Unikonsiemenestä maukas leipävanukas

13.8.2015


Leipävanukasta ei meillä tehdä useasti. Syynä on varmasti se, ettei koskaan löydy sen verran vanhaksi mennyttä oikein vaaleaa leipää, että leipävanukasta voisi tehdä. Nyt Kroatiasta kulkenut vaalea leipä oli tarpeeksi kuivaa ja vanhaa, että perheeni pääsi nauttimaan ihanaa leipävanukasta unikonsiementen kanssa. 
Joku voisi ihmetellä minkä takia olemme tuonut leipää Kroatiasta asti, emmekä edes syönyt sitä. Tässsä selitys! Monien vuosien varrella olemme matkustaneet autolla Bosniaan, erilaisilla reiteillä ja yhden suunnan matkan pituus vaihteli 2500-3000 km. Olemme matkustaneet Ruotsin ja Saksan kautta monet vuodet ja Saksan autobahn oli paikka missä onnettomuuden takia jouduimme odottamaan monta tuntia keskellä tietä. Tai sitten  Itävallassa Alpeilla! Tunnelit olivat joskus suljettu  (taas onnettomuuden takia) jopa 8 tuntia, eikä muuta reittimahdollisuutta kuin vaan odottaa keskellä moottoritietä. Silloin opimme, että matkalla mukana on pakko olla paljon vettä ja tavallisten matkaeväiden lisäksi ainakin pari leipää. Varmuuden vuoksi.
Meillä kuitenkin aina löytyy paljon muutakin: syötäviä ja juotavia tuliaisia, lasten lempikarkkeja ja suklaata, erilaisia säilykkeitä ja tuoreita kasviksia (tänä vuonna 2 säkkiä paprikaa, 3 seppelettä valkosipulia ja 10 kg laatikko tomaattia ja noin 10 kg luumuja).... Ei meillä mitään hätää!
Nykyään matkustamme Tsekin, Puolan ja Baltian kautta ja matka on vain 2500 km. Se kestää noin 2 vuorokautta ja moottoritiet ovat vähissä. Kauppoja löytyy joka nurkasta, joten pärjäämme yhdellä leivällä. Kroatian leipä on erittäin hyvää ja laadukasta ja olisi harmi hukata sitä. 
Ja kun minulla oli vielä kokematta jäänyt ihana Pyrexin juhlavuoden setti (Collector edition), jonka sain vähän aikaa sitten, enkä ole ehtinyt vielä kokeilla. 


Olen pitkään aikaan etsinyt lasillista mittakannua ja nyt kun kerran sain sen, leivonta sujuu vielä paremmin. Tällä kertaa se oli toiminut sekä mittakannuna, että sekoituskulhona. Ja 2,5 litran vuoka oli juuri täydellinen tähän herkkuun.


400 g vaaleaa leipää (vanha ja hyvin kuivunut)
4,5 dl maitoa
1,5 dl sokeria
1-2 rkl vaniljasokeria
3 kananmunaa
100 g unikonsiemeniä  (jauhettuna)

Leikkaa leipä pieniksi kuutioksi. Laita kulhoon ja sekoita joukkoon unikonsiemenet. Sekoita kulhossa maito, kananmunat ja sokerit. Kaada leivän päälle ja sekoita varovasti. Anna seisoa siihen aikaan kun uuni lämpenee. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.Ei kommentteja

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.