Gluteenittomia muikkuja

13.1.2014
Meillä syödään muikkuja gluteenittomana! Miten teillä?


Niin kauan kuin jaksan muistaa, äitini paneroi kalan maissijauhoilla. Ja ei vain äitini, vaan kaikki muutkin. Ja kala paistettiin AINA oliiiviöljyllä. Enempää en ole silloin aikoina huomannut, eikä ruoan laitto minua kiinnostamut paljon. Ainoa asia, joka kiinnosti oli leivonta. Ja sekin vain makeana.
Sitten tuli sota (olin silloin 16v) ja ei enää tullut paljon leivottua eikä oikeastaan edes syötyä :(
Olin 20v kun pakenimme Bosniasta Kroatiaan. Olimme puolitoista vuotta pakolaisleirissä syömässä ruokaa Punaisen ristin padasta. Olen kiitollinen siitä, että saimme ruokaa, mutta ei mitään ruokaa siitä ajasta ole jäänyt mieleen, että voisin ilolla jakaa sitä teidän kanssa. Se vain täytti mahan.
Sitten tulimme Suomeen. Asuin aluksi vanhempieni kanssa yhdessä ja äitini jatkoi ruoan laittoa. Ja minä jatkoin leipomista :D
Opiskelun aikana söin koulun ruokalassa. Ruoka oli niin erilaista kuin mihin olin tottunut. Sen enempää en ollut ajatellut.
Vasta silloin kun menin naimisiin aloitin aidon ruoan laiton. 
Monta vuotta olen tutkinut ja vertaillut Suomen ja Bosnian ruokia ja lisäksi huomasin, ettei kukaan vielä ole viittinyt jakaa meidän ohjetta suomen kielellä (esim. naapurimaassa Ruotsissa on monta sivustoa, josta saat Bosnian reseptejä ja kaikki isot kauppaketjut myyvät meidän elintarvikkeita. Esim. Vegetaa  saat jokaisesta elintarvikekaupasta Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa....).
Olen tottunut kaikkiin eroihin ja makuihin, mutta en ikinä voi tottua kalan paistoon voissa. Minusta näin paistettu kala ei maistu enään kalalle... Makuja ja mielipiteitä on niin paljon kuin ihmisiäkin ja siksi en tästä sano enään mitään muuta kuin, että paistaminen öljyssä, kuten kaikki tiedätte, on paljon terveellisempää kuin paistaminen voissa. En väitä enempää. Lupasin ;)
Mutta yhden vinkin meinaan kuitenkin antaa hyvällä perusteella. Älä käytä ruis- tai vehnäjauhoja kalan paneroimiseen. Käytä maissijauhoja, koska se ei sisällä gluteenia. Miksi? Vastaus on simppeli. Kun ei ole gluteenia, ei muodostu sitkoa, eikä kalat tarttuvat toisiinsa. Tulos on ainakin kauniimpi ;)
Ja vielä yksi asia: vaikka paistaisit missä tahansa rasvassa, paista aina vähän kerrallaan. Ja kun heität kalan rasvaan, heitä yksi kerrallaan. Jos laitat ja paistat paljon kerrallaan, rasva ehtii jäätyä ja kala imee rasvan. 
10 kommenttia

 1. Minäkin paistan kalat aina öljyssä. Harvemmin tosin paistan...Herkullisen näköiset nuo muikkusi,nami! Ja kovia olet joutunut kokemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 paremmat päivät edessä.... se on tarkein <3

   Poista
 2. Ihanaa, Bosnia meets Savo muikkujen kautta! Juuri tuossa muistelin lapsuuden muikkujen uppopaistamista voissa, Savossa. Ja nykyään itse paistan ne öljyssä. Tuota maissijauhoa voisi kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, muikut tulivat sardiinien tilalle. Toimi kyllä ;)

   Poista
 3. Edesmenneet isovanhempani ovat Suomessa kokeneet sota-ajan, mutta minun on vaikea kuvitella millaista se olisi, kun koko elämäni ajan asiat ovat olleet täällä niin hyvin. Elokuvista saa jotain osviittaa, muttei se ole sama kuin kokea omakohtaisesti. Kovia aikoja olette joutuneet elämään, mutta onneksi selvisitte! Maissijauhoja voisi joku kerta kokeilla. Vaihtelu virkistää.:) Mutta paistaminen mieluummin voissa kuin oliiviöljyssä. Makuasia.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuja on niin paljon kuin ihmisiäkin ;)
   Ja kaikki mistä selviä vahvistaa.
   Kiva saada teitä tueksi <3

   Poista
 4. Hyvät perustelut. ;)

  VastaaPoista
 5. Kiitos Sanja,eipä ole aiemmin tullut mieleenikään käyttää maissijauhoja paneroimiseen hyvä vinkki meillä kun täytyy tehdä kaikki gluteenittomana.

  VastaaPoista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.