bosanski lonac

11.2.2013

Bosnialaisessa ruokakulttuurissa on vaikutteita Turkista, Itä-Euroopasta, Välimerestä... Aina kun mietin Bosnian ruokaa yleisesti, ensimmäinen ajatus on aina Bosanski lonac. Se on suurlähettiläs Bosnian ruokakulttuurista.
Jaan teidän kanssa minun äitini ohjeen, joka on aina saanut vain hyviä palautteita.
Käytin sen valmistukseen Bosnian perinteistä saviastiaa, mutta tavallisessa kattilassa se onnistuu yhtä hyvin. Itsekin joskus käytän tähän ruoan valmistuksessa syvää kattilaa, sillä saviastia mikä minulla on, on 'meidän perheen kokoinen' eikä se ole riittävä, jos on vieraita tulossa. Lopputulos on aina hyvä.

BOSANSKI LONAC/ BOSNIAN PATA
neljälle

500 g luista lampaanlihaa (parhaiten käyvät niska-tai selkäpalat) 
500 g luista naudanlihaa (parhaiten käyvät kylki- tai rintapalat)
1/2 valkosipulia
1/2 pientä kaalia
2 sipulia
1 kourallinen kuivattua munakoisoa (en tiedä onko saatavana kuivattuna, itse kuivatan aina pienet määrät kerralla ja käytään joskus mausteena, maku on ihan erilainen kuin tuoreen munakoison maku)
1 kourallinen kuivatua okraa tai 100 g pakastettua okraa (saatavana etnokaupoista)
100 g vihreitä papuja
1 punainen paprika
2-3 porkkanaa
5-6 perunaa
1-2 tl suolaa tai 3-4 tl Vegetaa
1 tl mustapippuria
2-3 tl punapaprikanjauhetta
1 tl tomaattipyrettä
2-3 rl öljyä
1/2 rl kuivattua persiljaa
Laita lihanpalat astian pohjalle vuorotellen lammasta ja nautaa. Älä poista rasvaa lihasta. Jos olet kuitenkin huolissa lihan rasvan määrästä, poista se tarjoiluvaiheessa. 
Laita keskelle kuoressa oleva valkosipuli. Seuraavaksi tulee kaalikerros ja sen päälle sipulilohkot, munakoisot, okrat, pavut ja paprika. 


Sitten tulee porkkananpalat ja viimeiseksi perunalohkot.
Laita kaikki mausteet keskelle, kaada oljy päälle ja sitten kaada vettä mausteiden päälle juuri sen verran, ettei se peitä porkanoita ja perunoita.

Kun pata alkaa kiehua, laita tiiviisti kansi päälle ja pienennä tosi pienelle lämmölle (liedellä 1-2, uunissa 120-150 astetta) ja haudata useita tunteja. 

Vettä ei tarvitse lisätä, koska kasvikset myös vapauttavat paljon nestettä. Pata on kypsää 2-3 tunnin jälkeen (riippuu lihasta), mutta itse haudatan sen 4-5 tuntia => näin maku on paljon parempi.
9 kommenttia

 1. Kuulostaa todella herkulliselta!
  Kaunis saviastia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saviastia on perinteinen Bosnian astia ja sellaiset olivat käytössä minun isoäidin nuoruudessa. Tämäkin on tuotu Bosniasta, mutta tämä on uusi tuotanto, mutta kuitenkin käsityönä tehty. Kaikki maistuu hyvältä tästä saviastiasta. :)

   Poista
 2. Ihanan näköstä ruokaa:)

  VastaaPoista
 3. Ihanan havainnollinen resepti. Söimme Sarajevossa jotain tällaista, ja olen kaivannut reseptiä pitkään. Suurkiitos siis tästä!

  VastaaPoista
 4. Onpa hienosti esitetty resepti, tulee vesi kielelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:)
   Toivottavasti inspiroi sinua tekemään. Tavallinen kattila käy
   myös ;)

   Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.