Ajvarkranssit- kohokohta joulu- ja uuden vuoden pöydällä

9.12.2021

Kaupallinen yhteistyö Euro-East


Onko ajvar tahna entisestään tuttu? Jos ei ole, nyt on oiva hetki kokeilla sitä! Ajvar on Balkanin perinteinen paprikasta tehty tahna, levite, salaatti, lisäke, täyte… Ei ole olemassa sanaa, mikä selittäisi mitä kaikkea se on.  Ajvar on ajvar, meille Balkanilaisille korvaamaton juttu.



Muistan lapsuudessa, syksyllä jokaisella kodissa tehtiin säilykettä talveksi. Ajvar on aina ollut yksi isoimmista jutuista. Jokaisella Balkanin emännällä on oma salainen resepti. Aina on ollut kova kilpailua, kenen ajvar on tänä talvena paras.



Meille lapsille se oli vasta elämys. Jokaisen naapurin pihassa tehtiin ajvaria avotulella, isossa kattilassa (30-50 l)  ja olimme aina tervetulleita maistamaan. Kuljimme vaalea leipäpala kädessä, pihasta pihaan ja aikuiset laittoivat kuumaa ajvaria leipäpalan reunalle. Jokainen kysyi: Eikö olekin parempi kuin sinun äidin tekemä? Sitä ei sanottu ilkeästi, vaan leikkimielisesti. Me naapurit, kunnioitimme toisia ja vaihdoimme valmiita purkkeja keskenään. Kaikki oli maistamassa toisen tekemiä talvisäilykkeitä, vaihdoimme reseptejä, vinkkejä ja niksejä… Sota vei tämänkin perinteen meiltä…



Tein useamman kerran Suomessakin ajvaria itse. Samanlaisia paprikoita kuin kotimaassa en löytänyt, mutta tein silti. Pienissä määrissä 10l kattilassa sain aina erittäin hyvää ajvaria, mutta tunnelma puuttui. Eikä ollut ketään, joka tulisi maistamaan ja vertailemaan… Lopussa, mahtavasta mausta huolimatta, jää kitkerä maku suuhun. Rakkaat muistot ennen sotaa ja suru, katkeruus ja viha vaihtelevat paikkaansa mielessä.  Oman rauhan vuoksi päätin etten tee sitä enää.

 


Ei ole kauan aikaa, kun kaupasta bongasin Deroni Ajvar, home made, Bulgariasta. Ei ihan kotimaani tuote, mutta isoa eroa en uskonut, että voisi olla. Eikä ollutkaan. Tosi hieno tuote, ihan kuin itsetehty.



Tuli mieleen tehdä kranssit. Nekin ovat lapsuuden muistoista. Taikinaohjeen olen perinyt tädiltä, äidin nuorimmalta siskolta. Hän teki tästä ihania sarvia, mutta minä olen aina leikkinyt taikinan kanssa ja niin leikistä ovat syntyneet nämä kranssit.




AJVARKRANSSIT


2 dl maitoa

1 dl öljyä

1 dl vettä

1 tl sokeria

1 tl suolaa

25 g tuorehiivaa

8-10 dl vehnäjauhoja

2 kananmuna


Täyte:

1 prk Deroni Ajvar Paprika-munakoisotahna tahnaa


  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
  • Lisää hiiva, sokeri ja suola ja anna kohota noin puoli tuntia.
  • Lisää öljy, vesi, 1 ja puoli kananmuna ja sekoita hyvin. (säästä puolet kananmunasta voiteluun)
  • Lisää 8 dl vehnäjauhoja ja alusta taikinaksi. Taikinan pitäisi olla koostumukseltaan sama kuin pullataikina, joten lisää vehnäjauhoja tarvittaessa.
  • Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
  • Jaa taikina kahteen osaan.
  • Kauli taikinasta iso, ohut levy ja levitä taikinan toiselle puolelle puoli purkkia Dovgan Ajvar tahnaa.
  • Taita puoliksi ja leikkaa ohuita nauhoja.
  • Kääri nauhat ja tee nauhoista pyöreitä kransseja ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Tee sama lopputaikinasta.
  • Peitä leivinliinalla ja anna kohota noin puoli tuntia.
  • Ennen paistoa voitele munalla.
  • Paista esilämmitetyssä uunissa 220°C noin 12 minuuttia.






Deroni Ajvar saa ostettua K-ryhmän ja S-ryhmän ruokakaupoista, sekä Tokmannilta ja Puuilosta. Ja tietenkin Euro-Eastin verkkokaupasta

2 kommenttia

  1. Voi miten herkullisen näköisiä kransseja.
    Kaunista ja herkkuisaa viikonloppua sinulle Sanja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana ❤️❤️❤️❤️
      Ihanaa viikkoa sinulle!

      Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.