Saksan Pinot Noir -Viikko Mikkelissä: Bistro Holvi 24.-30.10.2022

24.10.2022


Kaupallinen yhteistyö Saksan Viinitiedotus kanssa


Saksan Pinot Noir -Viikko 
24.-30.10.2022


Saksan vivahteikkaan ja elegantin Pinot Noirin juhlaviikko on jälleen täällä.


Saksan Viinitiedotus järjestää jälleen Saksan Pinot Noir -viikon lokakuun lopussa. Viikolle osallistuu erityistarjonnallaan yhteensä 9 ravintolaa Tampereelta, Turusta, Helsingistä, Espoosta ja Mikkelistä.


Tänä vuonna myös Mikkelin Bistro Holvi osallistuu viikolle.

Mikkeliläiselle suunta oli selvä: Bistro Holvi!





Bistro Holvi ja Saksan Pinot Noir -Viikko



Mikkelin jalokivi, Bistro Holvi on tutustumisen arvoinen, myös siinä tapauksessa, jos tulet kauempaa! 

Onnistumisen takana on yrittäjät Pia Montonen ja Roope Rask, joiden ajatuksena on pitää oma ravintola sellaisena, minkälaiseen he itse haluavat aina tulla. Siinä piilee salaisuus, joka on pitänyt tämän ravintolan huipputasolla jo vuosia.


Bistro Holvi on jo muutaman vuoden aikana osallistunut Saksan Riesling & Co  - Viikot tapahtumaan ja suuren suosion takia tänä vuonna Saksan viinit ovat tuotu Holviin myös syksyllä, "Saksan Pinot Noir -Viikko" - tapahtuman kautta.


Pinot Noir Tasting Menu Holvissa


Pinot Noir Tasting menu


Sekthaus Raumland Cuveé

Marie-Luise Brut

Amuse bouche

Katkarapulehikäinen

*

Mohr Spätburgunder Rose Trocken

Confitlohta, inkivääriä ja seesamia

*

Dautel Cleebronn Spätburgunder

Schilfsandstein

Uunipunajuurta, vuohenjuustoa ja pähkinää

*

Toni Jost Im Hahn GG Spätburgunder

Possunposkea, maa-artisokkaa ja kirsikkaa

*

Jugurttisorbettia, marjaa ja

Sekthaus Raumland Cuveé

Marie-Luise Brut




Iltamme alkoi kokin tervehdyksellä, mikä heti nosti odotukset vielä korkeammalle tasolle. Elegantti ja maistuva “suun huvitus”, yhdessä samppanjamenetelmällä tehdyn luomun ja vegaanisen Sekthaus Raumland Cuvee Marie-Louise Brut kuohuviinin kanssa oli täydellinen alku. 



Trendikkäästi luodussa menussa on otettu huomioon myös nykypäivän idea siitä, että sama viini sopii moneen ruokalajiin. Meille luvattiin sama kuohuviini lopuksi, mutta ei tavalliseen tapaan, vaan yllätysmuodossa…  Rakastan yllätyksiä, ja mitä pidempään odottaa, sitä parempi… Kerma tulee aina lopuksi!






Seuraavaksi meille tarjottiin upeaa confitlohta, vuonankaali-fenkolipedillä ja sen kanssa raikasta rosetta Mohr Spätburgunder Rosé Trocken, jonka alkumaku räjähti suussa raikkaudella. Oli aivan täydellinen valinta lohen kanssa, sen sitruksen ja hedelmäisen nuotin ansiosta.


Vahvempi ruoka vaatii täyteläisempää viiniä, joten 5 ruokalajin menussa oli aika siirtyä punaviiniin. 

Pinot Noir suoraan viittaa punaviineihiin, mutta pakko korostaa, että Bistro Holvissa kaikki viinit Pinot Noir - tastingmenussa ovat 100% Spätburgunderia. Minusta on aika mahtavaa nähdä, että samasta rypäleestä saa aivan erilaisia punaviinejä, mutta myös kuohuviiniä ja rosétta.






Yksi suurimmista yllätyksistä (ei kuitenkaan suurin, se luvattiin lopuksi!) oli uunipunajuuri ja minun reaktioni siihen. En yleensä pysty syömään punajuurta muuten kuin oikein väkisin ja silloinkin ei ole takuuta, että onnistun. Hyvä asia on se, etten ole nirso ja haluan kokeilla rajojani, joten en halunnut ilmoittaa sitä henkilökunnalle. Sitä paitsi rakastan vuohenjuustoa ja mieheni rakastaa punajuurta, joten luotin, että pystyisin hädässä siirtämään punajuuren hänen lautaselleen. Siihen ei kuitenkaan ollut tarvetta! Nerokas keittiömestari oli tehnyt punajuuriruoan niin maistuvaksi! Huolellisesti valikoidut mausteet neutralisoivat juuri sen punajuuren maun, mikä aiheuttaa minulle ongelmia, että tämä oli minun mielestäni illan tähti. Olen niin kiitollinen, että nyt on löydetty täydellinen formula punajuuriongelmaani. 



Tätä suurempaa kehua keittiömestarille ei varmasti tarvitse. 



Viinipariksi oli valittu lempparini Dautel Cleebronn Spätburgunder Schilfsandstein, Württembergin luomutilalta ja käsin poimituista rypäleistä. Mieto, hienostunut ja tanniininen viini sulki täydelliseen ympyrään koko makuelämyksen.






Viini vahvistaa ruoan makua, siksi pitkään haudatut possunposket vaatisivat oikein intensiivisen ja vahvan makuisen punaviinin. Sopiva löytyy Bistro Holvin asiakkaiden suosikista: Toni Jost Im Hahn GG Spätburgunder, Grosses Gewächs luokiteltu helmi. Asiakkaat tunnistivat tämän viinin erikoisen laadun jo ensimmäisten Saksan viinitapahtumien aikana Mikkelissä. 




Meidän ilta päättyi ihanaan yllätykseen. Meille sanottiin, ettei tulevaa jälkiruokaa tarjoilla viinin kanssa, mutta itse jälkiruoka oli viinissä. Oijoi! 

Marinoidut marjat, tilkka oliiviöljyä ja jogurttisorbetti saivat meidän silmien edessä kuohuviinikylvyn. Ai mikä makuelämys! 



Kuohuviini, jolla iltamme alkoi myös päätti illan todella yllättävällä ja elegantilla tavalla. Kaikki oli täydellistä ja upea henkilökunta hoiti hommansa niin tyylikkäästi ja tasokkaast.i


Täällä vietetty iltamme jää muistoihin pitkäksi aikaa..



Bistro Holvi

Teatteritalossa, Savilahdenkatu 11

50100 Mikkeli

Puhelin: 0102080050

Sähköposti: info@bistroholvi.fi

www.bistroholvi.fi



Osallistu sinäkin Saksan Pinot Noir- viikko tapahtumaan


Saksan Pinot Noir viikko on  Saksan Viinitiedotuksen järjestämä joka syksyn ravintolatapahtuma.

Ota tilaisuudesta vaarin, suuntaa Saksan Pinot Noir -viikoille osallistuvaan ravintolaan ja nautti siellä sinua varta vasten loihdituista herkuista. Kaikki kampanjaan osallistuvat ravintolat löydät tästä.


Osallistu kilpailuun!


Kampanjaviikolla pyörii myös suosittu kuvakilpailu, jonka päävoittona on 100 euron lahjakortti kampanjaviikoille osallistuneeseen ravintolaan sekä 2 x 50 euron lahjakorttia. Kilpailuun voi osallistua Instagramissa käyttämällä #saksanPN2022kilpailu -hashtagia. Kilpailun säännöt löytyvät kampanjasivulta.







Sekthaus Raumland Cuvee Marie-Louise Brut, Rheinhessen

100% Spätburgunder

Hapot 7,2 g/l

Sokeri 60 g/l

Vegaaninen

Tuoksultaan pirteä ja hedelmäinen. Runsas, kypsä, hieman paahteinen maku, josta löytyy omenaa ja sitruksisuutta.

Viiniä on kypsytetty kuusi vuotta pullossa.

Kuohuviini tulee Rheinhessen viinialueelta, Flörsheim-Dalsheim - kunnasta. Viinitarhoista 39 % on Spätburgunderia.

Raumland tuottaa kuohuviinejä samppanjamenetelmällä, ja hänen kuohuvien mainitaan olevan tyyliltään lähempänä samppanjaa kuin yhdenkään muun saksalaistuottajan. Kuohuviinien toinen kypsytys tapahtuu aina pullossa ja pullojen tanssitus tapahtuu käsin. Viinitila on 2002 sertifioitu luomutilaksi ja tuottaja on VDP jäsen ensimmäisenä kuohuviinitilana.

Vuosituotanto 80 000 pulloa.


Mohr Spätburgunder Rose Trocken, Rheingau

100% Spätburgunder

Hapot 6,5g/l

Sokeri 6,4g/l

Vegaaninen

Rose viinin tuoksussa on sitruksisuutta ja omenaa, Maultaan se on raikkaan hedelmäinen ja tasapainoinen.

Viini tulee Assmannshausenin kylästä, Rheingausta.

Pääosin Mohr on Riesling-talo, ja Spätburgunderin osuus on noin 10% tuotannosta. Luomuviljelyyn viinitilalla on siirrytty 2000-luvun alussa, ja sertifikaatin he saivat viineilleen 2014.

Vuosituotanto 40 000 pulloa.


Dautel Cleebronn Spätburgunder Schilfsandstein, Württemberg

100% Spätburgunder

Hapot 5g/l

Sokeri 1,8g/

Punaviinin tuoksu on raikas ja vadelmainen. Maultaan viini on mausteinen, pippurinen sekä tanniininen.

Viini tulee luomutilalta Württembergin alueen sydämestä, vanhasta viinikaupungissa nimeltä Bönnigheim. Viinin rypäleet on käsin poimittu.

Viinin tuotannosta 18% on Spätburgunderia. Tilalla on pitkä historia 1510-luvulta lähtien, ja viinitila on VDP jäsen.

Vuosituotanto 75 000 - 80 000 pulloa.


Toni Jost Im Hahn GG Spätburgunder, Mittelrhein

100 % Spätburgunder

Viinin tuoksussa on havaittavissa kypsiä ja mehukkaita punaisia marjoja. Maultaan se on hapokas ja punaviinissä on havaittavissa kirsikkaa ja tanniinisuutta.

Toni Jost Hahnenhof -tila on Bacharachissa, Mittelrheinissa. Viinitila sijaitsee Reinin joen molemmin puolin jyrkillä rinteillä. Tuotannosta

15% on Spätburgunderia.

Toni Jost on VDP jäsen, ja viinin GG luokitus on VDP-laatuluokituksen saaneiden viinien parhaimmistoa

Vuosituotanto 80 000 - 100 000 pulloa.


Spätburgunder on yhtä kuin Saksan Pinot Noir

Saksa kuuluu nykyään laadukkaiden ja eleganttien punaviinien tuottajamaihin. Punaviinien osuus koko tuotannosta on noin kolmannes ja 12 000 hehtaarillaan Pinot Noir on punaisista rypäleistä suostuin. Saksa on kolmanneksi suurin Pinot Noir -tuottajamaa Ranskan ja USA:n jälkeen.

Nykyiset makutrendit sekä skandinaavinen keittiö ovat kevyemmälle, elegantille Spätburgunderille otollisia. Enää ei välttämättä haluta vain tuhteja, tanniinisia punaviinejä, vaan modernin ja kevyemmän keittiön kumppaniksi suositaan usein myös kevyempiä viinejä. Esimerkiksi juuri riistalle Spätburgunder on oivallinen. Mikäli kaipaat vaihtelua ja uusia makuja niin kokeile kokata aasialaisittain.

Spätburgunderilla on pitkät perinteet Saksan maaperällä, sillä sitä on viljelty Saksassa jo 800-luvulta lähtien kiitos Kaarle III:n eli Kaarle Paksun.

Rypälettä viljellään nykyään kaikilla Saksan 13 laatuviinialueella. Eri alueiden maaperät mahdollistavat omaperäisten, erilaisia makuvivahteita sekä -nautintoja tarjoavien viinien tuotannon ja sitä kautta monipuolistetaan kansainvälistä pinot noir -tarjontaa.

Rypäleenä Pinot Noir on herkkä diiva, ja sitä on vaativampi viljellä, koska se tarvitsee pidemmän kypsymisajan. Kypsyessään rypäle altistuu myös helposti eri sairauksille, sillä se on ohutkuorinen ja sen tertut ovat tiiviitä.

Rypäleen saksalainen nimi on itse asiassa varsin looginen, sillä Spät viittaa myöhäiseen korjuuseen ja Burgunder siihen, että rypäle on alkujaan Burgundista kotoisin. Saksassa käytetyt rypäleet ovat kuitenkin omia mutaatioita. Pinot Noir -nimeä käytetään usein vientimarkkinoille suunnattaessa.







Ei kommentteja

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.