Sinisimpukat "Adrianmereksi"

4.3.2013


Perus ja paras ohje simpukoille!
Uudet aallot, muodit ja turistien houkutteleminen ovat tuoneet Adrian rannikolle uusia variaatioita: valkoviinissä, tomaattikastikkeessa, kermakastikkeessa, kasviksien kanssa... Ei mikään maistu niin hyvältä kuin perinteinen voittamaton ohje!

Sinisimpukat valkosipuliliemessä:                               

1 kg sinisimpukoita
3-4 valkosipulin kynttä (hienonnettua)
0,5 dl persiljaa
0,5 dl oliiviöljyä
(1 rl korppujauhoa)


Valmistaessa simpukoita on pidettävä mielessä muutamia tärkeitä asioita. Ensinmmäiseksi, on tarkistettava, että simpukat ovat eläviä. Suljetu kuori todistaa sen. Jos kuori on auki, koputtakaa simpukkaa. Jos vähän ajan päästä kuori ei mene kiinni, heitä se pois. Heitä myös kaikki rikkinäiset simpukat pois.

auki jääneet simpukat
rikkinäiset simpukat


Nyt, kun olemme varmistaneet, että sinulla on nyt vain eläviä simpukoita, olisi aika puhdistaa ne. Se on kova urakka, mutta vaivan arvoista.
Jos simpukoihin on jäänyt partaa, se pitäisi leikata pois terävällä veitsellä (minä käytän pientä sieniveistä).Jokainen simpukan kuori on puhdistettava huolellisesti joko vahvalla harjalla tai veitsellä. Minä aina raavin sen veitsellä, kun ajatuksissani on se, että sinisimpukat ovat meren puhdistajia.

Raapimisen jälkeen, huuhdo simpukat juoksevan veden alla, ja laita siivilään valumaan.


Kuumenna oliiviöljy kunnolla (vaikka kuinka ei suositeltaisi kuumentamaan oliiviöljyä, tässä tapauksessa se on välttämätöntä) ja laita simpukat. Laita kansi heti päälle. Tätä tehtäessä ole erittäin varovainen, kuuma öljy roiskuu! Suojaa kädet!


Heti kun seos 'rauhoittuu', avaa kansi ja lisää valkosipuli ja persilja, ja paista (haudata?) 2-3 minuuttia. Suolaa ei tarvitse lisätä, simpukat ovat riittävän suolaisia. Jos tuntuu, että liemi on liian 'juoksevaa' voit sitä sitkentää lisäämällä lusikallisen korppujauhoa.

Meillä syödään simpukoita vaalean leivän kanssa (esimerkiksi ciabatta), sillä tavalla, että kastelemme leivän palasen liemessä, ja loput liemestä nautimme simpukan kuoren avulla (usko tai älä, mutta se maistuu paljon paremmalta kuin lusikalla). Vihreä lehtisalaatti on simpukan paras seura.
10 kommenttia

 1. Tunnustan, että tämä on minulle hiukan outo laji, kiitos havainnollisesta postauksesta. VOisi kyllä tämän perusteella kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näillä ohjeilla on turvallista kokeilla ja myös helppoa. Kalatiskiltä kannattaa pyytää myyjältä, että purkaa verkkopussin ja poistaa kuolleet simpukat ennen punnitsemista. Me olemme joskus, kun simpukat ovat olleet "huonon" näköisiä saaneet kaksi pussia yhden hinnalla. Oli kauppiaalla selvästi nopeampi ratkaisu kuin simpukoiden lajittelu pitkän jonon edessä. Kuolleita simpukoita ei missään nimessä kannata maksaa kalatiskiltä, kun ne eivät ole syöttökelpoisia.

   Poista
 2. OI mitä ihanuuksia! Olen vain syönyt mutten koskaan laittanut simpukoita;muita äytiäisia sitten kyllä.Muuten,voisitko mitenkään poistaa tuon sananvahvistuksen,se tekee kommentoinnista hieman vaikean....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poistettu! En edes tiennyt mitä on sananvahvistus (nyt opin :)). Kerran itse pyysin toisesta blogista sen poistamisen, ja luulin etta se oli robotti. Voi, voi minun kanssa.:) Minulla se oli koko ajan päällä!!! Kiitos kun sanoit!

   Poista
 3. Oi,simpukoita voisin syödä joka päivä! Juuri tein eilen bouillabaissee,nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin eilen katsomassa sinun tekemääsi bouillabaissea. Vaikutti todella herkulliselta. Pakko sanoa sinulle taas yhden jutunn: kokeile merikalojen ja äyrijäisien kanssa käyttää oliiviöljyä ja jätä se voi järvikaloille. Vakuutan, että maku on vähintään 100 kertaa parempi.

   Poista
 4. Maistuisi!:) Harmi, kun simpukoita ei täältä meidän kaupoista saa elävinä. Kaupungissa käydessä pitää sitten välillä ostaa, että saa herkutella. Jokusia kuolleita on aina pussissa ollut. Täytyy ensi kerralla kokeilla, josko suostuvat tarkistamaan.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isoissa kaupoissa simpukat tulevat yleensä keskiviikkona ja niitä myydään lauantaihin asti ja yleensä lauantaina ne ovat jonkun verran huonokuntoisia. Jos on pitempi matka kotiin pyydä kauppiaalta, että käärii simpukat paperiin ja tekee pakkaukseen reikiä, jotta simpukat voisivat hengittää. Kesäisin kannattaa pyytää jäämurskaa muovirasiaan ja simpukat jään päälle. Sillein ne säilyvät parhaiten kotimatkalla. Jos pidät ne jonkin aikaa jääkaapissa, olkoon ne verkkopussissa kulhossa.

   Poista
 5. Lukiessani simpukkaohjeesi tuli ikävä jokunen vuosi sitten tekemääni Kroatian reissua. Vietin lomani simpukansukeltajan kanssa. Olin hänen mukanaan, kun hän lähti saalistamaan ja mamma mia, kun se oli ihanaa. Nähdä ja kokea koko simpukan matka merestä lautaselle. Illalla keitimme valtavan kattilallisen simpukoita ja toisessa maissintähkiä. Viiniä, simpukoita ja simpukansukeltaja tähtitaivaan alla. Kyllä siinä oli Suomi-neito onnesta soikea.
  Pakko ostaa huomenna simpukoita ja tehdä ne ohjeesi mukaan.
  Kiitos mukavasta blogistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi niitä maissitähkiä....mmmm.. Samanlaista ei saa mistään muualta...
   Meri, viini, simpukat....
   Kivä kun löysit tänne ;)

   Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.