TARTE TATIN - PAREMPI VERSIO SIITÄ

2.12.2015


Taas kerran lähdin osallistumaan Ruoka.fi-sivuston blogi-haasteeseen. Tällä kertaa oli niin helppo tarttua haasteeseen, kun Ruoka.fi-n yhteistyökumppani on Dansukker. Olen jo kerran voittanut Dansukkerin haasteen, joten iloisesti lähdin kokeilemaan onneani. Harvat voittavat kahta kertaa, mutta minua ilahduttaa jo pelkkä osallistuminen.

Minun valitsemani johtolanka tähän haasteeseen oli nopeus, yksinkertaisuus, joulu, mutta kaikkein eniten mahtavan hyvä maku. Kyllä muuten onnistui!
Tein helpotetun version ranskalaisesta klassikosta: tarte tatin.Mitä minä sitten tein eri tavalla?

Ensinnäkään minä en karamellisoinut sokeria enkä esipaistanut hedelmiä. Heitin piirakkavuoan pohjalle n. 1/3 muscovado-sokeripaketista ja asettelin hedelmät päälle. Käytin joulumaisia luumuja ja omenoita ja pistelin jokaiseen rakoon kokonaisia manteleita. Peitin ruokosokerilla leivotulla murotaikinalla ihan umpeen ja heitin uunin pohjalle, ihan alas, ilman ritilää niin, että sokeri sulaa hyvin ja hedelmät pehmenevät. Käytin murotaikinaan tummaa ruokosokeria ja maustoin kerman fariinisokerilla ja näin sain paremman ja terveellisemmän tarte tatinin. Omasta mielestäni myös paljon maukkaamman. Kuka ikinä on maistanut fariinisokerilla maustettua kermaa, ihastuu! Kokeile ja ihastu sinäkin!

Ai niin. Tässä pitäisi olla myös tarkka ohje.
Olen tunne(lma) leipuri ja hirveän luova. Heitän kulhoon mitä sattuu ja mikä tuntuu hyvältä. Maustan oman maun mukaan. Mutta blogin takia olen oppinut seuraamaan tarkkaan omaa toimintaani, mittaamaan ja kirjoittamaan ylös, joten tässä se oikeasti on: resepti!

125 g voita
1 dl fariinisokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää seos muutamassa erässä taikinaan. Laita jääkaappiin odottamaan.

150 g muscovado-sokeria
10–12 isoa luumua
1-2 omenaa
50 g kokonaisia kuorittuja manteleita

Ripottele piirakkavuokaan muscovado-sokeri ja asettele hedelmät päälle.
Kauli taikina ja laita hedelmien päälle. Painele taikina vuoan reunoihin tiivisti kiinni.
Paista uunin pohjalla 200 asteessa 35-40 minuuttia.

2 dl kermaa
3 rkl fariinisokeria
Sekoita kermaa ja fariinisokeri sokeri lusikalla niin, että sokeri sulaa. Vatkaa löysäksi ja tarjoa tarte tatinin kanssa.
4 kommenttia

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.