El­len Svin­huf­vu­din kak­ku

8.3.2015


Osallistuin leivontafoorumin helmikuun haasteeseen Ellen Svinhufvudin kakkulla (ohjee MAKU-lehti 2009), jossa teema oli:

"MENNEEN AJAN HERKKU"

Muita lyhyempään helmikuuhun mahtuu monta erilaista perinteistä ja vanhaa leipomusta. Osa luonnollisestikin on peräisin naapurimaidemme yhteisen historian tiimoilta. Jatketaan tätä listaa leipomalla, mutta ei mennä Ruotsia pidemmälle Euroopassa. 
Löytyykö mitään mieleistä isoäitien reseptivihkosista, vanhoista keittokirjoista ? Aikarajana nuoremmasta päästä pidämme 1940-lukua (1.1.40-31.1.49) ja mennään siitä sitten taaksepäin ajallisesti vaikka kuinka ja paljon.

Kakkuni voitti haasteen ja oli oikein jännä olo, sillä minull ei todellakaan ollut mahdollisuuksia käyttää isoäidin reseptivihkoa tai jotain vanhaa suomalaista keittokirjaa. Oli kuitenkin iso kunnia saada tiedoksi, että onnistuin täysin, varsinkin kun kysessä on yksi suomalaisten suosikkikakuista.
Tässä pisteet ja palautteet mitkä sain:

"El­len Svin­huf­vu­din kak­ku. 5p. 3p. 1p. 3p. 5 pistettä, 5p. 1p. 5p. =28 / 
1. palkintosija / Sokerivaltakunta

- pidän kakuissa kahvista, joten varmasti toimiva herkku. 

- Klassikko. Siisti ja huolellinen toteutus. 
- kakku ei ihan helpoimmasta päästä, siitä plussaa. Herkullisen näköinen ja todella kaunis esillepano! 
- huolellinen, kaunis toteutus vanhasta klassikosta, jolle on aikoinaan annettu Ellen Svinhufvudin nimi Stella Konditoriassa hänen suostumuksellaan. Tarinan mukaan kassakaappireseptin tiesi vain yksi leipuri, eikä kakkua tehty jos hän oli sairas!
- Jotenkin herkän kaunis kakku, varmasti todella hyvää! 
- Herkullisen näköinen ja kauniisti leivottu! Alkuperäisestä reseptistä/leipomuksesta olisi ollut mukava lukea jotain itse haastepostauksessakin. 
- hyvä valinta ottaa resepti Maku-lehdestä, sillä reseptihän on ollut tunnetusti salainen monet vuosikymmenet."
El­len Svin­huf­vu­din kak­ku

pohjat:

6 kpl valkuaista
3 1/2 dl tomusokeria
150 g manteleita (jauhettuna)

voikreemi:

3/4 dl sokeria
1 1/2 dl vahvaa kahvia
1 1/2 dl täysmaitoa
300 g voita (suolatonta)
100 g manteleita (jauhettuna)

päälle:
1 ½ dl mantelilastuja

Kuumenna uuni 125-asteeseen. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Sekoita mantelijauhe varovasti vaahdon joukkoon. Levitä vaahto 4 levyksi (à 15 x 22 cm) kahdelle leivinpaperoidulle uunipellille.
Pane molemmat pellit yhtä aikaa uuniin ja paista pohjia 125 asteessa noin 1 1/2 tuntia,kunnes ne ovat täysin kuivuneet.Vaihda peltien paikkaa muutamia kertoja paiston aikana.Irrota pohjat varovasti lastan avulla ja jätä jäähtymään uuniritilän päälle.
Sekoita sokeri kuumaan kahviin ja jäähdytä kylmäksi. Lisää maito. Vatkaa seos ohuena nauhana huoneenlämpöiseen voihin, koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää jauhettu manteli loppuvaiheessa.
Jaa täyte täysin jäähtyneille pohjille ja tasoita.Pinoa kakku.
Paahda mantelilastut kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi ja anna niiden jäähtyä täysin.
Voitele kakun pinta ja reunat kreemillä. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla.
Säilytetään viileässä, mutta tarjoillaan huoneenlämpöisenä.
Kakku on leikattava terävällä veitsellä mantelilastujen vuoksi!


Kakun historia:

Ellen Svinhufvud oli Suomen tasavallan kolmannen presidentin, Pehr Evind Svinhufvudin vaimo. Maamme vaikeiden 30-luvun lamavuosien läpi luotsannut ”Ukko-Pekka” tunnettiin perinteitä kunnioittavan miehenä, joka ennen maamme itsenäistymistä karkotettiin Siperiaan periaatteidensa vuoksi. Sinne matkusti myös uskollinen Ellen, koska ei halunnut hylätä miestään.

”Ukko-Pekkansa” presidenttikauden aikana 30-luvulla Ellen otti tavakseen järjestää presidentinlinnassa kahvikutsuja, joissa maamme eturivin naiset kohtasivat ja vaihtoivat ajatuksia. Kutsujen tarjoilut vaihtuivat kunnes maamme ensimmäinen rouva löysi kakun, jonka herkullista ja täyteläistä makua ei voinut ylittää. Sille hän päätti pysyä yhtä uskollisena kuin miehelleenkin. Silloisen kondiittorin pyynnöstä Ellen antoi nimetä kakun mukaansa.

Myöhempinä vuosikymmeninä Ellen Svinhufvud -kakusta muodostui
käsite ja suomalaisten suosikkikakku, jolle ei todellista haastajaa ole
koskaan löytynyt. Kakun alkuperäisen valmistajan lopetettua toimintansa
vuonna 2008 näytti hetken siltä, että kaikki hyvä loppuisi aikanaan.
(lähde: ellenkakku.fi/fi/tarina.html)

EDIT 17.3.2015Kiitos Fazerille tästä mahtavasta palkinnosta (tästä on jo syntynyt paljon uusia leivontaideoita) ja kiitos myös leivontafoorumin haasteen järjestäjille ja kaikille äänestäjille. Tämä oli ihana yllätys minulle.

8 kommenttia

 1. Tätä on pitänyt monta kertaa kokeilla, mutta aina tuntuu jäävän tekemättä. Josko nyt tästä postauksesta innostunneena pääsisin alkuun. :) Kiitos kivasta postauksesta ja onnea voitosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kannattaa ehdottomasti tehdä tämän kakun. Se on todella erikoinen!

   Poista
 2. Onnea voiton johdosta Sanja:)

  VastaaPoista
 3. Tämä on tosi herkkua :)

  VastaaPoista
 4. Minä komppaan Mariaa; kauan on tätä kakkua pitänyt testata, mutta aina se vaan on jäänyt. Ehkä nyt tämän postauksen inspiroimana kokeilen. Ja paljon onnea voitosta!! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kokeile vaan! Se on paljon helpompi tehdä kun mikä tuntuu ja tulos on palkitsevaa!

   Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.