Saksan viiniviikot Mikkelin ravintoloissa

24.5.2021
Riesling & Co viikot 2021


 *Maisteluelämyksen tarjosivat Bistro Holvi ja Dom Mikkeli yhteistyössä Saksan viinitiedotus kanssa


Riesling & Co- viikot 2021

17.5.-30.5. 2021


Riesling & Co- viikot 2021 tapahtuma on jo yhdettätoista kertaa järjestetty Suomessa Saksan viinitiedotus ja Suomen ravintoloiden yhteistyön tuloksena.


Kampanjaan osallistuvia ravintoloita löytyy 14 eri paikkakunnalta ja tänä vuonna paikkakunnista uusia ovat Kokkola, Mikkeli, Porvoo ja Vantaa. Mikkeli on pieni kaupunki ja sen tapahtumatarjonta on varsin niukka ja koen sen vääräksi, varsinkin kesällä kun kaupunkimme täyttyy pääkaupunkiseudun mökkiläisillä. Asukkaita silloin riittää ja niille voisi tarjota paljon enemmänkin ja siksi olin tosi riemuissani, kun sain tiedoksi, että meidänkin pienessä kaupungissa pääsee osallistumaan tähän mahtavaan Saksan viinin tapahtumaan, joten suunta oli selvä:

Bistro Holvi ja Dom Mikkeli 


Riesling & Co viikot 2021


Bistro Holvi


Riesling & Co viikot 2021


Bistro Holvi on vierailun arvoinen ravintola ja sen tarjonta ei jätä kylmäksi edes erittäin vaativia asiakkaita. Tunnelmalliset tilat teatterin yhteydessä, autenttinen ja erittäin hyvä ruoka ovat Bistro Holvin tunnusmerkit. Holvin menu vaihtuu noin 10 kertaa vuodessa sesonkien, raaka-aineiden ja keittiömestarin Roope Raskin inspiraation mukaan. Salin puolen sujuvuudesta vastaa Pia Montonen ja voin sanoa, että paikka on todella hyvissä käsissä. Jos vierailet Mikkelissä, Bistro Holvi on must visit -paikka.

Ja tänä kesänä Bistro Holvi avaa Italialaistyylisen Toriravintola Holvi Piazza, jossa tarjolla on pastaa, risottoja, salaatteja, itse tehtyä jäätelöä, viiniä ja erikoiskahveja eurooppalaisessa hengessä. Tästä et varmasti halua jäädä paitsi!


Meidän maistelukierros aloitettiin Bistro Holvissa, jossa pääsimme maistelemaan Bistro Holvin alkupalalajitelmaa viinin kanssa nautittavaksi 3:lle viinille. 

Alkupalalajitelma 


Bistro Holvi


  • Savulohiviettelys 
  • 63-asteinen keltuainen
  • Pikkelöityä retiisiä


Bistro Holvi


  • Friteerattua parsaa
  • Kolatun Waldemar Kuttucheddar


Bistro Holvi


  • Lintuterriini granaattiomenan siemenillä, saksanpähkinöillä ja aiolilla


Nämä alkupalat tarjottiin seuraavien viinien kanssa:


Bistro Holvi / Riesling & Co viikot 2021

Bistro Holvi/ Riesling & Co viikot 2021


Weingut Georg Mosbacher Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Trocken 2018


Weingut Georg Mosbacherin viinitarhoja viljellään luonnonmukaisen viininviljelyn ohjeiden mukaisesti: Luomusertifikaatin tila sai viineilleen vuonna 2019. Rikkakasvien torjunta-aineita ei käytetä lainkaan ja lannoitteita vasta maaperän tutkimuksen ja testauksen jälkeen. Lisäksi hyödyllisiä kasveja ja hyönteisiä suojellaan ja kasvillisuutta istutetaan viiniköynnösrivien väliin. Rypäleet poimitaan käsin. Keskimääräinen sato on 55hl / hehtaari

Viinintekijänä toimii Sabine Mosbacher ja hänen miehensä Jürgen hoitaa viinitarhoja. Mosbacher tunnustetaan yleisesti Pfalzin parhaiden tuottajien joukkoon. Suurin osa tilan palstoista sijaitsee Forstissa.

Viinin kypsytys tapahtuu villihiivakannoilla hitaasti ja matalassa lämpötilassa vanhoissa, isoissa tammiastioissa ja terästankeissä..


Weingut Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett Feinherb 2018 

(*meidän suosikki koko kierroksessa)


Bacharachin alue sijaitsee Mittelrheinissa aivan Rheingaun naapurissa, Rein-joen varella. Ratzenbergin perheyritys on Mittelrheinin alueen ykköstuottajia. He viljelevät viiniä 14 hehtarin alueella. suuri osa köynnöksistä on yli 50 vuotta vanhoja.

Viinitilan omistajana ja viinitekijänä toimii kolmannessa sukupolvessa Jochen Ratzenberger.

Tämän Riesling Kabinett Feinherb 2018- kyläviinin rypäleet on kerätty Bacharachin viinikylän yläpuolen jyrkkien rinteiden palstoilta.


Weingut Schloss Lieser Brauneberger Juffer Riesling Kabinett 2018

Tämä oli yllätävän makea viini, mutta silti sopivan hapokas. Sopisi hyvin yhteen esimerkiksi hiillostetun siikan tai rasvaisen lihan kanssa. Miksei jälkiruokaviininäkin, mutta voisin kuvitella hyvän balanssin jonkun vähän tuhdimman ja umamisen maun kanssa.


Thomas Haag viinitekijänä vuodesta -94 lähtien. Uudisti aiemmin maineikkaan mutta sittemmin alamaissa olleen viinitalon uudelleen Saksan kärkitilojen joukkoon. Haag osti tilan ja tämä vuoden viinitekijäksikin Saksassa vuonna 2015 valittu viinitekijä nosti Schloss Lieserin Saksan ykköstilojen joukkoon.

Viinit käytetään villihiivakannoilla.

Lieserin viinien tunnusmerkki on tuntuva sitruksinen hapokkuus. Tämä viini tulee arvostetulta Braunberg Jufferin palstalta.

Vaikka viinin sokeripitoisuus on 60 grammaa / litr niin rapsakan hapokkuuden (8,1 g/l) ansiosta viini on tasapainoinen.


Bistro Holvi

Bistro Holvi


Bistro Holvissa on saatavilla myös alkupalalajitelma viinin kanssa nautittavaksi 5:lle viinille.


Dom Mikkeli/ Bar Dom


Riesling & Co viikot 2021


Dom Mikkeli on ravintolakonsepti, johon kuuluu ravintola, baari, terassi ja klubi. 

Yrityksen taustalta löytyvät kolme rautaista ravintola-alan ammattilaista: Juha Parkkinen, Mika Pippuri ja Kai Turpeinen. Sedät ovat aikoinaan osan opeistaan saaneet Oksan Peran ”ravintolakoulusta”. Yhdessä kaupungin parhaan ravintolahenkilökunnan kanssa he ideoivat, luovat ja kehittävät mielenkiintoista ja elämyksellistä paikallista ”kapakkakulttuuria”.

Bar Domin yrittäjät valittiin Vuoden mikkeliläisiksi vuonna 2019.

Ravintola Domin yrittäjät valittiin Vuoden positiivisimmaksi mikkeliläiseksi vuonna 2020.


Bar Dom tunnetaan laajasta ja vaihtelevasta olut-, viini-, siideri- ja muusta juomavalikoimastaan sekä viihtyisänä seurusteluravintolana. Palvelukokonaisuuden kruunaa osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta. Paikka on hyvin suosittu paikallisten kesken ja on ehdottomasti vierailun arvoinen. 


Kuuden viinin maistelu


Meidän ilta jatkui Bar Domissa, jossa pääsimme maistelemaan kuusi erilaista Saksan viiniä. 


Aloitettiin kuohuviinillä, joka erottuu muiden kuohareiden joukosta laadun ja maun suhteen. Iso plussa pitkäkestoiset kuplat.Dom Mikkeli / Riesling & Co viikot 2021


Raumland Riesling Brut 2013 11,5%

Raumland on kulttimaineessa oleva saksalainen sekt-tuottaja jonka tuotannosta hyvin pieni määrä saadaan ulkomaille ja vain murto-osa Suomeen.

Arvostetuiden kriitikoiden mielestä Raumlandin Sektit ovat lähimpänä samppanjaa

Valmistetaan samppanjamenetelmällä, erittäin pitkät kypsytysajat (väh. 36kk) ja alueen parhaat tarhat mahdollistavat korkean laadun viineissä. Loistava löytö samppanjan ystävälle.


Seuraavaksi maisteltiin roseviiniä ja se oli tosi mieto, makea ja hyvin mansikkainen. 


Dom Mikkeli

Dom Mikkeli


Müller Franz Annabell Spritz Rose 2017 8,5%

Täyteläinen roseviini, jossa maistuu mansikkaa ja vadelmaa

Riesling-pohjainen rose, jossa myös hieman Spätburgunderia (Pinot Noir)

Satoi tai paistoi, tämä viini tuo kesäfiiliksen nauttijalleenRosen jälkeen seurasi valkoviinien maistelu ja toinen niistä oli ehdoton suosikki Domin tarjonnasta: erittäin kuiva ja hapokas Lidy Riesling Halfbtrocken 2016


Dom Mikkeli Riesling & Co viikot 2021

Dom Mikkeli


Lidy Riesling Halfbtrocken 2016 11,5%

Puolikuiva, hedelmäinen, raikas, tasapainoinen

Loistavan hinta-laatu suhteen omaava perus-Riesling. Sopii nautittavaksi ruoan kanssa tai sellaisenaan.

Tarhojen maaperän kalkkikivi tuo muuten hedelmäiseen ja raikkaaseen viiniin mukavaa mineraalisuutta

 

Gut von Beiden Donna Lee 2019 12,5%

Kuiva, hedelmäinen, aavistuksen yrttinen, aromaattinen

Valmistetaan pääosin Scheurebe-rypäleestä joka on risteytys Rieslingiä ja tuntematonta villilajiketta. Scheurebe luotiin vuonna 1916


Dom Mikkeli

Dom Mikkeli


Suurin yllätys olivat Saksan punaviinit, joita maistelimme ihan viimeisenä. Molemmat olivat aika kevyitä, eikä niin tanniinisia. Voisin kuvitella juovani etenkin jälkimmäistä punkkua jopa ehkä lounaalla! Jos et ole punaviinin ystävä, nämä vaihtoehdot voisivat hyvinkin upota sinulle.


Lidy Spätburgunder Trocken 2017 13,5 %

Kuiva, keskitäyteläinen, marjaisa, hapokas, aavistus savua jälkimaussa

Hienosti tuotettu Spätburgunder (Pinot Noir) Saksan Pfalzista jonka muuten kevyttä rakennetta ja raikasta makua täydentää aavistus savuisuutta

Parhaillaan hieman viilennetynä


Andi Knauss Trollinger Pure 2018 11%

Kuiva, raikas, marjaisa, kevyehkö viini

Valmistetaan Trollinger-alkuperäislajikkeesta

Württenbergissä, josta viini on kotoisin, Trollinger on synonyymi toiselle aamiaiselle joka tarkoittaa kahvikupillista punaviiniä hieman viilennettynä.Tämä oli tosi mielenkiintoinen kierros, aivan odottamaton Mikkelissä, enkä voi kun toivoa lisää vastaavia tapahtumia. 


Oletko jo itse käynyt Saksan viiniviikoilla ja missä? 


Kaikki kampanjaan osallistuvat ravintolat löydät tästä


Ei kommentteja

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.