Vieraskielisen bloggaajan murheet: blogin lopetus?

7.2.2015
Viime viikolla blogini nousi jo toista kertaa top kymppiin Top100ruokablogit.fi - listalla. Kaikessa onnessa ilmoitin asiasta facebookissa. Työkaverit kyselivät onko jo tullut hyviä yhteystyötarjouksia. Jotain kyllä tuli, mutta ei kuitenkaan niin mahtavia, että olisin harkinnut vanerintekoa lopettamaan.
Bloggaaminen on alusta asti ollut vain kiva harrastus. En ole blogin kautta tienannut mitään, eikä se ole tarkoitus. Kokeilutuotteita olen monesti saanut ja niistä olen kirjoittanut.
Olen osallistunut monissa kilpailussa ja sitä kautta olen voittanut erilaisia palkintoja.
Mutta, kuten aina, on myös toinen puoli. Bloggaamimen vieraalla kielellä on todella vaikeaa. Olen jo monta kertaa miettinyt miten paljon helpompaa olisi kirjoittaa blogia bosniaksi, mutta....
Ei ole ikinä ollut salaisuus, että kohtuullisen hyvin kieliopin takana en ole minä, vaan minun kohta jo 14v tytär -sihteeri, joka säänöllisesti korjaa minun kirjoitusvirheitä. (Tuo "kohta jo 14v" on liioittelua, että saisin Amran hyvänmieleseksi ja niin päin tämä teksti julkaisukuntoiseksi).
Amra on tällä hetkellä siinä iässä, milloin kiinnostus yhteystyöhön on vaihtelevaa. Joskus se sujuu ongelmatta. Joskus se vaatii pitkää neuvottelua ja joskus minä tarjoan jopa pientä korvausta. Silti ei välttämättä saa vaivansa (tai rahansa) vastinetta. Esimerkiksi toisena päivänä työkaveri tuli käymään ja sanoi, että blogissani on kirjoitusvirhe. Otin kynän heti käteen ja pyysin tarkennusta, että saisin virheen korjattua. Ja mikä parasta! Kirjoitusvirhe oli otsikkossa:
Kaveri nimittäin tiesi, etten varmasti leiponut mitään myrkyllisestä joulukukasta, mutta mitas meidän Amra? No, pikkuneidin vastaus oli juuri hänen ikäänsä sopiva:
"Meillä on sovittu, että korjaan kielioppivirheitä. Pitäisikö minun muka vielä miettiä sitä mitä sinä halusit sanoa?"
Ja silmät tietenkin pyörivät samassa tahdissa ...
Ei kai nyt tarvitse äitiä auttaa... Se on kuitenkin vain hänen typerä blogi. Ihan niin kuin joku sitä edes lukee.....
Ja minä nyt täällä pähkäilen miten saisin tätä blogia pysymään hengissä. Ei tämä ole mikään pakollinen meininki, mutta aivan liian tärkeä minulle, että lopettaisin. 
Yksi ratkaisu olisi odottaa muutama vuotta ja saada Ajlan apua. Onhan se totta, ettei Ajla vielä osaa kunnolla lukea, ei edes kelloa, mutta parin vuoden päästä se on jo paljon minua edellä. Ainakin suomenkielen osaamisessa. Se on niin jännä juttu, että lapset oppivat kieltä niin helposti, ilman minkäänlaista panostamista. Minä taas koko ajan teen parhaani ja silti ei minkäänlaisia tuloksia. 
Ei oikein hyvä tulevaisuus luvassa blogilleni. Aika menee niin nopeasti. Kohta Ajla on myös murrosiässä. Nuorin lapseni Danis on poika. Pojasta ei varmasti mitään apua sihteerihommissa....
Voisin toki jatkaa ihan omilla. Halukkaat ymmärtäisivät! Ei siinä kummempaa ongelmaa kuin kaksoiskonsonantit siellä missä ei pitäisi olla ja niiden puute siellä missä ne ovat välttämättömiä. Ja siihen vielä sekoitettu Savonmurre (yhdellä r - kirjaimella tietenkin!!!!). Ja se ei vielä  tarkoita sitä, että tuplavokaalien kanssa minulla ei ole ongelmia. ON todellakin! Kauan on kestänyt oppia, että olen rouva, eikä ruova (vaikka en tunne itseäni oikein sellaiseksi). Ja vielä en ole varma oliko se mitä kuulin tänään työkaverilta juoru vai jouru...(mutta se ei ole olekaan tärkeää, unohdin koko jutun samantien kuitenkin). Se mikä on tärkeää, on esimerkiksi jos sinä yllättäen ilmestyt meidän kotiovelle ruokailuaikana en tiedä kutsuisinko sinut koukka- vai kuokkavieraaksi. Sen sijaan kutsuisin sinut tervetulleeksi ruokapöydän ääreen, sillä Bosnian perinteen mukaan meillä aina tehdään yksi ylimääräinen annos, sitä varten jos joku piipahtaa yllättäen...
Eli nämä ovat vieraskielisen bloggaajan murheita. 
Tälläisella kielitaidolla ei voi jatkaa yksin. Toistaiseksi päivitän blogiani sillä tähdellä miten sihteerille käy ja yritän kehittää omaa osaamista, kuten olen tehnyt kaikki ajat. En halua luopua blogistani, mutta tuntuu, että kohta tulee pakko. Jatkan toistaiseksi näin ja yritän parhaani. Kestäkööt mitä kestää!

Ja  jälkikirjoituksena mustikkajuustokakku:Pohja:
(28 cm irtopohjavuoka)

200 g kaurakeksejä
50 g voita
Murskaa keksit ja lisää voisula. Sekoita ja laita leivinpaperilla vuoratulle irtopohjavuoalle. Laita jääkaappiin odottamaan.

Täyte:

4 dl kermaa
400 g tuorejuustoa
120 g sokeria
4 keltuaista
1 dl vettä
2 liivatelehteä

Vatkaa 3 dl kermaa vaahdoksi. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa 1 dl kermaa tuorejuuston kanssa. Keitä vesi ja sokeri 121 asteeseen. Vatkaa keltuaiset ja lisää kuuma sokerivesi. Lisää seokseen myös liivatelehdet, josta olet puristanut vedet pois. Vatkaa seos juustoseoksen kanssa ja lisää siihen kermavaahto. Älä kuitenkaan vatkaa kermaa siihen,  vaan sekoita lusikalla varovasti. Laita keksipohjan päälle ja siirrä jääkaappiin hyytymään.

Kiille:

1 dl hyytelösokeria
2 dl vettä
5-6 dl mustikoita

Asettele mustikat kakun päälle. Kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeri. Levitä liemi lusikalla mustikoiden päälle.
 Itse tein väin puolet hyytelöliemen määrästä ja tuloksena oli oikein sotkunen leikkopinta!


Ja niin, jos haluat tehdä tuore- (ricotta-)juusto itse, ohje löytyi tästä.
45 kommenttia

 1. Kuule Sanja,vaikka kirjoittaisit miljoonillakin kirjoitusvirheillä niin kyllä me tullaan sun blogia lukemaan,joten älä vaan lopeta! Amra on nyt siinä iässä että muut asiat kiinnostavat;harmi että sihteerisi ei ole enemmän sitoutunut mutta jatka ihmeessa.Ja onnea hienosta sijoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael. Olet aina ollut tukenani ♡
   Hyvää ystävänpäivää!

   Poista
 2. Jaksa kirjoittaa, siinä se kielitaito kehittyy!
  Äidinkielenään suomea puhuvien yhdyssana- ja muut virheet rasittavat minua paljon, mutta tykkään kovasti siitä, että kirjoitat itsellesi vieraalla kielellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja rehellisyydestä. Itsekin tiedän, että kirjoitusvirhe ärsyttävät, mutta olisi aina hyvä ottaa huomioon milloin joku kirjoittaa vieraalla kielellä.

   Poista
 3. Älä vain lopeta! Ei ne kirjoitusvirheet niin vaarallisia ole, kyllä varmasti tekstistäsi saa selvää. Kirjoittamalla se kielitaitokin kehittyy. Ja varmasti minä ja moni muukin lukijasi on valmis auttamaan vaikkapa lukemalla etukäteen kirjoituksesi, jos se auttaa sinua jatkamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Ihanaa tietää, että olisit valmis auttamaan ♡
   Lupaan, että jatkan :) En vaan raaski aina pyytää apua kun tiedän miten paljon aikaa se vie. Mutta pidän mielessä. ...
   Hyvää ystävänpäivää!

   Poista
 4. Minusta on aivan mahtavaa, että kirjoitat vieraalla kielellä! Luen jatkuvasti englanniksi, mutta en silti bloggaisi sillä kielellä, pidän vain liian korkeaa rimaa. Teini-ikäisten motivointi on vaikeaa! Meillä toimi selvä hintataulukko. Teini sai 10 euroa/viikko kun tietyt jutut oli tehty. Palkka pienenee jos hommia jää tekemättä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kannustavasta kommentista. Yritän jatkaa.....

   Poista
 5. Jatka ihmeessä, tavalla tai toisella. Sinä pidät bloggaamisesta, lukijat pitävät blogistasi. Vaikka leivonta on pääasia, suomeksi lukevilla ei ole monta leivontablogia, joissa Bosnia mainitaan silloin tällöin ja kerrotaan sieltä jotakin pientä. Kun kerrot kotimaastasi, se on useamman ihmisen tiedossa ja säilyy paremmin. (Kuten tämä yksi annos mahdolliselle vieraalla, joka tapa on ehkä nykysuomessa poissa muodista, mutta ajat yleensä aina ennen pitkää muuttuvat uudestaan.)
  Kieli on vain pieni osa blogia. Ehkä sihteeriköintiä voi jakaa, ehkä kieltä ei tarvitsekaan hioa. Blogeja luetaan juuri siksi, että ne ovat lähellä tekijäänsä ja hänen persoonaansa kaikkineen - ja sisältävät sitä itse asiaa. Mistä puheenollen: onnittelut sijoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Jatkan kyllä ja yritän kirjoita enemmän kotimaastani!

   Poista
 6. Voi hyvänen aika sentään! Älä missään tapaiksessa lopeta blogiasi ja kirjoittamista. Olen suunnattomasti nauttinut resepteistäsi ja kuvista, jotka antavat uutta eloa, iloa ja väriä suomalaiseen arkeen ja sen harmauteen. "Älä sie välitä yhtikäs mittään" noista kirjoitus- tai kielioppivirheistä, kyllä niitä osaavat muutkin ruokabloggarit tehdä ja todella paljon tekevätkin, riippuen vähän siitä miltä murrealueelta he ovat kotoisin. Näkisitpä vaan kuinka paljon! Mitään ei ole jäänyt epäselväksi kirjoituksista. Minusta sinun suomen kielen osaamisesi on loistavaa, ihan oikeesti! Lastesi kiinostus ja vapaaehtoisuus "kielipoliisina" on myös ihailtavaa, mutta ei siitä, eikä ajan puuttesta, kannata syyllistää itseään tai ketään muitakaan. Pienet huumorin kukkaset on otettava vaan ihan löysin rantein. Oikeastaan nämä kielen kukkaset antavat blogistasi persoonallisen kuvan itsestäsi ja se on todellisuudessa voimavara ja positiivinen asia. Kaikki ruokabloggarit eivät myöskään tee ohjeistaan englannin kielisiä, eikä tarvitsekaan, ei ainakaan väkisin vääntämälä, sillä se on vain ajan hukkaamista. Itsekin olin tosi huono suomen kielen kieliopin osaamisessa. Sain jopa ehdot siitä kuoluaikana. Kieliopin opettaja vaan ei ymmärtänyt sitä, kuinka pystyn kirjoittamaan ainekirjoituksessa lähes täydellistä kieltä niin sanotusti korvakuulolta, ilman virheitä, vaikka en tajunnut kieliopista yhtään mitään. Pidän sinulle peukkuja pystässä ja odotan innolla uusia reseptejäsi.Kiitos vielä ihanasta mustikkajuustokakku ohjeesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanski! Sinä puhut asiaa! Olet kyllä oikeassa, mutta joskus joku anonyymin kommentti saattaa iskeä niin pahasti sydämelle että......

   Poista
  2. Älä sie Sanja sellasista anonyymeistä välitä, vaan aseta itsesi niiden yläpuolelle. Se joka anonyyminä kirjoittelee ja avostelee negatiiviseen sävyyn, niin se joutaa ihan hyvin romukoppaan. Jokainen osaa arvostella, mutta rakentaviin kommentteihin tarvitaan vähän älyäkin matkaan. Hyvää viikonloppua sinulle ja perheellesi :)

   Poista
  3. Kiitos Hannu! Oikein hyvää viikonloppua teillekin :)

   Poista
 7. Et kyllä lopeta! Minusta blogisi on aivan ihana, eikä tippaakaan ole koskaan häirinnyt jos joku kirjoitusvirhe seassa. Tuo otsikko josta mainitsit, en edes siinä huomannut mitään vikaa:) ajattelin vain että se on jokin leivontajuttu josta en ole kuullut:)

  Ihana tuo tyttäresi sutkaus, kuulostaa niin tutulta, itsellä vanhin tytär on pian 13.

  Itsekin olen monta kertaa päättänyt että lopetan blogini kirjoittamisen. Silti olen jatkanut , koska se on nimenomaan itselleni ollut sellainen henkireikä.
  Tsemppiä Sanja, jatka vain ihana blogisi tekemistä!

  VastaaPoista
 8. Elä nyt ainakaan blogia lopeta <3. Minusta on mukava lueskella tekstejäsi. Oli kirjoitusvirheitä tai ei. Itse olen suomalainen ja minulla niitä kirjoitushäröjä on vaikka muille jakaa! Olen uusi blogisi lukija ja täällä on vaikka mitä ihanaa. Ei pidä antaa kirjoitushäröjen hämmentää, vaan mennä eteenpäin. Niistä sitä oppii. Kielioppi - mitä se on? hih, meillä isännän kanssa tällä hetkellä sopimus, että minä yritän auttaa koululaisia äidinkielen tehtävissä (olenhan lukion käynyt ;) ). Tosin on parempi, ettei isäntä mene auttamaan, koska siitä ei hirveästi apua olisi, mutta itse en ole sen parempi auttamaan. Aina voi vedota siihen, että kun sinä olet lukion käynyt. Minä kyllä tykkään äidinkielestä, mutta en mie kielioppia osaa, vaikka haluaisin.

  Pidä blogisi oma näköisenä!

  VastaaPoista
 9. Olen samaa mieltä kuin edelliset, ET lopeta blogiasi!!!! Kuten jo tuolla toisessa välilehdessä olen kirjoittanut niin kielioppivirheet ei haittaa... Totta tosiaan murteet ja muut kielelliset omat jutut luovat persoonallisen blogin, itse pidän ehdottomasti sellaisesta... =) Liian kieliopillinen ja virheetön ei jaksa miuta kauaa kiinnostaa... Persoonallisuus on ehdottomasti pop!!!! <3

  Teineillä oma maailmansa ja liika "patistaminen" vaan ärsyttää lisää, tuttu juttu täälläkin.. =) Nuorimmaiseni on viime viikkojen aikana tarvinut normaalia enemmän äidinkielessä apua ja vaikka olen ne opiskellut niin pakko myöntää että olen joutunut turvautumaan netin apuun koska oikeat termit ei enää avaudu milläänlailla, eli ei meillä "kantasuomalaisillakaan" (inhoan tuota sanaa) asiat hallussa =)

  Uusia ohjeita ja kuulumisia vain meille innokkaille lukijoille kehiin, kirjoitusvirheillä tai ilman mutta omalla tyylilläsi! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuesta! Muistan alkuajaasta. Oli niin helppo : otin paljon vaihekuvia, kirjoitin ohjeen ja sillä sipuli. Kukaan ei varmasti edes lukenut. Sitten yhtäkkiä ihmisiä alkanut kiinnostaa ja ilmestyy toinenkin puoli :(

   Poista
 10. Anonyymi9/2/15 12:14

  Kirjoitusvirheet eivät haittaa. Kirjoita vaan rohkeasti! Ihan varmasti siitä saa tarpeeksi selvää. Tykkään erityisesti Bosnian jutuistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihanaa saada hyviäkin kommenttia anonyymisti. Yleensä ne ovat aina pahat. Kiitos tästä!

   Poista
 11. Ei kirjoitus- ja sanamuotovirheet haittaa. Yleensä kuitenkin teksti tulee ymmärretyksi, vaikka lauserakenne muotoineen ei olisi täydellinen. Itse umpisuomenkielisenäkin kirjoitan paljon virheitä, mutta ihmisiähän me olemme, emme koneita. :) Virheet ja vivahteet tekevät tekstistä vain elävämpää ja suomenkieliset sanat on lukijan helppo ymmärtää, vaikka vokaalit olisivat väärinpäin tai konsonaatteja liikaa tai liian vähän . Rohkeutta jatkamiseen! :)

  VastaaPoista
 12. Anonyymi9/2/15 20:26

  Älä vain lopeta kirjoittamista! Bloggaaminen ei saa kaatua pelkoon noin mitättömistä kirjoitusvirheistä. Se on mielestäni jopa jotenkin söpöä, kun et sinä niitä virheitä tarkoituksella tee. Virheistä voi sitä paitsi syntyä joskus hyvää huumoriakin. Ja minä siis olen toimittaja ja kirjoitan työkseni erilaisia tekstejä päivät pitkät. Ja teen väsyneenä ja kiireisenä virheitä. Mutta ihan oikeasti, luen mieluummin vaikka vähän virheellistä sydämellä ja fiiliksellä kirjoitettua tekstiä kuin oikeaoppista, mutta tylsää jäykistelyä.

  -Savusuolaa, Janica

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Janica!
   Pidän se mielessä ja jatkan saman malliin :)

   Poista
 13. Komppaan edellisiä kirjoittajia - älä missään nimessä lopeta kirjoittamista!!!!
  Minä ainakin olen mukana talkoissa jos haluat meistä muista bloggaajista oikoluenta apua!
  Eikä ne kirjoitusvirheet, vaan se suoraa sydämestä kirjoitettu teksti!! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nanna, mutta niin kuin sanoin jo Anulle, tiedän ettei teilläkään ole niin paljon aikaa. Mutta hädässä saatan kyllä laittaa mailia; )

   Poista
 14. Samaa minäkin sanon kuin muut, et saa Sanja lopettaa. Sinä olet kosketukseni ihanaan Bosniaan josta haluan oppia aina uutta. Kirjoitusvirheet ei haittaa todellakaan ketään, anna tulla vain rohkeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna kulta. Yritän kertaa voimia ja paina enteria ilman minkäänlaista tarkistusta. Katsotaan häviäkö lukijat! :)

   Poista
 15. Yritän nyt kolmatta kertaa kirjoittaa, aina kommentti häviää!
  Samaa mieltä olen kuin muutkin, älä lopeta! Olin kirjoittamassa samaa kuin Anu Lahti, meitä auttajia on jotka voivat käydä vaikka etukäteen tekstisi läpi ja oikoa mahdolliset virheet. Sellaista tarvittaisi varmasti omassakin blogissani, nimittäin niitä kirjoitusvirheitä ja vääriä sananmuotoja tulee takuulla jokaiseen postaukseen! :D
  Tuo hieno listasijoituskin jo kertoo sen että blogistasi pidetään ja tullaan pitämään. On varmasti vaikeaa, hidasta ja vaivalloisempaa tehdä tätä eri kielelle, mutta sinä olet sitkeä ja vahva joka ylittää tuollaisetkin hidasteet! Jos tuntuu vaikealta, me autetaan. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna 💗
   Jotenkin entistä jo tiedän, että sinulta aina voin pyytää apua. Blogin kautta elämälle on tullut uusia tuttavia, teitä ihania, ja se on tässä hommassa kaikista paras.

   Poista
 16. Ala missaan nimessa lopeta! Minusta se on suuri ylpeydenaihe etta on rohkeutta kirjottaa muullakin kuin omalla aidinkielella. Virheita tulee kaikille ja tekemalla oppii. Oikein paljon tsemppia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Niin kuin sanoin jo asken, on ihana saada positiivista palautetta anonyymisesta lukijasta ♡

   Poista
 17. Supertsemppi, että jaksat kirjoittaa blogia vieraalla kielellä. Mietippä jos minä kirjoittaisin blogia sinun äidinkielelläsi samoin taidoin. Etkö olisi vain ylpeä, että joku yrittää ja osaa näinkin hyvin. Minä en olisi edes kauhean huolissani oikoluvusta, se, että kirjoitat ja luet suomea päivittäin tarkoittaa, että joka päivä teet hiukan vähemmän virheitä. Blogien kielen tulisi olla muutenkin vapaampaa ja itseilmaisullisempaa eikä sidottuna tiettyihin kaavoihin, näin myös meille omalla äidinkielellämme bloggaaville. Oma tyyli (omat virheet) on myös keino saada oma persoonallinen ääni kuuluville. Se tekee sinun blogistasi juuri sinun näköisesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nanna ihana! Tällä on nyt niin paljon tsemppiä, että pakko jaksata:)
   Jatkan "omalla" suomen kielellä ja oman äidin reseptillä :)

   Poista
 18. Ei jokusen kirjoitusvirheen takia kannata todellakaan miettiä blogin lopettamista! Aivan varmasti asiat tulevat meille lukijoille ymmärretyksi, vaikkei teksti täysin virheetöntä olisikaan. Onhan se ihan ymmärrettävää, ettet voi kieltä hallita ihan täydellisesti, kun ei kyse ole omasta äidinkielestäsi. Ihailtavaa on, että siitä huolimatta jaksat ja rohkenet blogia pitää.<3

  VastaaPoista
 19. Kiitos Katja ♡ jatkan kyllä, vaikka kuinka vaikeaa joskus on!

  VastaaPoista
 20. Saat olla Sanja todella ylpeä itsestäsi, blogista ja koko teidän perheestä! Blogisi on aivan ihana ja jokainen joka sitä lukee ymmärtää ne pienet virheet mitä sattuu tulemaan. Voin hyvin kuvitella, kuinka vaikeaa on kirjoittaa vieraalla kielellä. Olen seurannut muutaman vuoden mieheni kamppailuita töissä ja jos siellä tekee virheen, tekee todella VIRHEEN!

  Itsellänäkin on usein kirjoitusvirheitä ja kuulen niistä todella usein. Olen yrittänyt parantaa kielioppiani, mutta minä ja blogi ollaan samankaltaisia ja kokonaisuudessaan paketti, joten eteenpäin vain!

  Tsemppia ja nyt naurahdetaan niille virheille :)

  VastaaPoista
 21. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 22. "o moja Sanja, da si malo"......vähemmän itsekriittinen! EI, EI ja EI! Tuollaisesta syystä et saa lopettaa bloggaamista! Jokin muu syy menisi ehkä läpi, mutta ei todelliset tai kuvitellut kieliongelmat! Pärjäät vallan hyvin ja apua saat myös minulta - lupaan sen, jos sinä lupaat jatkaa!
  Terveisin Suometar, joka pistää sulle meiliä asiasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Suometar. Ja erityisesti kiitos sinun meilistä. Ja perunapiirakka-postauksen oikomisesta ♡

   Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.