Baccala in bianco (Istrian resepti )

2.3.2015Paljastui jo, että toin Ranskasta 3,5 kg Nutellaa. Hämmästyttävää, eikö niin? No eikä ole. Ei ainakaan siihen verrattuna, että toin saman verran kuivattua, suolattua ja pakastettua norjalaista turskaa. Miksi sitä? Koska olen hulluna siihen! Ja olihan paljon helpompaa tuoda sitä talvella 3 tunnin  lennolla Geneve - Helsinki-reitillä, kuin kesäkuumalla 2-3 vuorokauden automatkalla Kroatiasta Suomeen.

Ja kun on kerran nähnyt vaivaa sen tuomisessa, on nähtävä myös vaivaa sen tekemisessä.

Vanhassa Istrian niemimaan reseptissa työvaiheet ovat sellaisia, että näet todella paljon vaivaa! Ensin pitäisi liottaa kala kylmässä vedessä kaksi vuorokautta. Sitten keitetään useita tunteja pehmeäksi (nykyään riittää kunnon huuhtelu ja yhden tunnin keittäminen painekeittimessä).


Kun kala on keitetty, sitä puhdistetaan nahasta ja ruodoista.


Vain puhdas liha käytetään.


Äläkä heitä pois keitinvettä! Siinä keitetään perunat.
Puhdistettu kalaa laitetaan isoon morrteliin ja painellaan puisella survimella. Painellaan ja hierotaan niin pitkään, että lihaa hajoa. Hienonnetaan valkosipuli. Puolet lisätään kalaan ja painellaan lisää. Toinen puoli kuullotetaan runsaassa oliiviöljyssä, siivilöidään ja öljy lisätään kalaan. . . . ja painellaan lisää. Lisätään survotut perunat ja painellaan lisää.  Lisätään öljyä niin paljon kuin kala jaksa "juoda" ja painellaan vaan lisää! Älä pelkää! Turska juo paljon öljyä. Ja painellaan lisää. . . . .  Lisätään hienonnettua persiljaa ja tietenkin painellaan lisää..... Painellaan ja hierotaan noin puolitoista tuntia. Kamalan raskasta ! Meilläpäin  se homma on miesten työtä. Me emme vaadi tasa-arvoa miesten kanssa. Tehkööt kaikki raskaat työt!
Ja ennen kuin luovut koko Baccala in biancosta, kerron sulle modernin tavan tehdä sen. Tehdään koko juttu yleiskonella!


Kyllä onnistuu yhtä hyvin melalla kuin puisella survimella ja koko "painellu" alhaisella nopeudella kestää noin puoli tuntia. Eli painekeittimen ja yleiskoneen avulla pääsemme syömään Baccala in biancoa kolme päivää aiemmin kuin Istriassa. Jos vaan saisimme kalaa ja yhtää hyvää oliiviöljyä!Ja ostoslistaan kuuluu :                                                    
n. 1 kg kuivattua turskaa
5-6 dl erittäin hyvää oliiviöljyä (minä ostan monta litraa joka vuosi Adrian rannikolta, se on super hyvää laatua)
4 valkosipulin kynttä
2-3 perunaa
tuoretta persiljaa
mustapippuria


Niin! Melkein unohdin tärkeimmän jutun! Muista juoda valkoviinia turskan kanssa!!!!!!!!!
Adrianmerellaä sanotaan, että turska ui elämässään kolme kertaa: ensimmäisen kerran meressä, toisen kerran oliiviöljyssä ja kolmannen kerran valkoviinissa.
8 kommenttia

 1. Kylläpäs on hyvännäköistä ruokaa!

  VastaaPoista
 2. Voi näitä sinun herkkujasi Sanja! Baccala in Bianca on varmasti maistamisen arvoista, olenhan itsekin "kalahullu." Minä olen varmaankin myös varsinainen ilonpilaaja, sillä ainoa paikka mistä Suomessa saa kuivattua ja suolattua turskaa "Baccalao" on Vantaalla katso linkki: http://www.arvokokkonen.fi/ ... kalaliikkeen tehtaan myymälä on avoinna to- pe 12 -18. Nutellakin on niitä herkkuja, että en sanotuksi saa muuta kuin ... hyvää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon vinkistä!
   Oikein laulattaa :
   Nyt ei tarvitse enää säästää
   kun saa tarpeeksi kalaa Vantaalta.......

   :) :) :)

   Poista
  2. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo :)

   Poista
 3. Hyvän näköistä! Melkoisen määrän Nutellaan toit,mutta eikö sitä saa Suomesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä saa, onneksi! Mutta.... en tiedä onko pakkauksen koolla väliä vai onko se minun korvien välissä, mutta minusta tuntuu, että maussa on pientä eroa......

   Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.