SAKSAN RIESLING & CO -VIIKOT Mäntänvuoressa: Viinitupa Vuorenmaja

23.5.2023


Kaupallinen yhteistyö Saksan Viinitiedotus kanssa

Saksan Riesling & Co -Viikot

Saksan Viinitiedotus -organisaation järjestämä suosituin ravintolatapahtuma: Riesling & Co -Viikot* on parhaimmillaan käynnissä ja minä aion esitellä teille jo toisen upean kokemukseni tänä vuonna. Toivottavasti sinäkin innostut ja etsit omasta lähistöstä mahdollisuuden osallistua tähän upeaan tapahtumaan. Tai miksi et lähtisi hieman kauemmas tutustumaan samalla uusiin paikkakuntiin ja niiden historiaan. Itse olen oppinut ja kokenut mahtavat palat Suomen historiaa juuri Saksan Riesling & Co -Viikot -tapahtuman kautta. Toivon samaa upeaa kokemusta sinullekin!

Riesling & Co -Viikoille osallistuu tänä vuonna noin 60 ravintolaa ja viinibaaria, 16 kaupungista ympäri Suomea, joten varmasti löydät jotain itselle sopivaa/lähellä. Katso lista tästä!


Viinitupa Vuorenmaja

Ajoimme Mikkelistä kohti Mänttää tutustumaan Viinitupa Vuorenmajaan. Paikasta olin jo ennestään kuullut ja lukenut paljon, mutta tällä alueella en ollut käynyt aikaisemmin. Saapuminen paikalle oli jo yllätys. Olimme odottaneet vuorta ja lähellä saapumispaikkaa tuntui, ettei sitä ole olekaan, kun yhtäkkiä ilmestyi jyrkkä rinne ja sen päädyssä, 180 metriä merenpinnan yläpuolella alunperin hiihtotuvaksi rakennettu maja.


Arkkitehti W.G. Palmqvistin suunnittelema Vuorenmaja eli "huvimatkatupa Mäntänvuorelle hiihtäjiä varten" valmistui vuonna 1928 G.A. Serlachius Oy:n 60-vuotisjuhlia varten. Samaisella paikalla sijaitsi ennen Mäntänvuoren vanha, vuonna 1895 rakennettu, puinen näkötorni, joka kuitenkin purettiin huonon kuntonsa vuoksi jo vuonna 1916. Nykyinen Vuorenmaja rakennettiin näkötornin vanhoille sokkelikiville.
(lainaus Viinitupa Vuorenmaja- sivuilta)

Jo tästä esittelystä voi hyvin kuvitella kuinka hieno on istahtaa viinituvan terassille ja miten nautinnollista on maistella hyvänlaatuisia viinejä ja niiden seuraksi Alppien makupaloja vuoren huipulla.

Ihanan miljöön lisäksi, kannattaa perehtyä myös tuvan historiaan, jossa kahvilatoiminta pyöri jo 1930-luvulla. Vuodesta 1945 lähtien Vuorenmajalla vierailivat kaikki tärkeät Serlachius-yhtiön vieraat, mm. Intian pääministeri Nehru vuonna 1957.
Vuorenmajalla kaikki kalusteet ovat alkuperäisiä arkkitehti Palmqvistin suunnittelemia, jotka  valmistettiin Kolho Oy:n puusepäntehtaalla (osana Serlachius-konsernia) yli 100 vuotta sitten.


Viinitupa Vuorenmaja ja Saksan Riesling & Co -Viikot


Vuonna 2015 pitkään Euroopan saksankielisellä alueella asunut Anu Schuoler yhdessä puolisonsa kanssa tekivät Vuorenmajasta juuri sitä, mitä se tällä hetkellä on:
Suomen ainoa alppityylinen viinitupa, josta alppimakupalojen pariksi voit nauttia 83 huippulaatuista viiniä, joista 67 on tarjolla laseittain.

Suurin osa viineistä on itse maahantuotuja saksalaisten pientilojen laatuviinejä. Viinien valinnassa auttaa oleellisesti Anun sommelier-koulutus ja alueiden tuntemus. Vuorenmajalla on yhteensä kolme yhteistyöviinitilaa, jotka sijaitsevat Mosel-, Rein- ja Nahe-jokilaaksoissa.

Kaiken tämän takia ei ole ihme, että Viinitupa Vuorenmaja on yksi Saksan Riesling & Co -Viikot tapahtuman helmistä.


Upean keväiset parsaviikot


Vuorenmajalla tänäkin vuonna perinteisesti Saksan Riesling & Co -Viikot tapahtuman aikana vietetään parsaviikkoja täydellisesti sopivien viinien kanssa.

Menu

-Valkoinen parsakeitto

Samettinen, kuohuviinillä maustettu parsakeitto

-Parsaa kahdella kinkulla

Valkoista ja vihreää parsaa, maalaiskinkkua ja parmankinkkua, uuden sadon perunaa ja Hollandaise-kastiketta

-Parsa-ohrattosalaattia ja lämminsavulohta

-Parsa-pekonipasta

Tuorepastaa, parsaa ja pekonia kermaisessa kastikkeessa

-Parsa-Flammi

Vihreää parsaa, kevätsipulia ja ilmakuivattua kinkkua

Viinituvan 3 viinin tastingit:

-Rieslingiä kuivasta makeaan 

Solitär Riesling trocken, S.A. Prüm, Mosel 
Riesling Feinherb, Rolf Simon, Nahe
Johannisberg Riesling Kabinett restsüss, Weingut Trenz, Rheingau

-Kolmen laakson kuivat Rieslingit 

Prüm Blue Riesling Kabinett, S.A. Prüm, Mosel 
Riesling trocken, Rolf Simon, Nahe
Steinhaus Riesling trocken, Weingut Trenz, Rheingau

-Spätburgunder-värisuora

Blanc de Noir, Frieden-Berg, Mosel
Pinot Noir Rosé, S.A. Prüm, Mosel
Spätburgunder Ortswein Nittel trocken, Frieden-Berg, Mosel

-Kolmen maan Pinot Noirit

2019 Spätburgunder Ortswein Nittel trocken, Mosel, Saksa 
2021 Malans Steinböckler Pinot Noir AOC Graubünden, Sveitsi 
2019 Bourgogne Pinot Noir Grande Cuvée, Bourgogne, Ranska

Kaikki Tasting-paketit sisältävät 8cI kutakin viiniä ja pienen juustolautasenMe aloitimme maistelun samettisella, kuohuviinillä maustetulla parsakeitolla. Sen pariksi sopi täydellisesti Riesling Sekt trocken,Weingut Trenz, ihana hedelmäinen Deutsche Sekt, jolla keitto oli hienosti maustettu. Jo ensimmäisellä lusikallisella tuli lämmin olo ja tervetullut fiilis.Seuraavaksi aivan mahtavana annoksena toimi parsaviikkojen paras: täydellisesti keitetty parsa ja samettisen pehmeä Hollandaise-kastike uusien perunoiden ja kinkkujen kanssa. Sianlihaton ruokavalio on hienosti otettu huomioon ja kinkku on vaihdettu bresaolaan. 
Parsan kanssa pääsin nauttimaan ihan minulle järjestettyyn tastingiin jossa Anu suositteli kolmea erilaista Saksan viiniä. 
Auxerrois Gutswein Trocken 2021er on kuulemma Anun suosikki makupari parsan kanssa, sillä sen mieto omenainen ja kukkamainen yrttimäisyys ei peitä parsan omaa mietoa makua. Luxemburgin rajalla Moselin alueen maaperää hallitsee simpukkakalkkikivi ja tila viljeleekin 14 hehtaarin viinitarhoissaan alueelle tyypillisiä ja perinteisiä rypäleitä kuten Elbling, Müller-Thurgau (Rivaner) ja Kerner. Valikoimaa täydentää hieman tutummat Burgundilais-rypäleet Grauburgunder, Weissburgunder ja Spätburgunder sekä Chardonnay ja Sauvignon Blanc.

Toinen mahtava parsan pari oli Grauburgunder trocken, Weingut Rolf Simon, Nahe, täydellinen, jos suosit erittäin aromaattista kuivaa viiniä ja se sopii myös vahvemman makuisen ruoan pariksi. Tämä erikoisuus tulee pieneltä, vain 5 hehtaarin tilalta, josta tulee myös talon viini Riesling Qualitätswein Feinherb.

Kolmanneksi pariksi Anu valitsi Steinhaus Riesling trocken, Trenz, Rheingau, erittäin kuiva Riesling, kvartsipohjaisesta maaperästä, hyvin hapokas ja vain 5 g sokeria. Tästä tuli minun ykkönen ja suosikki tässä tastingissa. 


Kotimaassani isän kanssa olen oppinut arvostamaan meidän kotimaisia viinejä, joita on laaja valikoima aina rannikolta korkeimpiin vuoristoihin asti. Ja juuri nuo lajit vuoristossa, mitkä eivät saa yhtä paljon aurinkoa kuin rannikolla, niiden hapokkuus ja raikkaus ovat aina ollut meidän suosikkeja. Siksi Rieslingistä on tullut minun suosikkeja ja se rakkaus voitti tälläkin kierroksella.
 
Ja kuten varmasti jo tiedätte, minulla on aina tilaa jälkiruoalle, eikä varmasti tarvitse erikseen kertoa, miten suhtauduin Anun tarjoamaan kotileivottuun Tuorta da Nusch -piirakkaan. Reseptin alkuperä on Anun miehen kotikylästä Sveitsistä. Aivan upea herkku, jota haluan itsekin kokeilla leipoa.
Anu jopa paljasti muutaman keittiösalaisuuden: täydellisen valkoparsan keittämisen ja Tuorta da Nusch -pohjan salaisuuden. Kiitän kovasti!

Upean makuaistin tyytymisen jälkeen, meille suositeltiin pientä kävelyä Mäntän Vuorentornille, josta oli aivan upea näköala Mänttään, Suomen kulta-ajan taidekaupunkiin. Täällä korkealla, josta silmät näkevät todella kauas, tuli oikeasti sellainen hetki kun hengitys pysähtyi ja tunsi kuinka silmät lepää. 
Tässä oli monta hyvää syytä vierailla ja tänne ehdottomasti kannattaa tulla kauempaakin!
Saksan Riesling & Co -Viikkojen aikana Vuorenmajalla vielä ehdit nauttimaan pari tastingia:

26.5.23 Rieslingiä kuivasta makeaan 
- 5 viinitasting € 39.-/hlö

2.6.23   OGG - the Other Grapes of Germany  
– 4 valkoviinin tasting € 33.-/hlö

Ilmoittautumiset: puh. 03-389 1616 tai info@vuorenmaja.fi
Lue lisää tästä!T. Sanja

Jos näihin ei ennätä, koko kesän aikana pääsee tunnelmiin ja voi järjestää itselle ihan oman tasting-kokemuksen, sillä listalla olevasta 83 viinistä 67 on tarjolla laseittain jo 8 cl annoksista.
*Riesling & Co -teemaviikot järjestetään yhdessä Suomen johtavien ravintoloiden kanssa keväisen toukokuun aikana. Viikoilla ravintolat tarjoavat mahdollisuuden maistella erilaisia saksalaisia rieslingejä kuin myös muita saksalaisia viinejä  esimerkiksi tastingin tai nautinnollisen aterian yhteydessä.

Ei kommentteja

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.