Munakoiso musaka

24.6.2016


Rakastan munakoisoa. Se on minun lempikasvis.
Huomasin, että sen suosio Suomessa kasvaa koko ajan, varsinkin kesällä. Pääosin se kuitenkin päätyy grillille. Se ei ole huono juttu ollenkaan, mutta haluaisin jakaa teidän kanssanne jotain omia reseptejä, millä helposti ja nopeasti ihan kuka vaan pystyy tekemään terveellisen ruoan muulloin kuin kesällä ja nauttia ihanasta munakoison mausta.
Munakoison valmistustapa vaikuttaa paljon sen makuun. Jos se jää raa’aksi tai saa kosteutta vedestä ennen kun on täysin kypsää, sen maku muuttuu aika pahaksi. En söisi itsekään. Väärä käsittely on ilmeisesti yksi suurimmista syistä miksi munakoisosta ”ei tykätä”.
Monet myös luovuttavat munakoison valmistuksesta lukiessaan netistä ohjeita, että munakoisot pitää ensin ”itketä”, mikä vaikuttaa aika työllistävältä ja ajan vietävältä. Minä nyt neuvon teitä, että ei tarvitse!
Syy miksi munakoisot ”itketään” on se, että näin poistuu munakoisosta kitkeryys. Se on totta, mutta totta on myös se, että munakoisot mitkä me saamme kaupoista nykyään, eivät ole ollenkaan kitkeriä. Taas jos joskus jossain etelässä käyt kauppatorilta ostamassa paikalista munakoisoa, auringonalla kasvatettu avomaalla, sitten ”itkettäminen” on pakollinen prosessi.
Kuitenkin, niin kauan kun saamme kaupoista ”muovisia” kasviksia ja hedelmiä, pääsemme helpolla.


Munakoiso musaka
4 munakoisoa
2 sipulia
500g naudanjauhelihaa
3-4 rkl öljyä
1-2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl paprikanjauhetta
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl persiljaa
3 dl ranskankermaa
2 kananmunaa
Viipaloi munakoiso ohuiksi viipaleiksi. Paista munakoison viipaleet pannulla kovalla lämmöllä. Munakoisot tulee olla pehmeitä. Älä huoli jos viipaleet saavat vähän väriä. (VINKKI: Voit myös grillata viipaleet jo edellisenä päivänä valmiiksi)


Tee jauhelihakastike. Paista pannulla hienoksi kuutioitu sipuli ruokaöljyllä ja lisää jauheliha. Lisää suola ja mausteet ja paista noin 10 minuuttia.
Voitele öljyllä uunikestävä vuoka ja laita kerroksittain munakoiso, viipaleet ja jauhelihakastike. Ensimmäisessä ja viimeisessä kerroksessa ovat munakoisot!
Sekoita ranskankerma ja munat keskenään ja lisää ripaus suolaa.


Kaada musakan päälle.


Peitä vuoka leivinpaperilla.


Paista uunin keskitasossa 220 astetta 40 minuuttia ja nauti ihanasta ruoasta.


Ei kommentteja

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.