Juustostruudeli rommirusinoilla, paras jouluherkku

14.12.2020

Kaupallisessa yhteistyössä Gorenje: n kanssa


Mikä ihmeen struudeli?


Struudelit ovat yleinen herkku Bosniassa. Tämä helppotekoisen ja erittäin maukkaan sekäruokaisan leivonnaisen alkuperä on Itävallasta ja se levisi meille Bosniaan todennäköisesti Itävalta-Unkarin hallinnan aikana.




Mikä on HomeMade+ ominaisuus?


Struudelin suosio on levinnyt koko alueelle, myös Sloveniaan, josta on tullut meidän uusi Gorenje uuni. Ei ole ihme, että juuri struudeli oli ensimmäinen leivonnainen, jota testasin uudessa uunissa. Ja se onnistui täydellisesti. Yksi syistä on varmasti se, että Gornje uunit ovat rakennettu, suunniteltu ja kehitetty vastaamaan juuri näihin paistotarpeeisiin, joita käytetään valmistajan maassa ja siellä todellakin leivotaan paljon. Gorenje- uunien uusi ainutlaatuinen ominaisuus  on HomeMade+ : holvikaarimainen rakenne, mikä muistuttaa eniten perinteistä uunia, jonka ansioista paistotuloksesta tulee mehevä ja pehmeä. Siksi minunkin struudelista tuli aivan täydellinen!





Gorenje- uunista ja koko keittiön remontista olen jo aiemmin kirjoittanut ja sen jutun voit lukea tässä, mutta minä nyt palaan struudeliin. 


Struudelin voi tehdä eri tavalla ja eri taikinalla. Se on aina yhtä ihana. Rakastan saksanpähkinä-, luumuhillo-, unikonsiemenstruudelia, joita tehdään hiivataikinasta. Rakastan myös kirsikka- ja omenastruudelia, jotka on tehty filotaikinasta. Mutta juustostruudeli! Se on ehdottomasti suosikkini. Se on aivan upea, kun sen tekee filotaikinasta, mutta nopeampi versio, jota tehdään lehtitaikinasta myös vie kielen mennessään. Vielä parempi tietenkin tulee itsetehdystä voitaikinasta, mutta minä nyt tein nopeamman version ja pakko sanoa, etten eroa huomannutkaan.   




Juustostruudeli rommirusinoilla - Resepti

4 isoa struudelia


2 pkt valmiiksi kaulittua lehti-/ voitaikinaa


Täyte:


100 g rusinoita

1 dl tummaa rommia

400 g ricotta juustoa (voit tehdä sen itse, tässä ohje)

2 kananmunaa

150 g creme fraiche tai smetanaa

70 g sokeria

60 g voita

½ sitruunan mehu ja raastettu kuori

1 tl vaniljasokeria


Voiteluun:


1 kananmuna


Päälle:


-tomusokeria 


  • Laita rusinat rommiin likoamaan, mieluiten yön yli, mutta vähintään pari tuntia.
  • Vatkaa voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Kun seos on sileä, lisää juusto ja creme fraiche ja vatkaa hetken. Lisää vielä sitruunan mehu, kuori ja vaniljasokeri.
  • Siivilöi rusinat ja lisää ne täytteeseen. Sekoita varovasti lusikalla.
  • Esilämmitä uuni 180 asteeseen.
  • Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki.
  • Ota esikaulittu voitaikina pöydälle ja kauli sitä lisää. Leikkaa taikina pituussunnalta kahtia.
  • Tee sama toisesta taikinalevystä. Voitele kananmunalla kaikki taikinan reunat.
  • Laita saman verran täytettä jokaiseen taikinapalaan, levitä yhtä reunaa pitkin ja kääri struudeli kiinni. Muista painella tiiviisti ulkoreunat.
  • Siirtä struudelit leivinpaperilla vuoratulle uunipelille saumakohta alaspäin.
  • Voitele struudelit kananmunalla.
  • Paista struudelia noin 30 minuuttia kauniin ruskeaksi.  
  • Itse tykkään, kun voitaikina jää hieman kosteaksi ja meheväksi, niin otan struudelit uunista pois kun ne ovat kullankeltaisia.
  • Ripottele päälle tomusokeria.


Ei kommentteja

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.