Pähkinä, lempi raaka-aine

20.6.2020


Postaus tuotettu yhteistyössä FitnessFirst* kanssa ja sisältää mainoslinkkejä (merkitty *)

Elämäni Bosniassa

Blogissani löytyy satoja reseptejä, joissa pähkinät ovat yksi pääraaka-aineista. Syy on minun alkuperä. Nimittäin, Bosniassa mitään leivosta et voi kutsua leivokseksi, jos sinne ei ole upotettu vähintään puoli kiloa pähkinöitä. Pähkinä- ja hedelmäpuita meillä on jokapuolella.
Jopa meidän pihalla, minun lapsuuden kodissa kaupungin sydämessä kasvoi valtavan iso saksanpähkinäpuu. Yhdestä puusta niitä oli riittänyt meille koko vuodeksi. Sen lisäksi pihalla oli omenoita, luumuja, päärynää ja kvitteniä. Kadun toisella puolella oli musta mulpperimarjan puu. Naapurissa kirsikoita. Mökillä oli kolme kastanjaa. Mökin lähellä metsässä oli kymmeniä hasselpähkinöitä. Kesäkodissa Hvar-saarella pihalla oli manteli ja viikuna. Ja oliivipuita, laventelia, rosmariinipuska, laakerinlehtipuu…

Elämän muutos



Vasta sodan jälkeen, kun tulin Suomeen, niitä kaikkia jouduin ostamaan. Silloin tajusin, kuinka arvokkaita nuo hedelmät ja pähkinät oikeasti ovat. Ja yritän aina hyödyntää tarjouksia ja ostaa varaston pähkinöitä edullisesti.

Ruokavalioni on pikkuhiljaa muuttunut, sen mukaan mitä oli pakko muuttua. Kaikki raaka- aineet eivät ollut saatavilla ja toisille ei ollut varaa. Ainut mikä ei muuttunut on pähkinähulluus ja parhaat leivonnaiset, joita ei voi tehdä ilman pähkinää. Pähkinöillä voi korvataa vehnäjauhot kokonaan ja saada tervellinen ja maistuva gluteeniton leivos tosi helposti!

FitnessFirst valikoima

Yllätyin suuresti kun bongasin Fitnessfirst* verkkokaupassa pähkinöiden isot pakkaukset, todella halvalla. Tilasin kaikkia sorttia, kun halusin tarkistaa tuoreuden ja laadun. Aivan mahtavaa. Luomupähkinät ovat tuoreita. Ei niissä ollut “vanhan rasvan” hajua. Niitä voi napostella vaan, jos ei jaksa leipoa.



FitnessFirst* on ainut paikka, jossa olen bongannut kuivatun mustan mulperimarjan. En silti tilannut, kun pakkaus on aivan liian iso, mutta toivon, että pieniä pakkauksia olisi kohta saatavilla.

FitnessFirst* verkkokaupasta saa myös luonnon kosmetiikkatuotteita ja kaikea muutakin. Ota huomioon myös 10v synttäritarjoukset*.




Leivonta:

Jos pähkinäleivonta kiinnostaa, tässä muutamia hienoja esimerkkejä:

Täytetyt omenat 

Unikonsiemen-hasselpähkinäkakku


PUNAKAALISALAATTI

300 g punakaalia
2 punasipulia
1 rkl öljyä sipuleiden karamellisointiin
1 rkl fariinisokeria sipuleiden karamellisointiin
2 tl balsamiviinietikkaa
1 dl saksanpähkinöitä

KASTIKE
1 dl saksanpähkinäöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl fariinisokeria
1 tl suolaa
Suikaloi kaali ja painele suikaleita kämmensyrjälläsi.
Kuori ja viipaloi punasipuli. Kuumenna öljy pannulla. Lisää sipuli ja sokeri. Kääntele aineksia pannulla kevyesti. Lisää balsamiviinietikka ja kiehauta.
Asettele kaali ja sipulit tarjoiluastiaan ja ripottele pähkinät päälle.
Tarjoile kastike salaatin kanssa.

Pssstt! Seuraathan sinä minun herkkuja myös

Instagramissa! 

Facebookissa!

Ei kommentteja

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.