Lakritsijuustokakku

27.12.2015


Lakritsi ja salmiakki festivaalin jälkeen minun maustehyllystä löytyy myös lakritsijauhe. En ole kovin hyvä lakritsin ystävä, mutta olen kova kokeilemaan uutta, joten sieltä tämä kakkukin sai alkunsa. 
Salaiselta leivontaystävältäni sain viimeisessä paketissa uuden tuttavuuden: Maalahden limppu ja sen reseptivihkot. Ihastuin mansikkajuustokakkuun ja päätin kokeilla sitä.
Mutta..... Minun nimeni ei varmasti olisi enää ollut Sanja, eikä blogini olisi enää ollut Sokerivaltakunta jos minä tekisin kaikki ohjeen mukaan. Mansikkajuustokakun ohje oli niin houkutteleva, mutta kun kerran olenkin Sanja ja tämä onkin Sokerivaltakuntablogi, ei ole ihme, että lopputulos on Lakritsijuustokakku. Voit vain kuvitella "entä jos kaapissa on apteekkarin salmiakkimixeria"! Mutta kun ei ollut  (onneksi?)
No, pohjan tein kuitenkin ihan reseptivihon ohjeen mukaan:

Pohja
6-8 viipaletta Maalahden Limppua
50g pehmeää suolatonta voita
Hienonna tehosekoittimessa leipä muruksi.
Lisää pehmeä voi leipäpurujen joukkoon siten että massa pysyy edelleen muruisena mutta on muovailtavaa.

Sitten tuli täytteen vaihe. Luin sen tarkasti ja siihen meni 400g mansikkapyrettä tai hilloa. Maalahden limpun maku (minun ajatusmaailmassa!) tuntui sopivan paljon paremmin lakritsin kanssa, joten päätin korvata mansikkapyreen mascarponejuustolla  ja lakritsijauheella. Bingo! Tuli mahtava! Eli näin:

1l kermaa
400g mascarponea
1 rkl lakritsijauhetta
200g sokeria
4kpl liivatetta
Liota liivatteet hyvin kylmässä vedessä.
Vatkaa mascarpone, kerma, lakritsijauhe ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sulata ne tilkassa kuumaa vettä. Lisää liivate kerma-mascarponeseokseen  ohuena nauhana koko ajan vatkaen.

Minä halusin vähän potkua kakkuun ja ensimmäinen ajatus oli sitruunatahna, mutta päädyin laittamaan pohjan päälle mustaherukkahilloa. Se antoi kakkuun raikkautta. 

Siis laitoin pohjan päälle ensin noin 2 dl mustaherukkahilloa ja sitten hillon päälle lakritsijuustohyydykeseoksen. Annoin sen hyytyä jääkaapissa 4-5 tuntia.

Kakun päälle tein lakritsikinuskia:
2 dl muscovado sokeria 
2 dl kermaa 
3 tl lakritsijauhetta 
Keitä sokeri ja kerma kattilassa miedolla lämmöllä noin 10 -15 minuuttia,  kunnes seos sakenee. Lisää lakritsijauhe, sekoita ja kaada kakun päälle. 

Tein tämän kakun jo kaksi kertaa. Ensimmäisen tein lahjaksi ja laitoin lakritsikinuskin kakun päälle juuri ennen paketoimista ja kuuma kastike oli valunut rumasti pois kakusta. Oli noloa antaa sen näköinen kakku lahjaksi, mutta ei ollut aikaa tehdä uutta, eikä ollut aikaa korjata. Maku oli tärkein ja palautteet hyviä, rumasta ulkonäöstä huolimatta.




Toista kertaa olin kaatanut kastikkeen kakun päälle kun se oli vielä vuoassa ja vein sen vuoassa työpäikälle. Kastike oli pysynyt paljon paremmin, ainoastaan oli se, että kaadoin kastikkeen liian kuumana, niin se teki kakulle omalaatuisen kuvion (koriste?). Sekään ei ole vaikuttanut makuun ja työporukka oli tosi tyytyväinen kakkuun. 
Meille tein vain 12 senttiisen pienoskakun kokeiltavaksi, eikä se napannut kenenkään muun suuhun paitsi Amran. Taitaa lakritsijauhe mennä pois minun maustehyllystä.







8 kommenttia

  1. Mitä nuo valkoiset lumihiutaleet toisen kakun päällä on, miten ne on tehty?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat sokerimassasta tehty. Ostin viime jouluna Sveitsistä muotit ja ne ovat olleet kovassa käytössä tänää talvena.

      Poista
  2. Oli sitten ihan pakko kopsata tämä ohje. Kakku näyttää (ja varmasti maistuukin) jumalaiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itse en ole oikein tyytyväinen ulkonäöstä mutta mausta sain vain hyviä palautetta.

      Poista
  3. Lakritsikastikkeen ohje napattu talteen :) Herkullisen näköisiä kakkuja. Minä tykkään salmiakista ja lakusta, mutta en silloin kun ne yhdistetään suklaaseen. Näin ne on erilaisia ihmisten maut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maalahdenlimpu oli mainio kakun pohja. Kokeile. Tykkäsit varmasti.

      Poista
  4. Kuulostaa tosi hyvältä! Minulle lakritsista on tullut uusi suklaa ja mieli tekee kokeilla lakritsijauhetta milloin mihinkin. Joulusta jäi vielä kermaa käyttämättä, joten taidanpa heti alkuun kokeilla tuota lakritsikastiketta. Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit myös mausta kermavaahto lakritsijauhella, vaikka mutakakun pariksi. Kuulemma, tosi hyvä!

      Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.