Olipa kerran pulla... ja taikuri leipuri (Presso Paakari 2017 -kisa)

20.2.2017
Presso Paakari 2017
Photo by Kristiina Hemminki
On hyviä työpaikkoja ja hyviä työnantajia. On työpaikkoja, joissa alaisia otetaan mukaan vaikuttamaan, ja niitä huomioidaan, kannustetaan ja palkitaan. Oma työpaikkani on juuri sellainen. Siltikin, en voi ylpeästi sanoa, että oma työnantajani ikinä olisi kannustanut minua tekemään tavallista parempaa ja maukkaampaa PULLAA, juuri sellaiseksi miten mielikuvitukseni voi ikinä keksiä. En myöskään voi sanoa, että työnantajani olisi ikinä estänyt minua tekemästä sellaisen. Työnantajani on puualan yritys ja ainoastaan sen ruokalasta saa jonkun muun yrityksen tekemää pullaa. Siinä kaikki. Leivonta ei meillä ole ykkössijalla.

Presson kahviloiden ketjussa leivonta on ykkössijalla ja siellä jo toista vuonna järjestettiin omien leipureiden keskeinen kilpailu, jossa etsittiin ja palkittiin ketjun paras pullanpaistaja, joka parhaiten osoittaa ammattitaitoa, suunnittelukykyä ja lahjakkuutta leivonnassa. 

Presso-kahviloita kautta maan löytyy 26 ja kilpailuun oli tänä vuonna hakenut 17 työntekijää. Finaaliin pääsi 8 parhaiten ideoituja pullauutuuksia. Finalistit kokoontuivat ihanaan ja oikein hyvin varustettuun Lantmännen Unibake koekeittiöön, missä he paikan päällä leipoivat omat unelmapullat.

Presso Paakari 2017

Presso Paakari 2017

8 pullakaunotarta vietiin raadille päätettäväksi ja löydettäväksi kaunein, maukkain ja asiakkaan näkökulmasta halutuin innovatiivisuus pullan maailmassa.
Itselläni, kolmen muun bloggaajakollegan kanssa (Anni http://www.anninuunissa.fi/  Saara http://www.viimeistamuruamyoten.com/ ja Tiia http://minakokeski-ikainen.blogspot.fi/ ), tuli mahdollisuus seurata paikan päällä kisan etenemistä.

Presso Paakari 2017

Oli mahtava fiilis kahden vuoden jälkeen astua taas ammattikeittiöön ja seurata leipureita työskentelemässä, hengittää täysillä pullan tuoksua ja seurata ison kasan pullia paistumassa pinnauunissa. Tunsin oloni kotoisaksi.

Presso Paakari 2017

Presso Paakari 2017

Vielä parempi oli seurusteleminen ja leipureiden tarinoiden kuunteleminen. Kuulin tosi mielenkiintoisia pullankehitystarinoita, mm. miten upea Daim-pulla oli kehitetty vähentämään hävikkiä, kun kahvilan vitriinissä uhkasivat Daim-kakut pian mennä vanhoiksi.

Leipurit työskentelivät reippaasti, taidokkaasti ja iloisesti. Ammattitaito, itsevarmuus ja aika antoivat aihetta mukavaan keskusteluun ja tuen antamiseen keskenään. Kilpailuhenki oli hyvä ja meininki reilu. Kaikilla oli hauskaa.

Presso Paakari 2017

Presso Paakari 2017

Presso Paakari 2017

Presso Paakari 2017

Presso Paakari 2017

Mikkeliläisenä, olin erittäin onnellinen, kun leipureiden finalistien joukosta löysin kilpailijan Mikkelin Pressosta. Voi kuinka toivoin, että voitto tulisi kotiin!

Presso paakari 2017
Presso Paakari 2017

Presso Paakari 2017

Presso Paakari 2017

Presso Paakari 2017

Onneksi en tarvinnut itse arvioida taikurileipureiden mahtavuuksia. Siihen ryhtyivät Presson ketjupäällikkö Janne Kulovuori, kehityspäällikkö Jussi Ulanen SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta, Lantmännen Unibaken avainasiakaspäällikkö Piia Töllinen sekä kolumnisti, bloggaaja Olga Temonen. Me muut pääsimme syömään kauniisti katetusta herkullisesta noutopöydästä ja maistelemaan kilpailupullia odottaen raadin päätöstä.


Silmieni edessä oli toinen toista kauniimpi ja maukkaampi pulla. Ajattelin, että raati oli pulassa pullien takia. Päätös oli varmasti vaikea, mutta ei kuitenkaan mahdoton.

Presso paakari 20017
Voittajakolmikko (kuva:SOK)
Presso Paakari 2017 voittaja
Presso Paakari 2017 2-sijaPresso Paakari 2017 3-sija
Jonna Vanha-Honkon kehitetty Puolukka-kinuskiwiener vei voiton Oulun Pressoon ja ohjeen kehittäjän Kööpenhaminaan leipurikouluun, mikä olikin kisan voittajan pääpalkinto. Puolukan ja kinuskin vastustamaton liitto voisi jopa nostaa tämän pullan Suomi100 tuotteeksi.

Presso paakari 2017
Puolukka-kinuskiwiener, Presso Paakari2017 voittajapulla (kuva: SOK)
Presso Paakari 2017 Puolukka-kinuskiwiener

Toiseksi nousi Kuopiolaisten Mikko Martimon kehitetty Ananaspulla, jossa ananaksen lisäksi ihanasti maistui inkivääri. Aivan upea, raikas ja moderni makuyhdistelmä.


Presso Paakari 2017 Ananaspulla

Presso Paakari 2017 AnanaspullaKolmassijalla paikkansa löysi Kouvolaisten Topias Sundquistin Suklaa-cremewiener, mikä ihanan ulkonäön ansiosta luokiteltiin jälkiruokatasoiseksi pullaksi.

Presso Paakari 2017 Suklaa-cremewiener

Presso Paakari 2017 Suklaa-cremewiener


Kaikki muut olivat nelossijalla. Näin päätti raati. Kisa oli muutenkin liian tiukka, joten tämmöinen loppuratkaisu oli varmasti helpoin ja reiluin.Random järjestyksessä listaan teille ne nelossijat.

Mikkelistä tuli Maarit Ukkonen ja ihana, raikas ja maukas Sitruunainen pulla, jossa sitruunan maku oli korostettu ripauksella vaniljaa.

Presso paakari 2017 Sitruunainen pulla

Presso paakari 2017 Sitruunainen pulla

Halikosta tuli kaksi kilpailijaa ja kaksi ihanaa ja erikoista pullaa:

Sarianna Vennosen Rahkainen suklaa-appelsiinipulla, mikä oikeastaan oli näyttävä Cup Cake-pulla

Presso Paakari 2017 Rahkainen suklaa-appelsiinipulla

Presso Paakari 2017 Rahkainen suklaa-appelsiinipulla

ja Susanna Laineen erikoisesti yhdistetty Valkosuklaa-salmiakkiwiener, mikä oli varmasti erikoisin pulla, mitä olen ikinä maistanut.

Presso paakari 2017 Valkosuklaa-salmiakkiwiener

Presso Paakari 2017 Valkosuklaa-salmiakkiwiener

Kouvolasta myös tuli kaksi kilpailupullaa, joista toinen on Jonna Vauhkosen, asiakkaiden pikkupullan pyyntöön inspiroitu ihana pienempi Mansikkamurupulla, joka täyttää pienemmän makeanhimon.

Presso paakari 2017 Mansikkamurupulla

Presso Paakari 2017 Mansikkamurupulla

Tampereelta tuli Sallamari Jolkkosen ”hävikistä herkuksi”-periaatteella kehitetty Daimpulla.

Presso Paakari 2017 Daimpulla

Presso Paakari 2017 Daimpulla

Kisan jälkeen, pääsimme kaikki yhdessä tuunaamaan ja kehittelemään laskiaispullalle uudet kasvot. Käytettävissä oli meitä varten juuri paistetut pullat, kierrepullat, croissantit, donitsit, munkit, piirakat ja sämpylät, ja Meiran isosta valikoimasta poimittu laaja valikoima erilaisia strösseleitä ja koristeitä, mantelimassaa sekä hilloa, Nutellaa, tuoreita marjoja… mielikuvitus oli vaan rajana.

Presso Paakari 2017

Presso Paakari 2017


Tuunauksen jälkeen, meitä opastettiin, miten ottaa laadukkaita kuvia omista leivonnaisista. Kuvakoulua meille piti Kristiina Hemminki Fotonokkasta. Opimme paljon uusia vinkkejä kuvien taustan stailaamisen ja päivänvalon käyttämisen hyödyksi.

Presso Paakari 2017 Kristiina Hemminki

Oli tosi ihana nähdä oma pulla Kristiinan objektiivin kautta. Aikamoinen ero, eikö niin? Joku leipureista sanoi, että jopa paremman näköistä kuvassa kuin livenä. Totta!

Presso Paakari 2017 Kristiina Hemminki
Photo by Kristiina Hemminki
Presso Paakari 2017 Sanja Alisic
Photo by Sanja AlisicKaupallinen yhteistyö

14 kommenttia

 1. Wau mitä leivonnaisia. Onneksi ei tarvinnut tuomaroida tuolla, olisi ollut vaikeaa valita voittajaa.
  Mukavaa viikkoa Sanja ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi tosi vaikea, totta! Mutta maistaminen oli helppo ja ihana.
   Oikein mukava viikkoa sullekin 😘

   Poista
 2. Oli teillä hieno herkkupäivä!
  Ideasi oli minun mieleen....tästä on hyvä jatkaa kohti Laskiaista!
  Hugs
  n-h

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinnepäin ollaan menossa 😉. Katsotaan ehtinkö toteuttaa yksi ideani...

   Poista
 3. Oi oi, mihin oletkaan päässyt osallistumaan. Ihana tuo Sinun laskiaispullasi. Hyvää kevättä Sokerivaltakuntaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Joutsu. Tapahtuma oli tosi mahtava ja maukas 😊

   Poista
 4. Ou jees, sinä oot ollu pullaparatiisissa :). Oikea herkuttelijan vapaapäivä. Mukavaa alkavaa viikkoa Sanja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari. Olihan se ihana päivä, ihan kuin sadussa

   Poista
 5. Oli paras pullapäivä ikinä, mitä pullia! Kiitos kivasta seurasta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih oikein naurattaa, kommentoitiin toistemme blogeihin ihan samaan aikaan. <3

   Poista
  2. Telepatia 😂
   Oikein ihana päivä oli ja erittäin kiva hengäillä yhdessä 😘

   Poista
 6. Oli varmasti mahtava kokemus osallistua tuollaiseen tapahtumaan! Ja vau, miten hyvän näköisiä pullia :)

  VastaaPoista
 7. Ihana pullapäivä! Varmaan mielenkiintoista päästä seuraamaan ammattilaisia työssään.

  VastaaPoista
 8. Juuri eilen leivoin pullaa. On se vain niin hyvää. Upea tuo voittajapulla ja jok ikinen muukin :)

  VastaaPoista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.