Papukeitto, Bosnian tapaan

8.1.2018


Papukeitto kuuluu perinteiseen Bosnian ruokaan. Sen lisäksi, että papukeitto on hyvin terveellistä, se on myös hyvin maukasta. Meidän perheessä papukeitto kuuluu lempiruokalistalle.

Papukeiton tekeminen on yksinkertaista, mutta keittoaika on pitkä. Kerron myös *selviytymisvinkin kiireelliselle arjelle* varsinaisen reseptin jälkeen.


Papukeittoon tarvitset:
3dl kuivattuja papuja (valkoisia, ruskeita, kidney... ei ole väliä)
400g naudanlihaa (tai 500g luista lihaa- itse käytän naudan kylkeä) tai jotain (mieluiten savustettua) makkaraa lihan tilalle
-jos käytät luutonta lihaa tarvitset 2 lihaliemikuutioita tai 2rl lihafondia
1 sipuli
2-3 porkkanaa
1 paprika (punainen antaa ruualle hyvän värin, mutta maku on sama väristä huolimatta)
1-2 tl suolaa tai 3 tl Vegetaa
1 tl mustapippurijauhetta
Suuruste:
2-3rl öljyä
1 rl vehnäjauhoa
1 tl paprikanjauhetta

Pavut liotetaan kuumassa vedessä yön yli.
Seuraavana päivänä huuhdellaan pavut kylmässä vedessä ja laitetaan lihan kanssa keittymään 2-3 tuntia. (Sillä ajalla voit siivota, juoda kahvia, viedä laatuaika lasten kanssa, kirjoittaa blogia... Mitä haluan sanoa on se, että pitkä keittoaika ei tarkoita, että ohje olisi vaikea).
Paloittele kasvikset ja lisää keittoon. Tässä vaiheessa lisätään mausteet.
Keitetään vielä tunniksi tai niin pitkää, että pavut pehmenevät, mikä riippuu paljon pavun laadusta. Tuoremmat ja nopeammin keitettävät pavut saat Etno-kaupoista. Jos on käytössäsi makkarat, niitä lisätään tässä vaiheessa, kun keitto on hetki vaille valmis.
Ja kun keitto on valmis, tehdään suuruste. Kuumenna öljy pannulla ja lisää vehnäjauhot. Sekoita nopeasti. Lisää paprikkanjauhe ja ota pois liedeltä, sillä suuruste palaa helposti. Palanut suuruste pilaa ruoan maun pahasti. (Jos sattuu niin että vehnäjauho muuttuu ruskeaksi, kannattaa tehdä uusi suuruste seos.) Sekoita ja kaada kattilaan. Varo kun kaadat koska seos roiskuu!!!
Ei muuta kuin nauttikaa!

Ja nyt luvattu *selviytymisvinkki*

Voit käyttää 2prk papuja liemessä ja jotain (mieluiten savustettua) makkaraa lihan tilalle. Laitetaan kaikki kerralla kattilaan, keitetään noin tunti ja sitten tehdään suuruste. Sen version söin veljen luona Wienissä vuonna 2001. Muistan, että kelpasi todella hyvin.
Kuitenkin, itse teen aina *aidon version*, kuivista pavuista!!!
Jos on kova kiire, teen jotain muuta...2 kommenttia

 1. Kuivista pavuista tulee ihan parhaat padat ja keitot.
  Herkullista sunnuntaita sinulle Sanja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan parasta, oikein puhut. Ihanaa a tuleva viikkoa sinulle 💖

   Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.