Saksan Riesling & Co -Viikot Kuopiossa: Ravintola Musta Lammas

19.5.2022Kaupallinen yhteistyö Saksan viinitiedotus kanssa

Saksan Riesling & Co -Viikot


Jo 12. kerta Saksan viinitiedotuksen järjestämä suosittu viinitapahtuma on kovalla vauhdilla menossa 20:ssa kaupungissa ympäri Suomen ja mukana on noin 70 huippuravintolaa.


Saksan Riesling & Co -Viikot tapahtuman suosio kasvaa vuodesta toiseen ja uusia ravintoloita ja paikkakuntia löytyy tänäkin vuonna rutkasti, joten käy tsekkaamassa missä päin juuri sinä voit nauttia tästä unohtumattomasta kokemuksesta. 


Tämä on tapahtuma, jota ei pitäisi ohittaa. Jos sinun paikkakunnalla ei ole tarjontaa, kannattaa lähteä tapahtumaa kohti. Riesling & Co -Viikot kestävät vähintään 9.-22.5.2022, mutta moni ravintola toteuttaa kuitenkin viikot koko toukokuun ajan ja toiset sitäkin pidempään.


Ravintola Musta Lammas ja Saksan Riesling & Co -Viikot
Minä tällä kertaa lähdin ajamaan pohjoiseen, Kuopiota kohti. Minulle jo kauan sitten Kuopiosta kotoisin oleva työkaveri sanoi, että Ravintola Musta Lammas on paikka, johon ruokaharrastajan on pakko käydä ainakin kerran elämässä. No, tämä oli minun ensimmäinen kerta, muttei varmasti viimeinen! 


Musta Lammas näytti ulkoa minusta ihan tutun tyyliseltä Etelä-Euroopan viinikellarilta. Kun astuin sisään, sen mahtavat holvikaaren muotoiset tiili- ja kiviseinät, rautakalterit, valaistus, sisustus ja kaikista eniten tuoksu toivat saman tien throw back lapsuuteen, Kroatian Hvar-saarelle, jossa olen viettänyt ison osan lapsuudesta juuri samantyylisessä viinikellariravintolassa. Sydämeni oli otettu jo ennen pöytään istumista.Musta Lammas 40 vuotta savolaisen gastronomian lipunkantajana


Vuonna 1862 rakennetussa holvikellarissa, jossa aikoina tuotettiin olutta ja Savon Wiinaa, vuonna 1982 aloitti toimintansa gourmet Ravintola Musta Lammas

Savolainen gastronomia, lähituotteet sekä pienet tuottajat ovat Musta Lammas -ravintolan vahvat periaatteet. Niitä huolellisesti täydennetään tarkasti valikoiduilla makuyhdistelmillä maailmalta.


Saksan Riesling & Co -Viikkojen lisäksi Ravintola Musta Lammas viettää 40 juhlavuottaan ja meillä oli ilo ja kunnia maistella juuri juhlavuoden keväälle tarkasti suunniteltua menua.


Kevään juhlamenu


  • KESÄTRYFFELIÄ JA LINNUNMAKSAA 
  • HUMMERIKEITTOA 
  • KARITSAA JA HILTULANLAHDEN PERUNAA 
  • TYRNIÄ JA MAITOA


Illan alkuun “keittiön tervehdys” oli hienostunut ja keväinen. Meille tarjoiltiin kukkia: Hiltulanlahden perunasta tehtyjen terälehtien päällä oli creme fraichesta, pikkelöidyistä kurkkuista, kaviaarista ja syötävästä kullasta rakennettu emi ja heteet.
Kukkien pariksi, alkumaljaksi tarjoiltiin samppanjan menetelmällä tehty Sekt* Riesling Brut, Weingut Dautel, Württemberg, tyylipuhdas riesling, jossa rypäleen ominaisuudet voi aistia erinomaisesti.
Alkuruokana oli erinomaista Hauhalan hanhenmaksamoussea, friteerattua maa-artisokkaa, italialaista kesätryffeliä ja raparperia omalta katolta. Nimittäin kattoterassilla on ravintolan oma “pelto”, jossa viljellään monia yrttejä ja kasvikset omaan käyttöön, mm. raparperi.

Alkuruoan kanssa meillä oli Riesling Auslese, Weingut Dautel, Württemberg, reilusti makea, mutta myös reilusti hapokas ja oli täydellinen pari voimakkaan makuiselle linnunmaksamousselle. Taas kerran yllätti omaa makuaistia: tällä kertaa makea Auslese-tyylinen viini nousi suosikiksi. Ja meille oli luvattu sama viini myös jälkiruoan kanssa.
Pääruoka on harvemmin illallisen tähtiannos, mutta tänä iltana se oli, vaikka listan mukainen Ahvenanmaan karitsan saatavuusongelmien takia oli tarjottu kotimaista nautaa.  

Nauta kahdella tavalla oli erinomainen annos. Murea ja juuri täydellisesti paistettu ulkofileepala, naudan rinnasta tehty ragú Hiltulanlahden perunapyrepesässä, Koivulan tilan pikkelöity sipuli ja timjamiöljyllä maustettu tummavalkoviinikastike veivät kielen mennessään. Maalaisleipä oli mahtava lisä tähän annokseen, sillä halusimme talteen joka ikisen pisaran tästä mahtavasta kastikkeesta. 
Spätburgunder Weingut Ratzenberger, Mittelrhein, klassinen kuiva, metsäinen, puolukkaisen makuinen punaviini oli mahtava pari punaiselle lihalle. Tämä viini on viljelty hyvin luonnonmukaisessa tilassa, jossa köynnösten välissä kasvaa kukkia, yrttejä yms. eroosion estämiseksi ja näin maaperä pysyy myös monimuotoisena, mikä varmasti vaikuttaa tämän lajikkeen erinomaiseen aromiin. 
Jälkiruoka, kuten muutkin annokset oli oikea taide lautasella. Mustan Lampaan jokaisen ruokalajin takana innostunut ja idearikas, keittiömestari Jere Hakkaraisen vetämä keittiötiimi on tehnyt taikaa.

Rakastan tyrniä ja tyrnicremeaux, jossa oli tyrnigeeliä, tyrnikreemiä ja tyrnimarenkia oli kokonaisuus, mikä varmasti jää mieleen ikuisesti. Maitojäätelöä ja paahdettusta valkosuklasta tehty maitocrumble toivat annokseen pehmeyttä. 
Jälkiruoan kanssa meillä oli sama, aiemmin esitelty ja myös alkuruoan kanssa tarjottu mahtava Riesling Auslese, Weingut Dautel, Württemberg, toteuttamassa ideaa, että sama viini sopii moneen ruokalajiin.
Lopuksi vielä Puijo 1963 kahvi, pehmeä maitosuklaan vivahteen makuinen, paikalliselta Record Coffee -paahtimolta vastapaahdettu ja pressopannulla suodatettu. Upea illan päätös.
Kokonaisuus oli aivan mahtava ja niin kuin ravintolan sivuilla luvattu: ELÄMYS JOKA EI UNOHDU


Ravintola Musta Lammas viettää Saksan Riesling & Co -Viikkoja 22.5.2022 jälkeenkin, joten ehdit hyvin vielä nauttimaan tästä mahtavasta tapahtumasta.


Musta Lammas tarjoaa laajan valikoiman Saksan viinejä ja minulla on täällä vain osa niiden valikoimasta. Saatavilla on kuitenkin paljon muutakin.Tule paikan päälle tutustumaan upeaan ruokamaailmaan ja huolellisesti valikoituihin viineihin.

Musta Lammas -ravintolan henkilökunta auttaa sinut saavuttamaan ikimuistoisen hetken ruoan ja juoman parissa.


Ja tarkista vielä kerran mukana olevat kaupungit ja ravintolat Saksan Riesling & Co -Viikot tapahtumassa. Tässä on sinulle tämän viikon menovinkki!


Terveisin!


Sanja
Amra


Viinitieto

*SEKT

Sekt on Saksassa yleisnimitys kaikille kuohuviineille, vaikka sillä oikeastaan tarkoitetaan nimenomaan saksalaista kuohuviiniä. Moni saksalainen viinitila valmistaa kuohuviiniä perinteitä kunnioittaen, laatuviinien lisäksi myös kuohuviineille asetetaan hyvin korkeat laatuvaatimukset. Nimitystä Sekt saa käyttää, jos kuohuviini on valmistettu tankkimenetelmällä, eli viini käy läpi toisen käymisprosessinsa isoissa, ilmatiiviissä terästankeissa. Tästä syntyvät viinin kuplat ja vasta sen jälkeen viini pullotetaan.

Deutscher Sekt -nimityksen saanut kuohuviini taas valmistetaan vain oman viinitarhan rypäleistä perinteisen pullokäymismenetelmän mukaisesti. Winzersekteissä toinen käyminen tapahtuu pullossa ja sen jälkeen viini kypsyy pullossa hiivasakan päällä vähintään yhdeksän kuukautta, eli ne valmistetaan samppanjametodilla.

Samppanjametodi on työläämpi ja kalliimpi menetelmä, jota käytetään laatukuohuviinien valmistamiseen. Nämä ominaisuudet tekevät Sekt-kuohuviineistä hyvin persoonallisia ja haluttuja juomia. (lahde: aamuset.fi)

Ei kommentteja

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.