Tuorepuuro, granola lähialueelta ja ruokaoivallus kilpailu

5.1.2017



Koska hyvä olo tulee sisältäpäin…. meidän olisi hyvä tietää, mitä kaikkea me tungemme omaan kehoomme ruoan kautta. Nykyään se on koko ajan vaan vaikeampaa ja vaikeampaa. Tuoteselosteet, vaatimuksien ja direktiivien mukaan sisältävät kaikki tarvittavat tiedot, mutta harvat oikeasti tietävät mitä kaikkea piileskelee E-koodien tai monimutkaisen outojen nimien takana.
En tiedä sinusta, mutta itse jaksan lukea kaikki tuoteselosteet ja jaksan etsiä tietoa kaikista tuntemattomista lisäaineista. Haluan aina olla tietoinen siitä mitä syön, vaikka kovin vaikeaa se nykyään onkin.
Yksi hyvä tapa välttää lisäaineet, on tehdä ruoka alusta asti itse ja käyttää lähituottajien tuotteita. Ne ovat melkein säännöllisesti ilman lisäaineita ja ovat paljon tuoreempi ja terveellisempi vaihtoehto maahan tuotujen tuotteiden kauppahyllystä.
Sijoitus omaan kehoon on paras sijoitus tulevaisuuteen. Rahalla voi ostaa sinulle hyvän terveyspalvelun, mutta ei terveyttä. Hyvä, puhdas ja terveellinen ruoka on tosi tärkeä meidän kehollemme ja terveydelle.
Viljatuotteet Mikkelin alueen myllyistä ovat tulleet vakiokäyttöön. Täältä seudulta löytyvät kuulemma ”koko suomen parhaat” kaurahiutaleet. Kaurahiutaleista saat näppärästi hyvää välipalaa vietäväksi töihin. Raakapuuro valmistuu hetkessä, tekeytyy jääkaapissa ja kulkee lasipurkissa kätevästi mukana.


Mustaherukka-vadelma-kaura-raakapuuro 

1 dl kaurahiutaleita (suosittelen Rapion myllyn kaurahiutaleita)
1 dl maitoa
1 dl maustamatonta jogurttia
1,5 dl pakastemustaherukoita ja -vadelmia

- Sekoita kaikki ainekset lasipurkissa, peitä kannella ja laita jääkaappiin yöksi tekeytymään.
- Jos aamulla puuro tuntuu liian paksulta, ohenna se maidolla.
- Halutessaan voit ripotella päälle granolaa ja lisää marjoja.




Edullisin ja paras tapa hyödyntää lähiruokaa on kerätä se itse. Suomen metsät ovat täynnä marjoja ja sieniä. Marjoista saat runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja suoraan luonnosta ja ihan ilmaiseksi. Sienistä taas vitamiinien lisäksi hyviä proteiineja, kivennäis- ja hivenaineita ja runsaasti kuitua.
Suurin osa metsän antimista voidaan säilöä ja nauttia terveellisistä raaka-aineista vuoden ympäri. Paras ja helpoin tapa marjojen säilömiseen on pakastaminen. Se ei kuitenkaan ole ainoa tapa, vaan marjoja voidaan myös kuivattaa tai niistä voi tehdä hilloa ja mehua.
Kuivatuista marjoista voi helposti tehdä oman myslisekoituksen tai vaikka granolaa.
Granola on itsetehty myslisekoitus mikä paahdetaan uunissa. Oman granolan sekoitukseen vain mielikuvitus on rajana. Siihen uppoaa kaikki ylijääneet siemenet ja pähkinät, jyvähiutaleet ja leseet, kuivatut marjat… jopa laadukas tumma suklaakin. Tarkkaa ohjetta on vaikea antaa, koska teen sen aina sillä menetelmällä: mitä kaappista löytyy. Yritin kuitenkin ainakin kerran mitata ainekset teitä varten ja tein granolaa lähialueen tuotteista. Tätä on hyvä ottaa mukaan elokuviin. Maistuu paljon paremmalta kuin popcornit.


Lähialueen Granola
4 dl kaurahiutaleita (suosittelen Rapion myllyn kaurahiutaleita)
0,5 dl täysjyväjauhoja (vehnä, speltti, ruis, kaura…)
0,5 dl pellavansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl hyvälaatuista kylmäpuristettua öljyä (itse tykkään avokadon öljystä, mutta yhtä hyvin käy oliiviöljy, rypsiöljy, kookosöljy tai joku muu)
0,5-1 dl juokseva hunajaa
yhden luomusitruunan kuori mausteeksi (voit käyttää vaniljaa, appelsiinia, kanelia, inkivääriä, tummaa suklaata…)
1-2 dl kuivattuja marjoja
- Lämmitä uuni 180 asteeseen.
- Sekoita kulhossa kaikki ainekset, paitsi kuivatut marjat.
- Levitä seos paperilla vuoratulle uunipellille. Saa jäädä isompiakin kokkareita. Niitä on varsin hyvä popsia myöhemmin!
- Paahda uunissa kullanruskeaksi (noin ½ tuntia, riippuu uunista).
- Jäähdytä, lisää kuivatut marjat ja laita purkkiin.




Viljan lisäksi omalta seudulta saa paljon muitakin tuotteita. Syksyisin kannattaa seurata paikallislehdistä ilmoituksia suoramyynnistä, jolloin kasviksia myydään suoraan pellolta. Se on paras tapa ostaa sesonkikasviksia tuoreena ja suoraan lähituottajalta. Sen lisäksi, että saat oikein tuoreita kasviksia, ne ovat myös edullisia. Nykyään kun EU direktiivien mukaan kasvisten laatuluokitus riippuu myös kasvisten koosta, niin sanottuja II-laatu kasviksia saat todella halvalla. Niissä ei ole mitään vikaa kuin se, että ne ovat hieman pienempiä tai isompia yksiköitä. Esimerkiksi 10 kg sekakokoista (ns. II-laatu) porkkanaa maksaa noin 2,5 euroa. 10 kg I-laatu porkkanaa suoramyynnissä maksaa noin 5 euroa. Yhtä edullisesti saa perunoita, sipulia ja kaalia.
Superfood on maailmalla trendi mikä on yleistynyt Suomessakin. Erilaisia superruokia myydään sekä luontaistuotekaupoissa että päivittäistavarakaupoissa. Tarjolla on erilaisia siemeniä ja kuivia marjoja, jotka eivät kasva Suomessa. Valikoimaan kuitenkin on pitkään kuulunut Suomen marjat ja niitä kannattaa poimia talteen. Metsät ovat täynnä mustikoita ja ne ovat mielestäni luonnon parhaimmistoa, sekäsisällöltään, että maultaan. Puolukoiden kanssa, mustikoita jokainen saisi kerätä talteen tosi helposti. Hieman haastavammat ovat karpalot ja lakat, mutta jos tunnet paikkoja mistä niitä saat, kannattaa ehdottomasti kerätä pois kaiken mitä löydät. Ne ovat oikeita aarteita.
Omassa pihassa (tai mummolassa) voit kasvattaa itse oikeita superfoodeja: herukoita, vadelmia, mansikoita…
Muista myös käydä sienimetsässä. Ne ovat vasta oikea saalis. Sieniä voi myös kuivattaa tai kuullottaa hetken pannulla ja sitten pakastaa. Talvella niistä saa tosi maukkaan kastikkeen helposti ja vaivattomasti. Riittää kun kuullotat sienet pannulla uudestaan, lisäät ruokalusikallisen vehnäjauhoja, suolaa, pippuria ja kermaa. 1-2 minuuttia liedellä ja se on siinä. Yhtä paljon aikaa ja vaivaa menee kuin teet valmiin pussikastikkeen. Ero on suuri sekä maussa, että laadussa. Muista, että kehosi kiittää. Tässä ei ole lainkaan lisäaineita, eikä E-koodeja.
Jos pakastimessasi löytyy sieniä ja marjoja, sinulla on jo kaikki tarpeeksi jopa juhla-ateriaan. Käy vielä järvellä kalastamassa ja saat upean ja huipputerveellisen illallisen valmiiksi oikein pienillä kustannuksilla.
Onko sinulla hyviä ideoita miten voi kätevästi hyödyntää metsän antimia ja lähiruokaa? Löytyykö sinulta joku hyvä resepti mikä erottuu joukosta?
Käy ihmeessä osallistumassa Ruokaoivallus.fi:n ruokainnovaatiokilpailuun! Ehkä juuri sinun idea tai menetelmä valitaan parhaaksi. Luvassa on upeita palkintoja (3x1000€).
Ruokaoivallus on ruokainnovaatiokilpailu nuorille. Kilpailussa etsitään uusia ruokia, raaka-aineita sekä valmistukseen liittyviä menetelmiä. Lue lisää http://ruokaoivallus.fi/

Ei kommentteja

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.