Arvonta ja 11 asiaa minusta!

26.5.2013


On jo kymmenen päivää kulunut kun sain tämän blogihaasteen. Ihastuin heti, sillä tämä on ensimmäinen, mikä minulle on ikinä lähetetty. Sydämelliset kiitokset Anulle Kääpiölinnasta. Nyt löytyi vähän aikaakin vastata kaikkiin kysymyksiin.

BLOGIHAASTEEN OHJEET:

Tämän haasteen tarkoitus on löytää uusia blogeja ja auttaa huomaamaan heitä, joilla on alle 200 lukijaa.

1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään.
2. Pitää vastata myös haastajan 11 kysymykseen.
3. Haastetun tule keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille.
4. Heidän pitää valita 11 bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa.
5. Sinun pitää kertoa kenet olet haastanut.
6. Ei takaisin haastamista.

Ensin 11 asiaa minusta:

1. Olen, niin kuin monet muut, maailman ihanimpien lasten äiti ja maailman ihanimman miehen vaimo. Tästä huolimatta tiedän, ettei kukaan ole täydellinen, varsinaisesti minä, ja pystyn rakastamaan kaikkia ihmisiä ja hyväksyä myös heidän huonot puolet.2. Kotoisin Bosniasta, tulin Suomeen Bosnian sodan aikana, enkä uskonut jääväni tänne niin pitkäksi ajaksi (17v). Olen viihtynyt ja tottunut, enkä enää osaa sanoa onko koti täällä vai siellä. Välillä tuntuu ihan ok, kun on kaksi kotia ja välillä tuntuu, että koko ajan roikun jossain "in between". Kesälomalla kun matkustamme kotimaahan, puhutaan, että mennään kotiin. Kuukauden päästä, paluumatkalla todetaan, että mennään kotoa kotiin. Kuulunko oikeasti minne????


3. Elämäni suurin shokki iski puolitoista vuotta sitten, kun isäni päätti lähteä pois tästä maailmasta. Sinä tiistaipäivänä soiteltiin ja sovittiin, että hän tulisi äitini kanssa käymään seraavana launataina auttamaan meitä valmistamaan ison satsin naudanlihaa savustusta varten. Isä oli lihan savustuksessa oikea mestari. Lähdin töihin puhelun jälkeen ja ehdin olla siellä muutaman tunnin, kun veljeni soitti sanomaan, että isämme lähti pois. En vieläkään usko, että hän todella lähti, enkä ymmärrä miten se oli mahdollista, koska hän näytti niin hyväkuntoiselta ja terveeltä. En ikinä meinaa mennä tästä yli. Minulla olisi ollut vielä paljon asiaa isälle.4. Isän lähdön jälkeen minulle jäi hoidettavaksi halvaantunut äitini. Kolmen lapsen hoidon ja kolmivuorotyön ohella ei jää paljon aikaa siihen, mutta teen parhaani. Välillä on niin kiire, että pitäisi hyväksyä fakta, etten ole mikään teräsnainen (en edes lähelläkään) ja jotkut asiat on pakko jättää tekemättä. On aina vaikea päättää, mistä tällä kertaa tingitään. Tunnustan, että nykyisin silitän vain verhot ja pöytäliinat. "Ennen vanhaan" silitin myös alusvaatteet.


5. Kiirearjessa, kun en meinanut ehtiä mihinkään, kehitin ruuanlaiton harrastukseksi. Ihmisellä on pakko olla harrastus ja ruokaa on pakko laittaa (ainakin meidän budjetilla), siis minä yhdistin nuo kaksi yhdeksi. Olen erittäin onnellinen ja tyytyväinen tulokseen sekä myös muut perheenjäsenet. Useinmiten kaveritkin.6. Haaveilen, että jonakin päivänä olisi varaa tehdä toivekakkuja varattomille juhlasankareille, koska minun mielestäni jokainen lapsi ansaitsee synttärikakun oman toiveen ja mielikuvituksen mukaan. Tälläkin hetkellä olisi varaa tehdä muutamia tommoisia lahjakakkuja vuodessa, siis jos joku tietää täällä lähiseudulla, että olisi oikeaa tarvetta, ilmoittakaa vaan.
7. Olen aina ollut kova lukemaan, mutta enään ei ole paljon aikaa, eikä bosniankielen kirjoja. Luin monta englanninkielistä kirjaa, kun yks kaks en halunnut lukea niitä enään, sillä se ei tunnu samalta kuin lukee omalla kielellä. Suomeksi yritin lukea Sofi Oksasen "Puhdistus", muuta annoin periksi. Nyt tyydyn suomenkielisiin ruokalehtiin. Se on tämän elämän hetkessä ihan tarpeellinen lukemismäärä, sillä joskus kerkeen nukahtaa ennen kuin luen reseptiohjeen loppuun.8. Koko elämän olen pelkänyt pimeää. Sodan jälkeen pelko tehostui. Ihailen Suomen kesää, koska pimeä kausi on niin lyhyt. Päinvastoin, talvet ovat hirvittäviä. Yritän silloin elää kellon mukaisesti, mutta se vaan ei onnistu. On vain purettava hampaat kiinni ja mentävä ulos. Vuosia yritin antaa itselleni vastauksen siitä, miksi pelkään pimeää, muttä sitä ei ole löytynyt vieläkään.
9. Nyt mietin onko minulla mitään valoisaa. On, huumorintaju ja olen muuten iloinen. Minä todellakin nauran ja hymyilen ihan koko ajan.
10. Kaikista eniten nautin lasten kanssa yhdessäolosta. Silloin osaan olla oikein lapsimielinen ja käyttäytyä niin kuin olisin vaikka  5 v.11. Rakastan kesää, aurinkoa, puistonlemmikkiä ja uintia. Vaikka olen pienestä lähtien tottunut koviin talviin, en silti voi hyväksyä, että se kestää puoli vuotta. Harmittaa, että Suomen kesä on näin lyhyt.Kääpiölinnasta saamani kysymykset:

1. Miksi aloitit bloggaamisen?
- Monesti kaverini ovat kiinnostuneet Bosnian ruoasta ja pyytävät ruokaohjeita. Blogi on helppo tapa jakaa ne ohjeet heidän kanssaan. Huomasin myös, ettei mistään netistä (eikä kirjasta) löydy Bosnian  ruokaohjeita suomenkielisinä.


2.  Lempi kirjailijasi?
- On vaikea erottaa yhden suuresta joukosta, siksi käytän tiaisuuden suositella teille yksi meidän kirjailija, jonka teokset ovat käännetty suomeksi, Nobellin kirjallisuuspalkinnon saaja Ivo Andric3. Paras tapa viettää kuuma kesäpäivä?
- En osaa päättää, olisiko kivempaa uida Adrianmerellä vai jossain Bosnian vuoristojoella.4. Jos saisit kutsua päivälliselle kenet vaan (myös edesmenneet), kuka hän olisi?
- Ehdottomasti minun isäni. Niin kuin sanoin aiemmin, minulla olisi ollut vielä paljon asiaa hänelle.


5. Minkä värinen essu sinulla on?
- Valkoinen Valio-essu, jonka sain jostain nettiarvonnasta tai keräilykampanjasta (voi kun muisti pettää!) Tämä kysymys muuten antoi idean arvonnasta ja tästä enemmän kysymyksen jälkeen.6. Kolme asiaa, jotka ottaisit mukaan autiolle saarelle?
- Kolme lastani (rakas puolisoni, anteeksi).7. Keräätkö jotain?
- Kerään ihania elämänhetkiä ja hyviä muistoja. Olen oppinut, että eräässä elämäntilanteessa ei tule mieleen ottaa mukaan mitään (sota). Ja isän kautta opin myös, ettemme ota mitään mukaan viimeiselle reissulle. Silti ihastun kauniisiin astioihin ja ostan niitä jatkuvasti, mutta vaan kauneuden, ei keräilyn takia.8. Harrastuksesi?
- Ruoanlaitto ja leipominen.


9. Juhannuksen paras herkku?
- Juhannuksen aikana olemme yleensä aina olleet matkalla Bosniaan ja matkaeväät eivät ole olleet mitään herkkuja. Joskus kuitenkin Unkarin kautta kun ajetaan ja pysähdymme syömään, saamme todella herkullista ruokaa, mutta en osaa sitä nimittää. Tänä vuonna kun juhannuksena olemme Suomessa, meinaan tehdä perinteisen mansikkakakun. Te voitte toki ehdottaa minulle jotain muuta, kun itse en ole perehtynyt juhannuksen herkkuihin.
10. Jos saisit kolme toivetta, mitä toivoisit?
- Se päivällinen isän kanssa
- Terveys perheelleni (ja kaikille muillekin)
- Riittävästi ruokaa ja vettä kaikille11. Mikä on juhlapyhistä mieluisin?
- Ramadanin juhla (ruokajuhla kuukauden päästön jälkeen). Bosniassa perinteisesti juhlitaan tätä juhlaa hyvällä ruoalla ja perheen yhdessä ololla. Menemme myös käymään ja onnittelemaan vanhempia naapureita ja tuttavia.
Sitten 11 kysymystä seuraaville:

1. Mikä saa sinut nauramaan?
2. Mikä saa sinut itkemään?
3 Sinun henkilökohtainen paras suoritus?
4. Sinun suurin moka?
5. Jos voisit tehdä jotakin alusta, mitä se olisi?
6. Lempieläimesi ja -kasviksesi?
7. Mitä tarjoaisit, jos illalliselle vieraana tulisi valtion presidentti ja puoliso?
8. Minkälainen oli sinun lempisynttärikakku, jonka ikinä olet saanut?
9. Mitä on se, mikä tekee sinun parhaasta ystävästäsi parhaan ystävän?
10. Jos elämän loppuun asti saisit vain kolme maustetta käyttöön, mitkä ne olisivat?
11. Miten kuvittelisit elämän ilman suklaata?

Mukaan haastetut:

1. Kukkulalla kirkon alla
2. Näkymiä Donnan ikkunasta
3. Iskä kokkaa
4. Peggyn pieni punainen keittiö
5. Homemade by MI
6. Onko Nälkä?
7. Potluck by one
8. essim
9. Energiaa kokkaamalla
10. Habanerokitchen.com
11. Love at First Bite

JA NYT ARVONTA!

Viides kysymys Kääpiölinnalta antoi idean tähän arvontaan, sillä viime viikolla ostin kaksi ihanaa essua, enkä osannut päättää, kumman ottaisin käyttöön ensin. Tilanne ratkesi sillä tavalla, etten käytä kumpaakaan, vaan annan ne teille palkinnoksi. Arvontaan voit osallistua tulemalla lukijaksi, kommentoimalla tätä postausta tai jakaamalla tätä arvontalinkkiä omassa blogissasi. Jokainen teko on yhden arvan arvoinen. Siis ilmoita, monella arvalla osallistut ja kumman essun haluat. Nykyiset lukijat ovat mukana automaattisesti yhdellä arvalla. Arvontaan voi osallistua 10.6. mennessä.
Onnea arvontaan!

25 kommenttia

 1. Ihana lukea elämästäsi.
  Ja kivoja, erilaisia reseptejä myös.
  Mukavia kokkailuja jatkossakin!

  VastaaPoista
 2. Paljon olet kokenut, mutta siitä huolimatta olet hyvin iloisen ja valoisan oloinen persoona. Hienoa, että olet Suomeenkin kotiutunut niin hyvin, että voit sanoa tätä kodiksesi.:)

  Todella nätit essut. Osallistutaan nyt vaikka kahdella arvalla, jos onnistuisin tuon liljaessun voittamaan.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuin Nietzsche sanoi:
   -Se mikä ei tapa minua, vahvistaa minua.

   Poista
 3. Olipa ihanaa lukea vastauksesi! Aivan tuli tippa silmään, kun kerroit kokemuksistasi. Et sinäkään ole elämässäsi helpolla päässyt, mutta silti tunnut niin iloiselta ja elämänmyönteiseltä! Jos olisit täällä, niin antaisin ison halauksen <3

  VastaaPoista
 4. 2 arvalla mukana =) ryhdyin lukijaksi ja kommentoin =) Ihanat essut ja tuo lija varsinkin =)

  VastaaPoista
 5. Ihanaa oli lukea lisää elämästäsi ja vaikutat niin ihanan symppikseltä:)
  Tunnen tuon vähän siellä,vähän täällä -tunteen.Joskus se tuntuu surulliselta mutta on myös rikkaus että on kaksi henkistä kotimaata:)

  VastaaPoista
 6. Luin ilolla ja luin surulla <3 Olen iloinen että löysin blogisi! Ihania ja erilaisia ruokia. Kiitos myös haasteesta :)Ihana haaste ja kysymykset :) Blogi-maailma on minulle vielä niin uutta että siirrän haastetta tuonnemmaksi, mutta lupaan kirjoittaa itsestäni jotain, jossain vaiheessa ja vastata muutamaan kysymykseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana blogi sinullakin! Innoissa odotan, että luen sinun tarinasi.

   Poista
 7. Ihania, erilaisia ohjeita. Kiitos erityisesti gluteenittomasta! Oli mielenkiintoista lukea elämästäsi, olet selviytyjä! Voittaisin mielelläni vasemmanpuoleisen essun, verenpisaran. Osallistun 2 arvalla. Kaikkea hyvää sinulle toivotan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näistä ihansita sanoista! Voisitko ottaa yhteyttä uudelleen, että tietäisin kuka olet? Jos arpa osuu kohdalle, pitäisi tietää kenelle se kuuluu.

   Poista
 8. Osallistun kahdella arvalla, jospa tuo liljaessu tärppäisi minun kohdalle :D Mulla on ihania liljoja ulkona kasvamassa, ne on vain jotenkin todella kauniita. :)

  Olet sydämellinen ja mukava ihminen, ja ei voi kuin surulla lukea mitä olet joutunut kokemaan. Loppujen lopuksi ihmisen onnellisuus on hyvin pienistä asioista kiinni, liian paljon nykyään tavoitellaan enemmän ja isompaa. Miksi ei voisi olla tyytyväinen siitä hetkestä mikä on?
  Pyykinsilityksestä.. Joskus luin mieleenpainuvan laushaduksen,
  "En muista, kiilsivätkö siinä talossa tiskipöydät. Sen kuitenkin muistan, että siellä lasten silmät loistivat."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä aina löydät sopivat sanat ja olet ollut tukenani alusta asti. Olen niin onnellinen, että minulla on sinut blogiystävänäni.

   Poista
 9. Voi,ihana uus blogi, tervetulua bloggailun ihanaan, hauskaan maalimaan. Mullaki tuli heti tunne, että siinäpä vasta ilonen ja positiivine ihimine, vaikka on kokenu elämän nurjaa puoltaki enemmän ku laki sallii. Liityin heti jäseneksi ja mielenkiinnolla oottan sun ruokaräsehtejä!!

  Moon Oulusta ja kirjotan myös Oulun murteella, siinä o sulla haastetta, että pysyt peräsä ja ymmärrät mun juttuja :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa lukijaksi! Ihana blogi sinullakin. Tähän asti ymmärsin suurimman osan, mutta jos jotain jää mulle epäselväksi niin kysyn sitä sinulta.

   Poista
 10. Ihana plogi ja jutuistasi löytyy jotain tuttua, voimia sinulle ja ammenna sitä leipomisesta! Kahdella arvalla mukana ja molemmat essut ovat kauniita, vaikkakin liljat ovat lähellä sydäntä ja puutarhassani monia lajeja, kuten myös liljakukkoja, jotka taistelevat kanssani, kumpi saa voiton liljoista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Meidän puutarhassa liljakukot ikävä kyllä voittivat ja sen lisäksi myyrä söi kaikki tulppaanisipulit. Jos voitat liljakukot, jaa vinkit meidän kaikkien kanssa. Minä annoin jo periksi, vaikka lempikukkani se onkin. Varsinaisesti valkoisella liljalla on suuri merkitys bosnialaisille. Se on meidän sotilaiden kukka ja oli meidän vanhassa lipussakin.

   Poista
 11. Kahdella arvalla minäkin mukana.

  Hienoa, että jaat reseptejä suomeksi blogimuodossa. Bosnialaisia reseptejä ei löydy mistään muualta. Huonosti myös englanniksi ja alkuperäisiä en luonnollisestikaan ymmärrä.

  Missäpäin Suomea aluksi asuitte? Mä oon ite kotoisin paikkakunnalta, jonne 90-luvun loppupuolella tuli bosnialaisia. Suurin osa kyllä muutti etelä-suomeen töiden perässä välittömästi, kun kieli alkoi vähänkään sujua. Muutaman tuttavaperheen luona käytiin vanhempieni kanssa illallisella ja silloin ihastuin bosnialaiseen ruokaan lähtemättömästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein kiva, kun tykkäät minun blogista ja bosnialaisesta ruoasta yleisesti. Minä tulin vuonna 1996 Kontiolahteen. Olen yksi niistä, jotka muuttivat etelään vuonna 1998 Raisioon. Samana vuonna menin kuitenkin naimisiin ja tulin Mikkeliin asumaan, enkä täältä haua enään minnekkään. Mistä itse olet kotoisin ja muistatko niitä bosnialaisia vielä, sillä meitä ei ole paljon Suomessa ja ne jotka tulivat 90-luvulla, tunnen kaikki. Jos et halua näin vastata, laita minulle yv. Minua todella kiinnostaa :)

   Poista
  2. Laitoin sulle viestiä fb:n kautta. Viesti meni varmaankin yv:nä blogin fb-sulle. T

   Poista
 12. Onpa kiva, kun sattumalta löysin blogisi. harvoin pääsee ulkomaisia ruokaohjeita lukeen ihan suomenkielellä.t :Ekku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein kiva kun löysit tänne, koska tätä kautta minä löysin myös sinun ihanan blogisi :)

   Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.