SAKSAN PINOT NOIR -VIIKKO MIKKELISSÄ: BISTRO HOLVI 23.-29.10.2023

16.10.2023

 


Kaupallinen yhteistyö Saksan Viinitiedotuksen kanssa


Saksan Spätburgunder / Pinot Noir -viikko 23.–29.10.2023


Saksan Viinitiedotus järjestää lokakuun lopussa tänä vuonna neljättä kertaa Saksan Pinot Noir -viikon 19 suomalaisen ravintolan ja viinibaarin kanssa. Erityistarjontaa löytyy niin Tampereelta, Turusta, Helsingistä, Espoosta, Mikkelistä, Lappeenrannasta, Kotkasta kuin Kouvolastakin. 

Olen aina niin onnellinen, kun pääsen ennakkoon tutustumaan ravintoloiden tapahtumatarjontaan ja jaan kanssanne kokemukseni. 
Bistro Holvi ja Saksan Pinot Noir -Viikko

Meidän tämän vuoden Pinot Noir - Viikon maistelukierros aloitettiin kotikaupungissamme, suosikissamme Bistro Holvissa. Siellä pääsimme maistelemaan Bistro Holvin alkupalalajitelmaa, joka oli suunniteltu nautittavaksi 4:lle viinille. Bistro Holvi on paikka, jossa viini ja ruoka aina löytävät toisensa, siksi tälläkin kertaa odotukset olivat suuret. Illan päättyessä, lähdimme Holvista taas kerran yhtä mahtavaa ruokanautintoa rikkaampana.

Jos vierailet Mikkelissä, Holvi on paikka, jonne on pakko pysähtyä. Bistro Holvi on myös sen arvoinen, että tulet Mikkeliin juuri Holviin tutustumaan. Ja Pinot Noir - Viikko on täydellinen ajankohta!


Pinot Noir  - Tasting Viinimenu Holvissa 


Mitä tästä sanoisin: mahtava ruoka, johon tarkasti valikoidut viinit auttavat saavuttamaan parhaan makunautinnon, mitä viininmaistelu voi tarjota. 

Aloitetaan!
Simppeli Amuse-bouche, koottu leipälajitelmasta, vaahdotetusta voista, punajuurihummuksesta sekä kurpitsakeitosta olivat täydellinen aloitus.

Tällä kertaa maistelukierros aloitettiin poikkeuksellisesti rosella WEINGUT PFLÜGER

Blanc de Noir 2022 ja sen makupariksi suunnitellulla keltajuuri-vuohenjuustolla. 

Sanoin on aina vaikeaa selostaa, kuinka taitava keittiömestari onnistuu tuomaan niin mahtavan makuelämyksen näin yksinkertaisilla, mutta laadukkailla raaka-aineilla. Kuiva, hedelmäinen ja raikkaan vivahteikas Weingut Pflüger Blanc de Noir 2022 sopii täydellisesti vahvan makuisen vuohenjuuston kanssa. 
Valkoinen WEINGUT MEYER-NÄKEL GMBH Illusion Blanc de Noir 2022  sai parikseen erinomaisen Kuhawallenberg pippuriranskankermalla. 

Tämä oli minun suosikkini, mikä ei varmasti yllätä. Olen valkoviinin ystävä ja Spätburgunderista tehty Blanc de Noir ovat luonnollisesti minun suosikkeja Pinot Noir - Viikon aikana.Härkäterriiniä, sipuli-herukkahilloa ja friteerattua palsternakkaa oli suunniteltu nautittavaksi WEINGUT MEYER -NÄKEL GMBH Spätburgunder 2021 kanssa. Mausteinen, täyteläisen kirsikkainen punaviini oli oiva pari vahvan suupalan kanssa. 
Vuosien varrella Bistro Holvin asiakkaiden suosikiksi muodostunut Toni Jost Im Hahn GG Spätburgunder, Grosses Gewächs -luokiteltu helmi oli taas kerran mieheni suosikki ja passasi hienosti viimeisen makupalan kanssa: Pippuroitua saksanhirvipaistia, parmesaania, parmesaanimajoneesia ja paahdettua lehtikaalia. 

Minun on pakko korostaa, että taas kerran Bistro Holvi onnistui tuomaan tämän mahtavan tapahtuman niin korkealle tasolle, jossa se kuuluukin olla! Ja Bistro Holvissa kaikki viinit Pinot Noir - tastingmenussa ovat 100% Spätburgunderia. Pinot Noir viittaa suoraan punaviineihiin, mutta minusta on mahtavaa nähdä, että samasta rypäleestä saa aivan erilaisia punaviinejä, mutta myös valkoviiniä ja roséeta.


 WEINGUT MEYER-NÄKEL GMBH
Illusion Blanc de Noir 2022
Tuottaja: Weingut Meyer - Näkel
Alue: Dernau, Ahr
Rypäleet: 100% Spätburgunder
Jäännössokeri: 5,7 g/ l

Rypäleet on käsinpoimittuja ja viini on käytetty terästankissa. Viini on kirkas ja tuoksusta löytyy vadelmaa, päärynää, ja sitrusta. Jälkimaku on pitkä ja mausteinen.


WEINGUT PFLÜGER
Blanc de Noir 2022
Tuottaja: Weingut Pflüger
Alue: Pfalz, Bad Dürkheim
Rypäleet: Pinot Noir 100%, LUOMU
Jäännössokeri: 4,5g/l

Kuiva, aistikkaan hedelmäinen, hennon yrttinen, runsas happorakenne, elegantin mineraalinen, vivahteikas kokonaisuus.


 WEINGUT MEYER -NÄKEL GMBH
Spätbugunder 2021
Tuottaja: Weingut Meyer- Näkel
Alue: Dernau, Ahr
Rypäleet: 100% Spätburgunder
Jäännössokeri: 0,2 g/l

Rypäleet on käsinpoimittuja ja viini on käytetty tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan. Viini on erittäin tasapainoinen kokonaisuus josta löytyy kirsikkaa, karhunvatukkaa ja mausteisuutta.


WEINGUT TONI JOST IM HAHN
BACHARACH GG 2016
Tuottaja: Weingut Toni Jost
Alue: Mittelrhein
Rypäleet: Spätburgunder 100%

Tuoksussa on kypsiä ja mehukkaita punaisia marjoja, kirsikkaa, vadelmaa ja mansikkaa,yrttisiä mausteita sekä lempeää hapokkuutta ja pehmeää tanniinisuutta.
PINOT NOIR-TASTING VIINIMENU 37€ (32cl)

LAJITELMA ALKUPALOJA 14€

Viinit ja alkupalat yhteensä 50€


Holvin menu vaihtuu noin 10 kertaa vuodessa sesonkien, raaka-aineiden ja keittiömestarin Roope Raskin inspiraation mukaan. Salin puolen sujuvuudesta vastaa Pia Montonen ja voin sanoa, että paikka on todella hyvissä käsissä.

Bistro Holvin laajentaa joulusesongin ajaksi historialliseen Graniittitaloon.

Joululounas, yksityistilaisuus, ryhmävaraukset, Isänpäivä, Itsenäisyyspäivä, Uudenvuodenaatto klassisissa merkeissä, tunnelmallisessa Graniittitalossa.


Bistro Holvi
Teatteritalossa, Savilahdenkatu 11
50100 Mikkeli
Puhelin: 0102080050
Sähköposti: info@bistroholvi.fi
www.bistroholvi.fi
T. Sanja

TUOTTAJAESITTELYT


Weingut Pflüger, Pfalz, Dürkheim

Pfalzin Bad Dürkheimissa sijaitseva Weingut Pflüger on luomuviljelyn edelläkävijöitä Pfalzissa ja koko Saksassa. Tilalla on taustaa viininviljelyssä jo 200 vuoden ajalta, mutta mielenkiintoinen aika Weingut Pflügerin historiassa alkoi, kun nykyisen vetäjän, Alexanderin, isä Bernd Pflüger päätti aloittaa luomuviljelyn. Hän oli ensimmäisten luomuviljelijöiden joukossa Saksassa ja yksi Ecovin-yhdistyksen perustajista. Vuosi oli 1985.

Alexanderin ottaessa vastuun vuonna 2010 tila siirtyi luonnollisena jatkeena biodynaamiseen viininviljelyn. Biodynaamisen viljelyn filosofiana on, että viininviljelijä toimi eräänlaisena katalysaattorina, mutta antaa luonnon tehdä työnsä. Biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus on avainsana.

Biodynaaminen viljely kasvaa Saksassa ja Pflüger on yksi näistä viinitiloista. Pflügerin viinejä myydään laajalti Saksassa sekä ulkomailla.Tila viljelee tällã hetkellä viiniköynnöksiä noin 28 hehtaarin alueella ja sen vuotuinen tuotanto on noin 300 000 pulloa.

Kylpyläkaupunkina tunnettu Dürkheim sai vuonna 1904 määreen “Bad" nimensä eteen mineralipitoisten lähteidensä ansiosta.Ilmasto Pfalzissa on lämmin ja rypäleistä saadaan auringon lämmön ansiosta miellyttävän täyteläisiä, mutta niissä säilyy kuitenkin ryhdikäs luonnollinen hapokkuus. Tänä päivänä Weingut Plüger on saksan suurin Demeter-tuottaja.


Weingut Meyer -Näkel GMBH, Dernau Ahr

Meyer-Näkelin tilalla viljellään nykyään viïniä vïdennessä sukupolvessa. Nykyään tilan koko on kasvanut 15 hehtaarin suuruiseksi ja tilaa hoitaa Werner Näkel, hänen vaimonsa Claudia sekä heidän tyttärensä Meike ja Dorte. Lue koko historiallinen tarina Saksan Viinitiedotus sivuilla!

Toni Jost Hahnenhof, Bacharach, Mittelrhein

Toni Jost,Hahnenhof" -tila sijaitsee Bacharachissa, Mittelrheinissa. Se kuuluu Jostin perheelle 1830-luvulta lähtien ja on VDP:n perustajajäseniä vuodesta 1987. Nykyään tilan viineistä vastaa Cecilia Jost. Isä Peter on edelleen mukana töissä sekä tarhoilla että kellarissa.

Tilan kokonaispinta-ala on lähes 15 hehtaaria. Tarhat sijoittuvat ensisijaisesti Mittelrheinin puolelle, jossa tärkein ja monipuolisin palsta on arvokas Bacharachin Hahn. Tarhan kokonaispinta-ala on 5,6 hehtaaria ja se sijaitsee 90-200 m meren pinnan yläpuolella. Se on lähes kokonaan Toni Jostin omistuksessa. Tästä erikoisasemasta Cecilia kittää isoisäänsä Tonía, joka aikoinaan ymmärsi palstan arvon ja haali sen pikkuhiljaa itselleen lähinnä tekemällä vaihtokauppaa. Tilaa kutsutaankin Hahnenhofiksi, mikä selittää myös etiketin kukon.

Talolla on viinitarhoja Mittelrheinissä ja jonkin verran myös Rheingaussa; tämän viinin rypäleet ovat Hahnin tarhalta Bacharachin kylästä Mittelrheinin puolelta. Nimen GG (Grosses Gewächs) vastaa ranskalaista Grand Cru-nimitystä, toisin sanoen

GG-viinit ovat VDP-laatuluokituksen saaneiden viinien parhaimmistoa.


Osallistu sinäkin Saksan Pinot Noir -viikko tapahtumaan

Saksan Pinot Noir -viikko on  Saksan Viinitiedotuksen järjestämä jokasyksyinen ravintolatapahtuma.

Ota tilaisuudesta vaarin, suuntaa Saksan Pinot Noir -viikolle osallistuvaan ravintolaan ja nautti siellä sinua varta vasten loihdituista herkuista. Kaikki kampanjaan osallistuvat ravintolat löydät tästä.


Osallistu tietovisaan

Testaa tietosi leikkimielisessä kilpailussa. Kilpailu pyörii 19.9 – 29.10.2023. Kilpailun päävoittona on 100 euron lahjakortti kampanjaviikolle osallistuneeseen ravintolaan sekä 2 x 50 euron lahjakorttia.

Osallistu


Spätburgunder on yhtä kuin Saksan Pinot Noir

Saksa kuuluu nykyään laadukkaiden ja eleganttien punaviinien tuottajamaihin. Punaviinien osuus koko tuotannosta on noin kolmannes ja noin 11 600 hehtaarillaan Pinot Noir punaisista rypäleistä suosituin. Saksa on kolmanneksi suurin Pinot Noir -tuottajamaa Ranskan ja USA:n jälkeen.

Nykyiset makutrendit sekä skandinaavinen keittiö ovat kevyemmälle, elegantille Spätburgunderille loistavia kumppaneita. Enää ei välttämättä haluta vain tuhteja, tanniinisia punaviinejä, vaan modernin ja kevyemmän keittiön kumppaniksi suositaan usein myös kevyempiä viinejä. Esimerkiksi juuri riistalle Spätburgunder on oivallinen. Mikäli kaipaat vaihtelua ja uusia makuja, niin kokeile kokata aasialaisittain.

Spätburgunderilla on pitkät perinteet Saksan maaperällä, sillä sitä on viljelty Saksassa jo 800-luvulta lähtien, kiitos Kaarle III:n (eli Kaarle Paksun).

Rypälettä viljellään nykyään kaikilla Saksan 13 laatuviinialueella. Eri alueiden maaperät mahdollistavat omaperäisten, erilaisia makuvivahteita tarjoavien viinien tuotannon ja sitä kautta monipuolistetaan kansainvälistä pinot noir -tarjontaa.

Rypäleenä Pinot Noir on herkkä diiva, jota on vaativampi viljellä, koska se tarvitsee pidemmän kypsymisajan. Kypsyessään rypäle altistuu helposti eri sairauksille, sillä se on ohutkuorinen ja sen tertut ovat tiiviitä.

Rypäleen saksalainen nimi on itse asiassa varsin looginen, sillä Spät viittaa myöhäiseen korjuuseen ja Burgunder siihen, että rypäle on alkujaan Burgundista kotoisin.

Saksassa käytetyt rypäleet ovat kuitenkin omia mutaatioita. Rypäleen ”Pinot Noir ” -nimeä käytetään usein vientimarkkinoille suunnattaessa.


Blanc de Noir 

Blanc de Noir tarkoittaa valkoista, punaisista rypäleistä valmistettua viiniä. Rypäleet  eivät juurikaan ole olleet kuorikontaktissa rypälemehun kanssa. Ei kommentteja

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.