Kofeiiniton tiramisu

1.5.2015


Eräänä sunnuntaiaamuna tulin kotiin yövuoron jälkeen, kävin nopeasti suihkussa ja menin äkkiä nukkumaan muutaman tuntia. Päivä oli liian lyhyt tuhlattavaksi nukkumiseen. Huomenna olisi Ajlan synttärit ja oli niin paljon tekemistä! Heräsin kolmen tunnin jälkeen ja oloni oli kamala. Taisin olla liian väsynyt. Kahvia teki mieli, mutta tiesin, että jos juon sitä nyt, kohta alan täristä sisäisesti enkä saa mitään aikaiseksi. Onneksi muistin, että sain KahviKaverilta testattavaksi kofeiinitonta kahvia, ja nyt oli paras hetki keittää sitä. Olen nimittäin kahviaddikti, eikä päivä voi alkaa ilman kuppia kuumaa kahvia. Iän myötä olen kuitenkin huomannut, että yövuoron jälkeen, jos unet jäävät vähin, kahvi aiheuttaa jotenkin outoa oloa ja tärisemistä. Oli mielenkiintoista nähdä, pystyisinkö näin huijaamaan itseäni. Kyllä onnistui!


Mutta nyt kerron jotain tästä kahvista. Sain sen papumuodossa, mikä on mielestäni toiseksi paras tapa myydä/ostaa kahvia. Raaka kahvi on kaikkein paras, mutta täytyy olla tosi tarkka, kun sitä paahtaa. Hyvä lopputulos on sekunneista kiinni. Muistan lapsuudesta, kuinka ihana tuoksu levisi meidän keittiöön, kun äitini paahtoi kahvia. Meidän kotona juotiin itsepaahdettua ja vastajauhettua kahvia aina.

Yhdeksänkymmentäluvun alussa meidän kadulla avasi kahvipaahtimo. Ja hetken päästä naapurikadulla. Ja sitä seuraavallakin. Äkkiä koko kaupunkiin levisi kahvin tuoksu. Oli se (vissiin) silloin hyvää bisnestä.  Äitini paahtoi edelleenkin kahvin itse.....

Pian tuli sota. Kukaan ei enää ole paahtanut kahvia, ei paahtimot eikä äitini. Kahvipurua kuivattiin ja keitettiin uudestaan lisäämällä kuivattua ja jauhettua sikurin juurta sekaan......

Sen jälkeen en ole enää koskaan tuntenut kotiuunissa paahdetun kahvin tuoksua...... 

Pakolaisleirissä Kroatiassa aloimme juoda valmiiksi jauhettua kahvia, sillä meillä ei ollut edes kahvimyllyä. Suomeen muutettuamme yritimme saada bosnialaista kahvia aina kun se oli mahdollista. Bosnialainen kahvin paahtoaste on 2-3, se on paljon hienommaksi jauhettu ja se on myös ihan eri lajike kun suomalainen kahvi. Ruotsin kautta saimme sitä aina jauhettuna. Jossain vaiheessa ostimme sähköisen kahvimyllyn ja äitini paahtoi jo paahdettua suomalaista papukahvia. Lopputulos oli ihan ok, mutta tuttu tuoksu puuttui edelleen...

Kun KahviKaveri tarjosi kahvia testattavaksi, osasin heti vastata minkälaisesta kahvista tykkään: hyvin paahdetusta, suklaisesta ja ei yhtään hapokkaasta! Ja  papuina tietenkin! Pääsisi vanha mylly taas urakoimaan. Toinen vaihtoehto olisi juuri kofeiiniton versio, josta vuorotyössä käyvälle kahviaddiktille olisi hyötyä terveytensä kannalta.

Tarjottu kahvi Magnifico on tarkoitettu espressokoneeseen, mutta minulla sitä ei ole. Taloudessa, missä vain yksi aikuinen juo kahvia säännöllisesti, sellaisen hankkiminen ei kannata. Toki haaveilen semmoisesta. Tällä hetkellä teen sen pienellä pressolla ja vieraille keitän tavallista suodatinkahvia.   

.....Sillä hetkellä kun join sitä kofeiinitonta kahvia ensimmäistä kertaa, sain idean, että sitä voisi käyttää Ajlan synttärikakkuun. Ajla toivoi tiramisu-kakkua, ja minä ajattelin jättää kahvin pois lasten takia. Nyt kun minulla oli kofeiinitonta kahvia, päätin käyttää sitä? Ja hyvää tuli. Lapsetkin ihastuivat (ainakin suurin osa heistä).pohja:

2pkt Savoyard-keksejä (lady fingers)

kostutus:
4-5dl vahvaa kahvia, mieluiten espressoa tai ainakin oikein vahvaa tummapaahtoista kahvia ja minä käytin nyt KahviKaverin Della Nottea

0,5 dl tummaa rommia (jätin pois)

täyte:

500 g Mascarpone-juustoa

4 tuoretta kananmunaa
120 g sokeria
tummaa kaakaojauhetta

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita kevyesti keskenään ja lisää Mascarpone juusto. Vatkaa hyvin.
Kasta yksitellen keksit maustettuun jäähtyneeseen kahviin ja vuora vuoan pohja. Lado puolet munajuustovaahdosta ja ripottele reilusti kaakaojauhetta. Toista uudelleen keksi+vaahto+kaakaojauhe. Valmis!

Säilytetään jääkaapissa ja nautitaan kylmänä seuraavana päivänä.

Seuraavana päivänä tiramisu maistui kofeiinin kanssa:


6 kommenttia

 1. Kofeiiniyliherkkänä tiramisun ystävänä olin heti kärppäänä klikkaamassa lukemaan postaustasi ja kyllä kannatti - mikä tarina kodikkaan kahvintuoksun takana! Ja oikein herkullisennäköinen tiramisu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula!
   Elämä on koottu sekä ilosta, että surusta. Molemmista lopulta jää vain muisto.

   Poista
 2. Kyllä sinulla aikamoinen historia. Moni meistä nykyään elää niin pumpulissa, joten nostan kyllä hattua ja korkealle kokemuksista joita olet joutunut kokemaan. Ihania nuo sinun kahvimuistosi! Itse olen päässyt vain tuoksuttelemaan kahvipaahtimosta leijailevia tuoksuja. Tässä meidän lähellä on yksi pieni paahtimo (Cafetoria) ja aina välillä lenkillä saa tuoksutella sieltä tulevia ihania aromeita.

  Sinun tiramisuun tuleekin paljon kahvia, joten silloin varmasti on hyvä miettiä ketä on syömässä jne. Omaani tulee paljon vähemmän, ja esim. lapset eivät edes kiinnittäneet huomiota kahviin - niin taka-alalle se kakussa kuitenkin jää. Samoin kävi Marsala-viinin. Vastuullisena vanhempana olisi ehkä minunkin pitänyt ajatella kofeiinitonta ja alkoholitonta versiota :), mutta toisaalta uskon, että kotisimasta ja kokiksesta saa esim. jo enemmän alkoholia/kofeiinia kuin yhdestä kakkupalasta. Ihanaa, että lapsi toivoo tiramisua synttärikakuksi! Onnittelut Ajlalle!

  Oman tiramisuni resepti löytyy täältä: http://www.pullantuoksuinenkoti.com/2015/04/ihanista-ihanin-tiramisu.html. Tein sitä jälleen männä viikolla. Tästä tiramisusta on tullut ihan mun lempparini :P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miia, minäkin laitan omalle väelle tummaa rommia kakkuihiin ja vaikka mitään muutakin, mutta nyt kun oli tulossa kymmenkunta vieraita lapsia, oli pakko miettiä :)
   Lapsuuden muistot ovat aina ihania, vaikka niissä olisi ripaus sotaa....

   Poista
 3. Minulla olisi pussillinen kahvipapuja. Olisiko vinkkiä miten ne saisi kotona jauhettua, että saisi keittää kahvia...? Pitääkö ne joka tapauksessa ensin paahtaa? Kuuma pannu, ei rasvaa tai mitään...? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Minna! Minkälaiset sinun kahvipavut ovat? Onko ne samanvärisiä kuinsuodatinkahvi tai onko ne enemmän harmaa? Jos ne ovat ruskeat, niin ne ovat jo paistettu, eikä niitä tarvitse kuin jauhata. Raaka kahvi on harmaa ja sen pitäisi paista uunissa 250 asteessa siihen saakka kunnes saat halutu paahtoaste. Papuja pitäisi sekoita minutti välissä, että saisit mahdollisimman tasainen tulos. Kannattaa myös olla erittäin varovainen, ettet paista papuja liikaa, koska niiden lämpötila nousee tosi nopeasti ja kun avaat uuni, häpen kosketuksessa helposti voi syntyä tulta. Sammutus peite on hyvä olla lähellä.!
   Jauhamisesta en osaa keksiä mitään muuta kuin kahvimylly, mutta hädässä itse olisin kokeilut morttelia ;)

   Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.