Bosnialainen madekeitto

6.2.2018Madekeitto kuuluu lempikalakeittoihin. Suomessa mateen kausi on lyhyt ja keittoa ei ehdi tehdä kuin kerran tai kaksi per vuosi. Meillä Bosniassa madea ja karppea pyydystetään vuoden ympäri ja herkullista kalakeittoa nautitaan aina kun siltä tuntuu. Voimakkaat vuoristojoen virrat tekevät mateen syömäkelpoiseksi ympäri vuoden.
Onneksi Suomesta saadaan paljon muita herkullisia kaloja, joten kalanautinto ei jää vähiin. Ja harvinainen mateen saatavuus tekee tästä keitosta vielä tärkeämmän. Perheessäni madekeittopäivä on omanlainen juhlapäivä. Ja jos siihen vielä uppoaa mateen mäti tai maksa…. taivaallista.
Viime vuona sain naapurilta pitkään aikaan toivotun mätipussin, varustetun mateen ja tein keiton. Reseptiä en kuitenkaan kirjoittanut blogiin, mutta annoin sen blogikaverilleni ranskalaisilla viivoilla. Slaavikeittiön ystävänä, Iskä kokkaa- blogista tunnettu Ilkka teki keittonsa heti ja kirjoitti (luvalla) minun reseptini sinne. Mausteiden kanssa Ilkka sovelsi itse, joten minä täällä laitan omat määrät ja sinä itse päätät, millä ohjeella sen teet. Pääasia on, että syöt kalaa!
Bosnialainen madekeitto
(4-lle)
2 isoa sipulia (pilkottua)
4-5 valkosipulinkynttä (ohueksi viipaloitua)
n. 700 grammaa madetta (mateen mäti ja maksa mahdollisuuksien mukaan)
1 prk tomaattimurskaa
½ l vettä
1-2 tl mustapippuria (parasta suoraan myllystä)
1-2 tl suolaa
1 rkl paprikajauhetta
1 tuore chili (tulinen) tai 2-3 tl tulista chilijauhetta
laakerinlehti
4 keskikokoista perunaa (kuutioituna)
3 rkl öljyä
Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää tomaattimurska, vesi mausteet ja kuutioidut perunat. Kun keitto alkaa kiehua, lisää kala. Keitä noin 20 minuuttia. Tarkista perunan kypsyys. Jos peruna on ok, keitto on ok.
Ai niin… kun meille tuotiin kala, kalastajanaapurini sanoi:
Vanha suomalainen perinnetieto sanoo siitä: "Muikun mäti ja mateen maksa ne voille vertoja vetää".
Kerrotaan että maksa pitää silmät ja näön kunnossa ja uskomus on, että miespuoliset kalastajat olisivat saaneet siitä apua vaivoihinsa, samoin kuin poronsarvi uutteesta.Pssst!
Seuraathan herkkujani myös Instagramissa ja Facebookissa?

Ei kommentteja

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.