Tehdään paprikasta iso juttu!

19.3.2013
No miksi ei?! Paprikassa on niin paljon sekä ravintoisia, että terveysvaikutteisia hyviä ominaisuuksia jotka ovat kaikkeen maineensa arvoisia.

Paprika on kotoisin Etelä-Amerikasta. Espanjalaiset toivat paprikan Eurooppaan 1500-luvulla, se kulki Afrikan kautta Turkkiin asti, ja sieltä paprikalle löytyi 'uusi koti' Unkarissa. Siellä kasvatetaan noin 50 eri paprikan lajia. Paprikoita on eri värisiä ja eri makuisia. Väripaletti vaihtelee melko valkoisesta, keltaisen ja vihreän kautta punaiseen asti. Jalostettuna löytyy oranssia ja violettia. Makukin vaihtelee makeasta ja miedosta polttavan tuliseen asti.


Ensimmäinen kirjoitettu tieto paprikasta on vuodesta 1593, ja siellä puhutaan paprikasta köyhän väen mausteena.
Paprikassa on paljon c-vitamiinia, jopa 5 kertaa enemmän kuin sitruunassa tai appelsiinissa. Paprikassa on myös beta-karotenia, B6- ja E-vitamiinia,  riboflaviinia, kaliumia, sinkkiä, kalsiumia, rautaa, kuparia, mangania ja selenia.
Terveyden vaikutukset ovat laajat: antireumaattinen, antidepressiivinen, diureettinen, afrodisiakkinen, antiseptinen, tehostaa aineenvaihduntaa, tehostaa vastustuskykyä, tehostaa verenkiertoa, antikarsinogeeninen...
Tuoreessa paprikassa kaikki aineet säilyvät parhaiten ja on suosittelevaa nauttia paprikasta mahdollisimman paljon tuoreena. Pakasteessa, paprikasta häviää iso määrä vitamiineja, kaliumia ja sinkkiä. Paprikan on suottava  säilyttää etikkaliemessä, ja vaikka silloinkin jotkut vitamiinit ja mineraalit häviävät, raudan, kalsiumin, kuparin, manganin ja selenin määrät nousevat. Ja paprikat etikkaliemessä ovat erinomainen salaatti joka sopii parhaiten punaisen lihan kanssa.
Minä paistan usein paprikat lihan lisukkeeksi. Paljon parempi vaihtoehto kuin esim. riisi, peruna ja pasta. Meillä lapsetkin tykkäävät siitä.
Monet valittavat, että paprikasta syntyy närästysvaivoja. Ei se johdu paprikasta, vaan paprikan kuoresta. Sen saa helposti poistettua, ja voi nauttia paprikasta ilman vaivoja. Tuoreesta paprikasta saat kuoren pois perunankuorijan avulla, ja paistetusta se lähtee melkein irti itsestään. Jos sattuu niin, että vahingossa syöt siemenetkin se ei haittaa...syöthän sinä tomaatinkin siemenet...vaikutus on sama.

PAISTETTU PAPRIKA  

500 g paprikaa
1 tl suolaa
4-5 rkl öljyä

Paista paprikat kuumassa öljyssä ruskeaksi kaikin puolin.
Anna hetkeksi olla kannen alla omassa höyryssä.
Ota yksi kerralla ja poista kuori.
Palauta takaisin paistoliemelle, lisää suola ja
pyöritä paprikat omassa liemessä.


13 kommenttia

 1. ovatpas kauniita nuo pienet, suipot paprikasi- mistä tuollaisia saa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikkelin Lidlistä (alkuperämaa: Turkki tai Kreikka, kesäisin Unkari), myydään nimellä "valkoinen suippo paprika". Nuo värilliset ovat miehn sedän kasvimaalta Bosniasta (pari säkkiä yleensä tuodan mukaan lomareissusta :D)

   Poista
 2. Kyllä paprika oman juttunsa ansaitsee.:) Paprika on hyvää raakana, paistettuna, uunissa, keitoissa jne. Ja kiva, kun niitäkin löytyy monen väristä ja muotoista. Komea paprikaviljelmä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä paprika on hyvää jokaisessa muodossa. Se on minun lempivihannes. Onneksi sitä saa Suomesta.

   Poista
 3. Meidän perhe on paprikan suurkuluttaja! Niitä menee useampi viikon aikana, leivän päällä, salaatissa, ruuassa ja lisukkeina ja lapset popsii muuten vain.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin lapset syövät sitä paljon raakana. Itse tykkään kaikista eniten paistettuna pannulla tämän ohjeen mukaan :) Vaalean leivän kanssa voisin sitä syödä pääateriana joka ikinen päivä ;)

   Poista
 4. Suloiset paprikat! Asun onneksi maassa,missä on todella monta ja hyvää paprikalajia,ja olen itse täysin hurahtanut minipaprikoihin.Mutta kun olin Etelä Amerikassa,meinasin pyörtyä Liman supermarketissa,sillä siellä oli niin monta eri chili-ja paprikalajiketta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän paprika olekin kotoisin Etelä Amerikasta. Sinä muuten herätät sitä terveellistä kateutta asumispaikan ruokavalikoiman takia :D

   Poista
 5. Mielenkiintoista ja paprikat ovat nin kuvauksellisia ja herkullisia, juuri tein täytettyjä paprikoita ja ovat herkkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavsti laitat sen täytetyn paprikaohjeen. Etsin aina uutta käyttöä paprikalle. Harmi etten laittanut paprika maaliskuun hasteen teemaksi, mutta jos voitan taas joskus ;)...

   Poista
 6. Nam! Näitähän pitää kokeilla :)

  VastaaPoista
 7. Paprikan siemenissä on paljon fytaatti ja sisällä olevassa valkoisessa, mistä paprika saa kasvu voiman on typpeä, joka on lannoite ja fysaatti on märehtimis happo ja se voi tapahtua ihmisen peräsuolessakin, joka vihannes on tutkittava mitä suuhunsa laittaa, syän paljon paprikaa, mutta suomalainen ei osaa syödä väkevää kun sitä ei saa purra, espanjalaisetkin pitävät 40 asteessa lasi purkissa ja nielevät purematta hot Chilejä, tämä tieto tulee Australiasta !

  VastaaPoista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.