SAKSAN RIESLING & CO -VIIKOT LAPPEENRANNASSA: RAVINTOLA WOLKOFF

31.5.2023


Kaupallinen yhteistyö Saksan Viinitiedotus kanssa


Saksan Riesling & Co -Viikot


Vuoden keväisin ja makumaailman nautinnollisin tapahtuma kiihtyy tällä viikolla, vielä ehdit nauttia mahtavista ruoista, koska noin 60 ravintolan mestaria ympäri Suomea ovat kehitellyt saksalaisten viinien ja erityisesti Rieslingin ympärille upeat, keväiset menut.

Tsekkaa tästä, löytyykö sinun lähiseudulla yksi näistä loistavista ravintoloista:Muista samalla osallistua kilpailuun!

Nappaa saksalaiseen viiniin liittyvä kuva ja tagaa se Instagramissa: #rsviikot2023kilpailu

Voit osallistua myös sähköpostilla: riesling@zaraband.fi


Voittajille on jaossa:


5 lahjakorttia arvoltaan 100€/kpl

5 kpl 50€ lahjakortteja


Luethan tarkemmat säännöt 

https://www.rieslingviikot.fi/kilpailu/


Onnea matkaan!

 

Ravintola Wolkoff ja Saksan Riesling & Co -Viikot

ja ensimmäinen kyyhkynen


Aurinkoinen Lappeenranta ja ihastuttava Wolkoff kutsuivat meidät tänäkin keväänä.

Ravintola Wolkoff on jäänyt mieleen sisustustyylistä sekä upeista mauista. Upea 160 vuotta vanha talo, yksi Lappeenrannan vanhimpia, ei ole pilattu nykyajalla, kaikki on harmonista ja tunnelma aivan ihana. Kaikki mietitty viimeiseen yksityiskohtaan asti.
Sama linjaus näkyy myös annoksissa. Täältä saa palvelua, mikä tyydyttää kaikki aistit: silmät ihastuu annosten kauneuteen, tuoksu leijuu ihanasti jokaiselta lautaselta, maku on uudella tavalla erikoinen, mutta taivaallinen aivan jokaisessa annoksessa. Jokainen haarukallinen on täynnä tekstuureja, jotka voi myös kuulla… Mikä elämys! 

Jokaiselle annokselle on tarkasti valikoitu sopivat viinit, jotka olivat tälläkin kertaa upeita. 


Aloitetaanko?Ravintola Wolkoff Menu

Riesling / Saksaviikot 22.5.-4.6.2023


Mustekala carpacciota, ndujaa ja paprikacoulis

Calamari carpaccio, 'Nduja and sweet pepper coulis

Ja / Tai

Valkoista parsaa, savustettua lohenmätiä ja tryffelihollandaisea

White asparagus, smoked salmon roe and truffle hollandaise


Kuha ballotiinia, parsamoussea, kauden sieniä ja basilikapestoa

Pike perch ballotine, asparagus mousse, mushrooms of the season and basil pesto

Tai

Kyyhkynrintaa, vol au vent, kyyhky jus kastiketta

Pigeon breast, vol au vent and pigeon au jus


Raparperia, valkosuklaata ja jogurttia

Rhubarb, white chocolate and yoghurt
Alkutervehdyksenä talon maukas, itse leivottu leipä ja muistiin jäänyt edellisestä käynnistä paahdetuilla pähkinöillä maustettu voi.

Ensimmäisenä mustekala carpaccio, oikeaa silmänruokaa, jossa huomaa, että jokainen pala on huolellisesti käsitelty. Persoonallinen yhdistelmä merenelävän makua korostettu paprikacoulisilla. Koko annokselle ndjua antaa hennosti potkua ja sen pariksi toimi tosi hyvin  Franz Hahn Sauvignon Blanc Kabinett 2021, täyteläinen, makea mutta samalla hyvin raikas. Tämä oli annos, mikä antoi nautintoa jokaisella puraisulla ja oikein janosi, että se nautinto kestää niin kauan kuin mahdollista.

Toinen alkuruoka oli Rieslingin paras kaveri: parsa ja Hollandaisekastike. Kuulostaa klassiselta ruokalajilta, mutta Wolkoffissa mikään ei ole klassista, hyvin tuttua tai odotettavissa. Tuttu on ainoastaan tyyli ja lupaus, että jokainen annos on aivan uusi elämys ja odottamaton yllätys! Näin nytkin. 

Valkoinen parsa sai kaverikseen tryffelillä maustettua hollandaisea! Mikä loistava yhdistelmä miedon makuiselle parsalle ja kastikkeelle. Ja annosta kruunasi savustettu lohenmäti. Nerokas annos ja taas kerran upea viini, parsan kanssa tietenkin Riesling: S.A. Prüm Blue Riesling Trocken, mineraalinen ja hedelmäinen, nuorehko lajike Moselin alueelta.

Pääruoaksi oli tehtävä valinta kahdesta eri lajista. Tartuin kalaan, kuten yleensä ja kuha ballotine basilikapestolla kuulosti niin houkuttelevalta. Tämän kanssa tietenkin Riesling: Pflüger Michelsberg Riesling 2021 Biodynaaminen kuiva, aromaattinen, tyylikäs, tasapainoisen hapokas, jossa pitkä jälkimaku.

Taas kerran loistava annos vihreän parsan ja valkoparsamoussen kanssa. Ei mitään moitittavaa, mutta vastapäätä istui mieheni, joka teki valinnan, johon itselläni ei ollut rohkeutta. Olisi pitänyt olla!
Toinen pääruoka, mikä pisti miettimään oli kyyhky. En ole aiemmin maistanut, enkä ollut valmis riskeeraamaan. Onneksi miehelle oli tuttu laji tämäkin, niin pääsin maistamaan hänen lautaselta. Ensi kerralla tilaan itsekin. Suosittelen teillekin rohkeutta ja maisteluhalukkuutta. Rohkeudesta Wolkoffin vierailupäivä ei ollut minun paras päiväni. Kaikki muut fiilikset ja kokemukset olivat täys 10+

Mehevä, maistuva, pehmeä kyyhky vei sydämemme puoleensa. Liha ei ollut ekstriimin vahvan makuista, vaan muistutti sisäfileen ja maksan yhdistelmää. Tyylikkäästi tarjottu kyyhkynrinta au jus ja vol au vent täytetty kasviksilla ja hillosipuleilla oli illan paras annos ja olen onnellinen, kun pääsin maistamaan, etten jäisi tästä kokemuksesta paitsi. Tätä ei tarjoilla jokaisessa nurkassa!

Kyyhkyn kanssa tietenkin punaviini: Gustavshof Frühburgunder Signatur Trocken, varhaisburgunder, intensiivinen, tanniininen ja todella aromaattinen. 

Ja lopuksi kerma! Jälkiruoka! Jotain, mitä Wolkoffissa kannattaa odottaa. 

Raparperia, valkosuklaata ja jogurttia… kuulostaa herkulliselta missä vaan, mutta täällä… täällä se on taidetta! Yhdessä Auslese-tyylisellä Rieslingilla aivan täydellistä. Tällä kertaa makea ja erittäin hapokas Schloss Vollrads Rheingau Riesling Auslese 2011 maistui raparperin kanssa.

Raparperi sai valkosuklaamoussehunnun, hunajakennoa ja jogurttilunta. Täydellinen yhdistelmä makeutta, hapokkuutta, jäätelöä, moussea… Hunajakennossa piile joku salaisuus, sillä se kirjamellisesti poksahtaa ja räjähtää suussa. 


Wolkoffin mestari taas kerran onnistui luomaan täydellisen ruokakokonaisuuden, jossa upeasti yhdistetty innovatiivisuus, eri tekniikat ja upeat maut.  


Miinuksia? Ehkä yksi!

Tiedätte jo, että jälkiruoka on minun intohimoni. Mieheni kanssa on aina mahtavaa käydä ravintoloissa, sillä hän ei oikein huoli jälkiruokia ja näin minä saan nauttia sitä kaksinkertaisesti. Wolkoff on ainoa paikka, jossa mieheni syö jälkiruoan loppuun asti. Toiselle miinus on toiselle plussa! 


Oletko itsekin liikkeellä Lappeenrannan lähistöllä? Jos olet, käy Wolkoffissa. Et kadu takuulla. Ja jos ehdit vielä tällä viikolla, kun Saksan Riesling & Co -Viikot menossa, vielä parempi. Katsoppa tätä viinilistaa ja ihastu!


Saksan viinitarjonta Riesling & Saksa - viikoille


Pfalz

Franz Hahn Sauvignon Blanc Kabinett 2021

Weingut Wolf Riesling x Gewürtztraminer Luomu 

Pflüger Michelsberg Riesling 2021 Biodynaaminen 

Gut Von Beiden Souvignier Gris 2022 Luomu

Matthias Gaul Steinrassel Pinot Noir 2017 Vegaaninen

Franz Hahn Ortega Trockenbeerenauslese 1994


Baden

Salwey Oberrotweiler Weissburgunder 2020


Mosel

S.A. Prüm Blue Riesling Trocken

Sybille Kuntz Riesling Dreistern 2002 Luomu

Schmitges 2020 Treppchen Riesling Auslese


Rheinhessen

Weingut Fogt Onkel Doktor 2021 Vegaaninen

Gustavshof Frühburgunder Signatur Trocken


Mittelrhein

Toni Jost St. Jost Steeg Riesling Trocken 2018


Rheingau

Eva Fricke Rheingau Riesling Trocken 2020 Luomu ja vegaaninen

Eva Fricke Lorcher Sclossberg Riesling 2019 Luomu ja vegaaninen

Kloster Eberbach 1988er Hochheimer Domdechaney

Riesling Spätlese


Württemberg

Dautel Trollinger 2018Franz Hahn Sauvignon Blanc Kabinett 2021

Tarttuva hapokkuus, hienot hedelmät ja taustalla vaikuttava kevyt tammisuus antavat tälle viinille sen jäljittelemättömän luonteen. Tuoksussa seljankukkaa, appelsiinia, karviaista, passionhedelmiä, ananasta ja sitruunaruohoa. Viinissä on paljon täyteläisyyttä, mutta se on silti erittäin herkkä ja vaikuttaa erittäin raikkaalta elävöittävän hapokkuuden ansiosta. Hienoisen makeutensa johdosta, viini sopii erinomaisesti intialaisten ja muiden mausteisten ruokien kumppaniksi

Jäännössokeria: 22,8 g/l. Rypäleet: Sauvignon Blanc 100 %.

Franz Hahn

Perinteitä kunnioittaen – uudella otteella. Franz Hahn tiesi, mitä halusi ja mihin pystyi. Hän ei nähnyt vain ideoita, vaan teki töitä niiden toteuttamiseksi. Tänä päivänä Yvonne ja Martin Hochdörffer seisovat ylpeinä Franz Hahnin nimen ja yrityksen takana. Saksan Albersweilerissä, Pfalzin viinialueella, sijaitsevalla Franz Hahnin viinitilalla työskennellään intohimoisesti perinteisen ja modernin välimaastossa. Tilan vahvuuksia ovat kellari, monipuolisuus, yksityiskohtiin panostaminen, ajatus sekä aika. Ajanhallinta on Franz Hahnin tilalla erikoistaito, sillä yhteistyötä perheenjäsenten ja ystävien kanssa parhaiden mahdollisten viinien valmistamiseksi tehdään paljon. Cuvéet ovat Franz Hahnin suuri rakkauden kohde. Tila omistautuu erinomaisille rypälelajikkeille trendikaavoihin liikaa kangistumatta. Lisäksi puun voimaa ei tilalla unohdeta – ei punaisten eikä valkoisten rypäleiden kohdalla.


S.A. Prüm Blue Riesling Trocken

Väri
Vaaleanvihreä kultaisilla korostuksilla.

Tuoksu
Herkkä tuoksu, joka muistuttaa kypsiä aprikooseja ja sitrushedelmiä, vihreää omenaa ja ananasta.

Maku
Tyylikäs rakenne, jossa on huomattava mineraalinen luonne, jonka rypäleiden viljelyssä oleva liuskekivempi maaperä antaa, ja siinä on aavistus hiivaisia ​​vivahteita.

Viinitila SA Prum

Prüm – Pruem-nimi on ollut sukupolvien ajan synonyymi laadukkaalle viinintuotannolle Moselin keskiosassa. Perhe on viljellyt viinitarhoja ja tuottanut viiniä alueella vuodesta 1156. Viinitarhan kaimalla Sebastian Alois Prümillä (1794-1871) oli seitsemän poikaa, joista vain Mathias (1835-1890) meni naimisiin. Hän omisti 1800-luvun puolivälissä 17 hehtaaria, joka oli tuolloin Moselin suurin yksityisomistuksessa oleva viinitila.

Mathiasilla oli seitsemän lasta - hän nimesi kolmannen lapsensa isänsä Sebastian Alois Prümin (1877-1959) mukaan. Sebastian laajensi perheensä perintöä ja perusti viinitilan vuonna 1911. Hänen toiseksi vanhin lapsensa Raimund (1923-1971) jatkoi isänsä työtä ja niin se on edennyt seuraavien sukupolvien kautta nykypäivään.

Vuodesta 1971 lähtien tila on johtanut Raimund Prüm, kolmas sukupolvi. Häntä kutsutaan usein "punaiseksi Prümiksi". Raimund teki tilasta sen, mikä se on nykyään: yksi Saksan arvostetuimmista viinitiloista, jolla on kansainvälinen menestys ja syvät juuret viininvalmistuksessa.

1. heinäkuuta 2017 lähtien hänen tyttärensä Saskia Andrea Prüm on nyt ensimmäinen nainen Prümin perheen historiassa, joka on vastuussa viinitilasta.


Pflüger Michelsberg Riesling 2021 Biodynaaminen

Viini on ulkonäöltään kuultavan vaaleankeltainen. Tuoksukenttä muodostuu omenan, limen, savun ja hennon hunajan aromeista. Kuivaa, pyöreää suutuntumaa siivittää melko runsas hedelmäisyys. Maun aromeissa voi aistia omenaa, limeä ja hentoa petrolia. Hapot ovat tuntuvat, mutta tasapainoiset. Tyylikkyyttä viinille tuo elegantti mineraalisuus. Jälkimaussa on hunajaista omenaa. Kokonaisuudessaan tyylikäs ja maukas Riesling!
Vuosikerran 2020 yhteydessä viinin nimi vaihdettiin Dürkheimer Rieslingstä Tradition Rieslingiin, sillä tilan omistaja Alex Pflüger halusi viinille kansainvälisemmän nimen. Kyse on siis samasta viinistä eri nimellä!

Viinitila Pflüger

Pfalzissa sijaitseva perheomisteinen Pflüger on saksalaisen luomuviininviljelyn pioneereja ja yksi EcoVin -yhdistyksen perustajista. Vuonna 2010 tila siirtyi myös biodynaamiseen viljelyyn. Tradition Riesling on ns. ortswein eli kyläviini, jonka rypäleet poimitaan Bad Dürkheimin kylän parhailta palstoilta, joita ovat muun muassa Fronhof, Nonnengarten ja Steinberg. Mikroilmastolle erityispiirteitä tuovat erityisesti Rein -joki ja Pfälzerwald (Palatine) -metsä, mikä on Saksan suurin metsäalue. Viiniä kypsytetään sakkansa päällä 4-5 kk. Riesling Tradition on Pflügerin tyylille uskollisesti pyöreän hedelmäinen, tyylikkään mineraalinen ja tasapainoisen hapokas.


Gustavshof Frühburgunder Signatur Trocken

Frühburgunderissa on valtavan intensiivinen kypsien metsän hedelmien tuoksu yhdistyneenä tammen vivahteisiin Viinissä on Burgundimainen luonne, ja maku on hämmästyttävän kypsän täyteläinen. Pitkä jälkimaku ja monimuotoinen tanniinisuus syventävät makukokemusta, ja myös viinin korkea varastointipotentiaali tulee esiin. Perinteisen maseroinnin jälkeen viini kypsyy vähintään 12 kuukautta tammitynnyreissä. Rypäleet: Frühburgunder.

Weingut Gustavshof

Gustavshof sijaitsee Rheinhessenin sydämessä noin 30 km Mainzista etelään. Tilaa hallinnoi Roll’n perhe neljännessä sukupolvessa ja se on klassinen perheyritys, jossa viljellään 18 hehtaaria viinitarhoja. Vuodesta 2004 lähtien tarhoilla on työskennelty luonnonmukaisen viininviljelyn ohjeiden mukaisesti ja vuonna 2007 tila on saanut EcoVin- jäsenyyden. Vuodesta 2012 lähtien tuotanto on ollut biodynaamista, Demeterin ohjeiden mukaisesti. Kaikki viinit ovat vegaaneille sopivia. Tilan on perustanut Gustav Becker vuonna 1924.Schloss Vollrads Rheingau Riesling Auslese 2011
vegaaaninen

Väri kaunis kullan keltainen. Tuoksussa sitruksisuutta ja aprikoosia. Maku on hapokas, mineraalinen, tasapainoinen ja tyylikäs.

Weingut Schloss Vollrads 

Weingut Schloss Vollrads on yksi Saksa vanhimmista viinitaloista. Vuonna 1330 von Greiffenclaun aatelissuku rakennutti itselleen linnoituksen Rheingaun Oestrich-Winkelin alueelle ja ympäristössä ryhdyttiin viljelemään viiniä. Sama suku oli toiminut jo aiemmin viinikauppiaana. Von Greiffenclaun suvulla on ollut runsaasti vaikutusta Saksan viinilainsäädäntöön. Schloss Vollrads muun muassa vuonna 1716 otti ensimmäisenä Cabinet (Kabinett) nimityksen käyttöön etiketeissä. Tila pysyi von Greiffenclaun omistuksessa vuoteen 1997 saakka, jolloin omistus siirtyi pankkikonsernille.
*Riesling & Co -teemaviikot järjestetään yhdessä Suomen johtavien ravintoloiden kanssa keväisen toukokuun aikana. Viikoilla ravintolat tarjoavat mahdollisuuden maistella erilaisia saksalaisia rieslingejä kuin myös muita saksalaisia viinejä  esimerkiksi tastingin tai nautinnollisen aterian yhteydessä.

Ei kommentteja

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.